Alaca (Çorum)

Kısaca: Önceleri Bucak merkezi olan Alaca 1919 yılında ilçe haline getirilmiştir. Çorum - Yozgat yolu bu ilçeden geçmekte olup, İl merkezine uzaklığı 52 km., yüzölçümü 1. ...devamı ☟

Önceleri Bucak merkezi olan Alaca 1919 yılında ilçe haline getirilmiştir. Çorum - Yozgat yolu bu ilçeden geçmekte olup, İl merkezine uzaklığı 52 km., yüzölçümü 1.346 km2. Rakımı ise 950 m. dir. İlçe Çorum’un tahıl ambarı durumundadır. Özellikle, pancar, buğday, arpa ve yulaf ekiminin yanında son yıllarda besicilik alanında önemli gelişmeler sağlamıştır.Ayrıca; Alaca İlçesi, Alacahöyük müze ve örenyerleri ile turizm açısından önemli bir potansiyele sahiptir.

1990 sayımına göre toplam nüfusu 54.814 olup, 20.646’sı ilçe merkezinde, 34.168’i köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağına bağlı 99 köyü vardır. Yüzölçümü 1371 km2 olup, nüfus yoğunluğu 40’tır. İlçe toprakları Bozok platosunda yer alır. Hüseyin Ova ilçenin tek düzlüğü olup, alüvyonlu topraklardan meydana gelmiştir. İlçe topraklarını Alaçay sular.

Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, şekerpancarıdır. Sebzecilik ve meyvecilik gelişmiştir. Üzüm, dut, kiraz, kayısı, erik, kavun, karpuz ve ceviz yetiştirilen başlıca meyvelerdir.

İlçe merkezi, Hüseyin Ovada Alaçay kıyısında kurulmuştur. Çorum-Yozgat karayolu ilçeden geçer. İl merkezine 49 km mesafededir. İlin tahıl ambarı olması yüzünden, ilçe, tahıl ürünlerinin alım-satım merkezi durumundadır. Hitit yerleşim merkezlerinden olan Alacahöyük kalıntıları, ilçe merkezine 15 km mesafede Haramözü köyündedir. İlçe belediyesi 1920’de kurulmuştur. Eski adı Hüseyinabad’dır.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.