Anadol Stc - 16



Anadol STC - 16
Anadol STC - 16
Türk Otomotiv sanayiinin öncüsü OTOSAN, tasarımını İngiliz Ogle Design firmasının yaptığı 2 kapılı 4-5 kişilik fiberglas otomobiliyle, Türkiye'de ilk kez seri olarak otomobil imalatına 1966 yılında başladı. Koç grubunun bir şirketi olan Otosan'ın bu ilk otomobiline; halka açık bir yarışma sonucu seçilen 'Anadol' ismi verilmişti. Üretilen ilk model A1 koduyla tanınır. Anadol'un bu ilk modelinin ardından, markanın aynı zamanda dünyanın da ilk 4 kapılı fiberglas otomobili olan 4 kapılı binek aracı ve pick-up versiyonları geldi.Otosan'ın o zamanki Genel Müdürü ve aynı zamanda Vehbi Koç'un damadı olan Erdoğan Gönül; bir otomobil meraklısı olmasının da etkisiyle,firmanın ürün gamına bir spor otomobil eklenmesi konusunda çevresini ikna etti ve bu konudaki çalışmalar 1971 yılı başında başlatıldı.

O zamanki teknolojik partner olan İngiliz Reliant firmasının desteği alınmadan tamamen Türkiye'de tasarlanan bu araç, firmanın kendi mühendis ve tasarımcıları tarafından sürdürülen çok yoğun bir çalışmanın ardından, çizim ve modelleme aşaması hariç, 11 ay gibi çok kısa bir sürede kontak çevirip test edilecek hale geldi. Malzemeden tasarruf etmek amacıyla binek modelin birçok parçasını ve kısaltılmış şasisini kullanan bu araca STC-16 adı verilmişti. Üretilen ilk araç; Rahmi Koç'a hediye edilmişti ve daha sonra üretilecek diğer kardeşlerinden tasarım anlamında birçok detayda farklıydı. Araçta; Türkiye'de ilk kez 1600 cc.hacminde Ford kökenli bir motor kullanıldı.68 HP üreten motor; 920 kg.ağırlığındaki fiberglass otomobili, 4.viteste 155 km./h hıza çıkarabiliyordu. 0-100 km.hızlanması 15 sn.civarında olan STC-16'nın orjinal boyutları 398x164x128 cm.'ydi ve prototip araç;

Türkiye'de Cengiz Topel Hava üssü ile İngiltere'de M.Y.R.A pistlerinde yapılan zorunlu testlerden O.K. alınca, ilk üretim, 1972 yılında 0001 numara ile Anadol ailesine katıldı. Tanıtımı; gayet şık fotoğraflarla süslü 12 sayfalık renkli bir broşür eşliğinde yapılan aracın basında da birçok ilanları yer aldı. Ne yazık ki,o yıllarda Türkiye ve Dünya,son derece istikrarsız bir siyasal ve ekonomik dönemden geçiyordu.Bazı yarış başarılarına da imza atan ve Süper Türk Canavarı takma adını alan STC-16, özellikle gençlik yıllarında onunla aynı zaman dilimine tanıklık etmiş olan birçok otomobil meraklısının aklında yer ederek 2 yılda bantlara veda etti.1975 yılında üretimi sona erdiğinde 176 adet STC-16 banttan inmişti.Neredeyse tamamı sarı renkte üretilen STC-16'ların birkaç tanesi de, fuarlarda teşhir amacıyla kırmızı renkli ve zamanın modasına uygun olarak üzerinde çift beyaz şeritle üretildi.

Kaynak

* http://www.anadolstc16.com/

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.