Atargatis

Kısaca: Kuzey Suriye'nin büyük tanrıçası. Eşi Hadad ile birlikte kendisine tapınılan en önemli kutak Halep'in kuzeydoğusundaki Hierapolis'teydi (Bugünkü adıyla Münbic). ...devamı ☟

kaynaksız Kuzey Suriye`nin büyük tanrıçası. Eşi Hadad ile birlikte kendisine tapınılan en önemli kutak Halep`in kuzeydoğusundaki Hierapolis`teydi (Bugünkü adıyla Münbic). Atargatis`in kültü tüccarlar ve ücretli askerler aracılığıyla Yunan dünyasına yayıldı. Atargatis Yunanlılarca genellikle Aphrodite`nin bir biçimi olarak görüldü. Kraliçe Stratonike`nin M.Ö. 300`de Atargatis`in eski tapınağını yeniden inşa ettirmesinin de, bir ölçüde Yunan dünyasındaki bu himayeden kaynaklandığı sanılmaktadır.

Fenikelilerin tanrıçası Astarte ile benzerlikler gösteren Atargatis`in, Anadolu tanrıçası Kybele ile de belirli bir yakınlığı vardı. Atargatis aslında bereket tanrıçası olmakla birlikte, kendinin ve halkın ``baalatı`` (sahibesi) olarak onların korunmasından ve refahından da sorumluydu. Bu nedenle genellikle başında bir taç ve elinde başak demetiyle betimlenirdi; tahtını taşıyan aslanlar ise doğa üzerindeki gücünü ve etkisini simgelerdi.

mitoloji-taslak

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.