Afşar, Gelendost

Kısaca: Afşar, Gelendost, Isparta ilçesine bağlı 1.500 nüfuslu bir köydür. İlçe merkezine 4 kilometre il merkezine 84 kilometre mesafededir. ...devamı ☟

Afşar, Gelendost, Isparta ilçesine bağlı 1.500 nüfuslu bir köydür. İlçe merkezine 4 kilometre il merkezine 84 kilometre mesafededir.

Köy halkının geçim kaynağı başta meyvacılık olmak üzere ağıtlıklı olarak tarımdır. Elmacılık en önemli uğraş koludur. Türkiye ve dünya pazarlarına her yıl tonlarca elma Afşar köyü ve çevresinden sağlanmaktadır. Ayrıca köyde balıkçılık, özellikle de istakoz en önemli geçim kaynaklarından biri olmuştur. Ama zamanla Eğirdir Gölündeki türlerin azalması insanları bu uğraştan alıkoymuştur. Bubların yanında köyde eskiden her evde bir halı tezgahı var iken gelişen teknolojiye yenik düşmüşlerdir. Hayvancılık da köyde uğraşılan bir diğer geçim kaynağıdır.

Köyün kökeni Oğuzların 24 boyundan biri olan Avşarlardan gelmektedir. Bağlı olduğu ilçe gelendost ilk defa 1390 yılında Osmanlı Devletine bağlanmış, 1402 Ankara Savaşı`ndan sonra bu topraklarda sarsılan Osmanlı egemenliği 1415 yıllarında tekrar kurulmuştur. Bununla birlikte Konya vilayetine bağlanmıştır. Fatih Sultan Mehmet zamanında Gelende ismi Gelendost`a dönüştü. Daha sonraki dönemlerde göle yakın olan Afşar Köyü gelişerek nahiye olmuş, Gelendost Afşar`a bağlanmıştır. 1877 yılı Konya vilayeti salnamesine (yıllığı) göre Afşar`da 1011 hane bulunup, ayrıca Afşar`a bağlı 14 köy olup, toplam nüfus 3528`dir. Gelendost Afşar nahiyesine bağlı bir köy durumunda iken 1930 yılında nahiye olmuştur. Afşar da Gelendost nahiyesine bağlı bir köy durumuna gelmiştir. Gelendost kaza merkezi ise Şarkikarağaç idi. 06.03.1954 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan 6324 sayılı kanunla Gelendost Şarkikarağaç`tan ayrılarak kaza merkezi olmuştur.

Afşar Köyünde Selçuklulardan kalma bir cami bulunmaktadır. Caminin içi kaba ağaç süslemesi ile süslenmiştir, tavan ve yan kısımları şekillendirilmiştir. Ayrıca Selçuklular dönemine ait olan bir köprü bulunmakta olup köprü blok taşlardan yapılmıştır. Yine köy merkezinde Selçuklulardan kalma bir hamam da vardır. yalnız tüm bu eserler ilgisizlikten dolayı kötü durumdadır.

Milli Mücadeledeki Önemi

``Isparta il Yıllığı`ndan``: 15 Mayıs günü Isparta`nın hemen hemen her yerinde İzmir`in işgali protesto edilirken Hafız İbrahim Bey 16 Mayıs sabahı kendi memleketi olan Gelendost - Afşar Nahiyesine geldi. Vatansever birisi olan Nahiye Müdürü Hasan Fikri Bey`e haber verildi ve nahiyenin ileri gelenleri davet edildi. Hafız İbrahim Bey`in Afşar`daki kendi evinde toplanıldı. Cuma günü Afşar`ın da pazarı olduğundan kalabalık bir halk da evin civarında toplantıdan çıkacak kararı beklemekteydi. Hafız İbrahim Bey, toplantıda bulunanlara İzmir`in Yunanlılar tarafından işgal edildiği haberini vererek : "İzmir`in işgali meselesini İstanbul Hükümetinin siyaset masası değil, ancak Türkün kendi kuvvet ve silahı halledecektir." Diyerek halkın olabildiğince silahlanmasını istedi. Isparta`nın Milli Mücadeledeki tavrı ilk defa burada ortaya konulmuştu. Isparta, hangi devlet tarafından olursa olsun yapılacak bir işgale silahla cevap verecekti. Bu kararlı tutum yapılan mitinglerle ve konuşmalarla sürekli sıcak tutuldu. Heyetler göndererek nabız yoklayan İtalyanlar bu tavır karşısında Isparta`yı işgal edemediler. Silahla Mücadele kararı Yunanlıları da Isparta`ya sokmadı.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.