Alabalık, Varto

Kısaca: Alabalık, Zazaca adı Mengel olan Alabalık köyü Anadolu yarımadasının Doğu Anadolu coğrafyasında Muş ilinin, Varto ilçesine bağlı bir köydür, ilçenin kuzeybatısında bulunmaktadır.Muş iline 95 km, Varto ilçesine 35 km uzaklıktadır Kuzeybatısında Kargapazarı( Bu köy Bingöl ilinin Karlıova ilçesine bağlıdır), Kuzeydoğusunda Kuzike (Gölyayla),Güneyinde Zengena(Güzeldere), Güneybatısında Emeran (Onpınar), köyleri ile komşudur. Köy Varto'nun Bingöl tarafındaki en son köyüdür.Köy halkı Hormek ...devamı ☟

Alabalık, Varto
Alabalık, Varto

Alabalık, Zazaca adı Mengel olan Alabalık köyü Anadolu yarımadasının Doğu Anadolu coğrafyasında Muş ilinin, Varto ilçesine bağlı bir köydür, ilçenin kuzeybatısında bulunmaktadır.Muş iline 95km, Varto ilçesine 35km uzaklıktadır Kuzeybatısında Kargapazarı( Bu köy Bingöl ilinin Karlıova ilçesine bağlıdır), Kuzeydoğusunda Kuzike (Gölyayla),Güneyinde Zengena(Güzeldere), Güneybatısında Emeran (Onpınar), köyleri ile komşudur. Köy Varto'nun Bingöl tarafındaki en son köyüdür.Köy halkı [[Hormek alevileri olarak bilinir ve Zazaca konuşurlar.Diğer Dersim aşiretleri gibi İranın kuzeybatısındaki Gilan eyaleti sınırlarında bulunan ve deylem olarak bilinen bölgeden geldikleri rivayet edilir.

Kültür

Köy Zaza milliyetine mensup olup, köy halkının ana dili Zazaca'dır. ZAZA kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Coğrafya

Köy arazisi oldukça dağlık ve engebelidir. Tarıma elverişli ekili ve dikili alanlar oldukça sınırlıdır. Köy ovasında bulunan arazilerin tamamı çayır olarak değerlendirilmektedir. Köyün içinden Mengel Çayı çayı geçer. Bu çay Bingöl Dağlarından gelen iki kolun Dere Mengel denilen yerde birleşmesinden oluşur. Bu çay özellikle bahar aylarında karların erimesi ve yağmurların yağması neticesinde adeta bir nehire dönüşmekte ve su taşkınlarına sebep olmaktadır.Yaz aylarında ise son yıllarda yaşanan küresel ısınmadan dolayı çay suyu iyice azalmış deredeki su 10-15 yıl öncesinin göre ¾ oranında azalmıştır. Suyun azalmasına ve yanlış avlanmaya bağlı olarak çayda bulunan tatlı su balıklarının sayısı ve türlerinde de azalma olduğu görülmektedir.Özellikle köy adını aldığı alabalık sayısında ciddi bir azalma olmuştur.Alabalıkları Mengel Çayının sadece bu köyden geçen kısmında görülmektedir, çayın aşağısında bulunan köylerde sadece sazan balıkları görülmektedir.Mengel Çayının geçtiği köyler şunlardır;Mengel, Emeran , Qasıman, Badan, Çorsane, Qeregveci, Gundemiran.Gundemiranda Murat Nehrinin başka bir kolu ile buluşur ve Gomegorgiden geçerek Murat Nehirine doğru akıp gider.

İklim

Köyün iklimi, Karasal iklim etki alanı içerisindedir.Doğu Anadolu Bölgesinin tipik ve karakteristik iklim özelliklerini taşır. Kış mevsimi Kasım ayından başlayarak Nisan ayı sonuna kadar devam eder ve genelde kar yağışlı ve oldukça soğuk geçer. Şubat ve Mart aylarında hava sıcaklıkları zaman zaman -40 dereceye kadar iner. Bu aylar çok soğuk ve ayaz geçtiği gibi, özellikle Mart ayında fırtınalar kopar. Bahar mevsimi ancak Mayıs ayında başlar ve kısa sürer.Bulunduğu coğrafyada yetişen ve yenilebilen Cağık, Jajık, Méndık, Kénger, Dindarok, Kardun, Hélıg, Marşıng ve Tırşık gibi yöresel adlarıyla bilinen otlar yetişir.

Nüfus

|- 
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 110
2000 100 1997 127
1990 247


Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım, hayvancılık ve arıcılık/arıcılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur . Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. köyün yolu asfalt değildir

Dış bağlantılar





Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.