Akut Konfüzyon Durumları

Kısaca: Akut Konfüzyon Durumları (Akut beyin sendromu, akut delirium)Konfüzyon, bilincin tam bir uyanıklık haliyle organik stupor arasındaki bir noktaya devamlı olarak düşüşü anlamına gelir. En hafif derecesinde konsantrasyon ve dikkat azalır, hasta şaşkın görünebilir. Delirium halinde, yer ve zamanda oryantasyon bozuklukları başlar ve kişiler tanımlanamaz. ...devamı ☟

Akut Konfüzyon Durumları (Akut beyin sendromu, akut delirium)

Konfüzyon, bilincin tam bir uyanıklık haliyle organik stupor arasındaki bir noktaya devamlı olarak düşüşü anlamına gelir. En hafif derecesinde konsantrasyon ve dikkat azalır, hasta şaşkın görünebilir. Delirium halinde, yer ve zamanda oryantasyon bozuklukları başlar ve kişiler tanımlanamaz. Ruh hali korkulu, depresyonlu veya aşırı sevinçli olabilir. Davranışlar huzursuz, organizasyon ve amaçtan yoksundur. Vizüel yanılmalar, veya gerçek hallüsinasyonlar (bkz.) ve devamlı değişen perseküsyon durumlarına sık sık rastlanır, konfüzyon, geceleri daha şiddetli bir hal alır ve süresi kısa olabileceği gibi, bazan haftalarca, hatta aylarca devam edebilir.

Akut konfüzyon durumlarının çoğu fiziksel nedenler dolayısıyla beyindeki fonksiyon bozukluğundan ileri gelir. Akut fonksiyonel psikozlarda, oftalmik hastaların "patch delirium" durumlarında olduğu gibi, bilinen vizüel işaretlerin kaybolması veya yabancı bir çevreye taşınma sonucunda yaşlılarda organik olmayan durumlar ortaya çıkabilir. Oysa, bu gibi durumlarda, kronik serebro-vasküler veya senil dejenerasyondan şüphe edilmelidir.

Klinik tablonun ayrıntıları spesifik nedenlere göre değerlendirilir. Yaşlılarda kardiak yetersizlik, akut veya kronik solunum yolu hastalığı, ameliyat, dehidrasyon, elektrolit dengesi bozuklukları, anemiler, habis hastalık ve beslenme yetersizlikleri daha önemli metabolik nedenleri oluşturur. Yatrojenik (bkz.) Veya kendi kendine oluşan nedenler arasında, fazla dozda diüretikler, pürgatifler, benzeksol, hipoglisemik maddeler veya fazla miktarlarda alınan barbitüratların ani olarak bırakılması sayılabilir. Son olarak epilepsi, vasküler lezyonlar veya subdural hematom gibi intra-serebral nedenler göz önünde tutulmalıdır.

Bu durumların demansdan ayrıldıkları noktalar, akut başlangıç safhası ve akıl durumundaki belirgin iniş çıkışlardır. Bilinçli olduğu zamanlarda, hastanın zekasının yerinde olduğu ve hafızasının, hastalık süresi dışında iyi olduğu görülür. EEG, bunamada mevcut olmayan belirgin yavaş bir faaliyet gös terir. Prognoz mevcut nedene bağlı olarak seyreder. Akut konfüzyonlar her zaman potansiyel olarak tersine dönebilir. Akıl hastahanesi hastalarından yarısı iyileşmekte, geri kalan yarısı ise bir iki hafta veya ay içinde ölmektedir.

Yaşlı bir kimsede sürekli delirium, şiddetli bir bozukluğu ve kötü bir prognozu gösterir, bazan, akut konfüzyonlar, ilerleyen bir demansın ilk episodu olabilir.

Spesifik teşhis ve tedavi şarttır. Hipotansiyon ve dehidrasyon tedavi edilmeli ve B-kompleks vitaminlerinin intravenöz zerkiyle beslenme desteklenmelidir. Epilepsi (bkz.), çeşitli medikasyonlar ile tedavi edilebilir. Huzursuzluk ve rahatsız davranışlar fenotiazin ilaçlarıyla kontrol altına alınabilir (ağızdan, damar içi veya deri altı yoluyla uygulanan klorpromazin 50-100 mg). Hastanın çevresini tanıması sağlanmalıdır. Konfüzyon, temelde yatan hastalığın tedavisinden sonra devam ettiği takdirde, bazan kısa bir ECT kürü (bkz.) İle giderilebilir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.