Asya Çitası

Asya çitası (Acinonyx jubatus venaticus) ya da bilinen diğer adıyla İran çitası, günümüzde yalnızca İran'da yaşayan kritik tehlikedeki bir çita alt türüdür. Bir zamanlar Arap Yarımadası ve Yakın Doğu'dan Hazar bölgesi, Kızılkum Çölü ve Hindistan'a kadar uzanıyordu; ancak 20. yüzyılda bu bölgelerde soyu tükendi.

Asya çitası, insan nüfus yoğunluğunun çok düşük olduğu İran'ın doğu-orta kurak bölgesindeki korunan alanlarda varlığını sürdürmektedir. Aralık 2011 ile Kasım 2013 arasında, 14 farklı koruma alanında 84 birey görüldü ve fotokapan fotoğraflarından 82 birey tespit edildi. Aralık 2017 itibarıyla, İran'ın merkezi platosunda 140.000 km2 (54.000 sq mi)'nin üzerine dağılmış üç alt popülasyonda 50'den az bireyin kaldığı düşünülmektedir. Asya çitasının korunması konusunda uluslararası farkındalık yaratmak amacıyla, 2014 FIFA Dünya Kupası'nda İran millî futbol takımının formalarında bir illüstrasyon kullanıldı.

Asya çitası, Afrika'daki çita popülasyonundan 32.000 ila 67.000 yıl önce ayrıldı. Hindistan'daki İngiliz sömürge dönemlerinde, yaban antilopları avlamak için kullanmak üzere, Hint kraliyetleri tarafından çok sayıda esaret altında tutulanlardan türetilen av leoparı ismiyle anılmaktaydı.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.