Acıgöl, Nevşehir

Kısaca: Acıgöl, (Osmanlı Türkçesi: ﺁﺟﯽ ﮔﻮل), Nevşehir İline bağlı ilçe. 1914 yılında bucak merkezi, 1952 yılında kasaba, 1987 yılında da 3392 sayılı kanunla Nevşehir iline bağlı bir ilçe olmuştur. ...devamı ☟

Acıgöl, Nevşehir
Acıgöl, Nevşehir

Acıgöl, Nevşehir İline bağlı ilçe.

1914 yılında bucak merkezi, 1952 yılında kasaba, 1987 yılında da 3392 sayılı kanunla Nevşehir iline bağlı bir ilçe olmuştur. Nevşehir-Aksaray karayolu üzerinde bulunan Acıgöl ilçesinin merkezi Nevşehir'e 20 km. uzaklıktadır. İlçenin, biri ilçe Merkez Belediyesi olmak üzere 5 belediyesi ve 8 köyü vardır. İlçe ekonomisi genelde tarıma ve hayvancılığa dayalıdır.

Tarihi



İlçenin ilk adının “Topada” olduğu, sonradan bu ismin “Dobada” olarak kullanıldığı yapılan incelemelerden anlaşılmıştır.

İlk çağlarda “Kapadokya” diye anılan bölgenin ortasında bulunan ilçe lll-IV. yüzyıllar öllkkkkkkkkk

Coğrafi Yapı



Acıgöl ilçesi, bağlı olduğu Nevşehir İlinin batısında , Acıöz Çayı'nın çevresinde

Eğitim



İlçe merkezinde 4 ilköğretim okulu, 1 lise , 1 İ.H.L. mevcuttur. İlçeye bağlı İnallı Kasabasında 1 , Kurugöl Kasabasında 2 ilköğretim okulu , Tatlarin Kasabasında 1 ilköğretim okulu, Karapınar kasabasında 2 İlköğretim okulu bulunmaktadır. İlçe merkezi, kasaba ve köylerinde toplam 19 adet ilköğretim okulu mevcuttur İlçede özel eğitim kuruluşu yoktur. İlçe genelinin okuma yazma oranı %90'dır! Şu anda ilçe genelinde 19 ilköğretim 2 ortaöğretim ve 1 yaygın eğitim kapsamına giren H.E.M. olmak üzere toplam 22 kurumla eğitim - öğretime devam edilmektedir. İlköğretim okullarının şu ana kadar 12'sinde II . kademe mevcuttur. 4 İlköğretim okulunda ise birleştirilmiş sınıf uygulaması devam etmektedir. Okulların 6 tanesi ilçe merkezinde, 6 tanesi kasabalarda ve 9 tanesi de köylerdedir.

Ekonomi



İlçe ekonomisi 3 dalda gelişme göstermektedir. Bunlar tarım, hayvancılık ve ticarettir.

Tarım



Ayçiçeği, soğan, hububat, baklagiller, patates, çekirdeklik kabak ekilmektedir

Hayvancılık



İlçe merkez ve köylerinde hayvancılık yaygın olarak yapılmaktadır. Büyükbaş hayvancılıkta et ve süt verim yönlü hayvanlar beslenmektedir. İlçe merkezinde süt birliğinin kurulması ile birlikte hayvanlardan elde edilen sütlerin pazarlama sorunu ortadan kalkmıştır. İlçede ayrıca koyun yetiştiriciliği yapılmakta ve yetiştirilen bu koyunların et, süt ve yağından yararlanılmaktadır.

Şu anda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kurulan ve işletme hakkı Köylere Hizmet Götürme birliğine Devredilen 10 ton kapasiteli süt toplama merkezi süt sığırcılığına olan talebi artırmaktadır.

Turizm



İlçenin turizm potansiyeli yüksek olduğu halde gösterilen faaliyetler son derece azdır. İlçede bulunan belli başlı turistik yöreler şunlardır:

Acıgöl Yer altı Şehri :Turizme henüz tam olarak kazandırılamamıştır. Tatlarin Kasabası Yer altı Şehri : Bir kısmı turizme açılmıştır. Kurugöl Kasabası Yer altı Şehri : Turizme açılmamıştır. Ağıllı Köyünde bulunan Yazılı Kaya Acıgöl ilçesi kepez ve iğdeli ören yerleri

Linkler



}

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.