Antikapitalist Parti

Kısaca: Antikapitalist Parti (AKAP), DSİP`den kopan İşçi Demokrasisi grubu içinde ortaya çıkan anlaşmazlık sonucunda ayrılan bir gruptur. Ardından partileşme sürecini başlatarak ismini Anti Kapitalist Parti Ön Girişimi olarak değiştirdi. ...devamı ☟

Antikapitalist Parti (AKAP), DSİP`den kopan İşçi Demokrasisi grubu içinde ortaya çıkan anlaşmazlık sonucunda ayrılan bir gruptur. Ardından partileşme sürecini başlatarak ismini Anti Kapitalist Parti Ön Girişimi olarak değiştirdi.

Grup Ortodoks Marksist Troçkist geleneğin Türkiye`deki az sayıda takipçilerinden birisidir. Grup politikasını öğrenci persfektifi üzerinden belirleyip hayata geçirmektedir. Tony Cliff`in Sovyetler Birliği hakkındaki "Bürokratik Devlet Kapitalizmi" tezi üzerinden dünyadaki diğer Troçkist geleneklerden ayrılan, Uluslarası Sosyalizm ("International Socialism (IS)")akımında yer alan grup, bu akımın Türkiye`deki temsilcisidir.

Bu akımın dünyadaki en büyük temsilcisi İngiltere`deki Sosyalist İşçi Partisi (SWP)dir. Birçok eylem ve diğer toplumsal konularda Türkiye`deki diğer sol gruplardan hem görünüş hem de içeriğiyle farklı olan AKAP, dünya düzeyinde gelişen ve gelişmekte, dönüşmekte olan antikapitalist hareketin Türkiye`deki ayağının örgütlenmesi yolunda uğraşlar vermiştir.

Grup, 3 Kasım 2002 Genel Seçimleri`nde Emek, Barış ve Demokrasi Bloku çerçevesinde DEHAP`ı destekledi. Afganistan ve Irak işgallerine karşı mücadeleyi birleştirmek için çabaladı. Irak`ta Savaşa Hayır Koordinasyonu`nun aktif bir üyesi olarak işgale ortaklık tezkerenin meclisten geçmemesi için içinde 15 Şubat ve 1 Mart eylemlerinin de olduğu eylemler örgütledi. 1 Mart zaferinin çabuk unutulduğu ve Irak işgalinin başladığı yeni durumda Yerel seçimlerde savaş karşıtlığını ve Kürtlerle dayanışmayı içeren emek barış demokrasi bloğuyla birlikte tutum aldı.

2006 yılında merkezini İstanbul`a taşıdı. Halen 1978`liler Vakfı faaliyetlerinin ve HOP koordinasyonunun aktif bir üyesidir. Aylık Antikapitalist gazetesini ve 3 aylık Enternasyonal Sosyalizm teorik yayınını çıkarmaktadır. Türkiye`de fikirsel krizin sebebi olarak gördüğü Milliyetçilik, Laik Cephecilik ve Vatanseverliğin Türkiye tarihindeki köklerini ortaya çıkaran "Kemalizm Sol Değil" isimli araştırmayı 2004 yılında yayınlamıştır.

Dış bağlantılar

  • http://www.antikapitalist.net


Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.