--}}

Afrika Leoparı

Afrika parsı (Panthera pardus pardus), kedigiller (Felidae) familyasında Afrika'da görülen bir pars alt türü. Boyu kuyruğu ve ön ayaklarıyla en fazla 2 m 20 cm olur ve ortalama Sibirya parsı ile Anadolu parsı boyunda olur.

Taksokutu | renk = Lightgreen | ad = Afrika leoparı | resim = Leopard africa.jpg | resim_bilgi = Afrika leoparı (erkek) | statü = VU | alem = Animalia | şube = Chordata | sınıf = Mammaila | takım = Carnivora | alttakım = Feliformia | familya = Felidae

Afrika leoparı (panthera pardus pardus), bou en fazla 2 m 30 cm olur ve ortalama amur leoparı ile Anadolu leoparı boyunda olur. Ağırlık ise 35-45 kg olur. Genelde maymun,sincap gibi hayvanlar yakalarken bazen ceylan yakalar. Turistler yüzünden her yıl ortalama 5371 (2006) ve 4567 (2007) leopar öldürüldü. Genelde en büyük düşmanı aslandır ama sırtlanlardan da nefret eder. Bazen 3-4 metre olan pitonları avlarlar. 5 metrenin üstünde hiçbir yılanı avlayamaz. Ortalama 2-3 yavrusu olur ama bu 4`e de çıkar. Yaban domuzuda en sevdiği yiyeceklerden biridir.

Dağılım

3000 yıl öncesinde tüm Afrika`da yaşarken şimdi Kenya, Nambiya, Botsvana,Tanzanya, Kongo ve 5-6 ülkede daha yaşar. etçil-taslak

Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara


Görüşler

Bu konuda henüz görüş yazılmamış.
Gürüş/yorum alanı gerekli.
Markdown kodları kullanılabilir.

Afrika Leoparı
Afrika leoparı