Anksiolitik İlaçlar

Kısaca: Son on yılda, hafif trankilizanlann (bkz.) tüketiminde bir patlama görülmüştür. Gerçekten de, artık bunlar reçetelerde en çok yer alan ilaçlardandır. ...devamı ☟

Son on yılda, hafif trankilizanlann (bkz.) tüketiminde bir patlama görülmüştür. Gerçekten de, artık bunlar reçetelerde en çok yer alan ilaçlardandır. Hafif trankilizan terimi ilk olarak antianksiete etkileriyle birlikte hafif psikosedatif özellikler gösteren yeni bir ilaç grubu için kullanılmıştı. Ayrıca, bu terimle daha değişik bir etkinlik gösteren, klorpromazirı gibi kuvvetli trankilizanları da ayırdetmek mümkün olmuştu. Hafif trankilizanlann başlıca terapotik etkinlikleri, anksieteyi gidermeleridir, sonucunda artık bu ilaçlardan anksiolitik ilaçlar olarak söz edilmektedir. Son yıllarda anksiete ve gerginlik durumlarının tedavisinde benzodiazepin ( bkz.) grubu büyük bir önem kazanmış; glikol ve barbitürat türevlerinin yerini almıştır. Fenotiazinler ( bkz.) ve bütirofenonlar (bkz.) Genellikle kuvvetli trankilizanlar sayıllrlar, fakat bunlar hafif anksiolitik özellikler gösterirler ve hafif trankilizanlarla birlikte veya bunların yerine kullanılabilirler.

Anksiete, psikolojik çöküntü durumlarında, depresyonla birlikte görülen anksiete nevrozunda, psikonevrozlarda, özellikle histeri ve obsesyon durumlarında ve psikosomatik bozukluklarda her zaman rastlanan bir bozukluktur. Bu anksiete, patoloji ne olursa olsun, semptomların giderilmesini gerektirir. Böylelikle, anksiolitik terapinin klinik endikasyonları çok çeşitlidir ve anksiolitik ilaçların hem başlı başına, hem de diğer tedavilere ilave olarak yaygın bir biçimde kullanılmaları pek şaşırtıcı birşey değildir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.