Açık Semalar Antlaşması

Kısaca: Açık Semalar Antlaşması(ASA) doğu ve batı blokları arasında güven ve istikrarı geliştirmek amacıyla açıklık ilkesinden hareketle 1992 yılında Helsinki`de imzalanmıştır. Kasım 2000`de Rusya parlemantosu tarafından onaylanmasını müteakip 2 Ocak 2001 tarihinde yürürlüğe girmiştir. ...devamı ☟

} Açık Semalar Antlaşması(ASA) doğu ve batı blokları arasında güven ve istikrarı geliştirmek amacıyla açıklık ilkesinden hareketle 1992 yılında Helsinki`de imzalanmıştır. Kasım 2000`de Rusya parlemantosu tarafından onaylanmasını müteakip 2 Ocak 2001 tarihinde yürürlüğe girmiştir. ASA kapsamında taraf ülke toprakları üzerinde havadan silahsız gözlem uçuşları gerçekleştirilmektedir. ASA Dünya üzerinde şu ana kadar imzalanan en teknik ve en detaylı antlaşmadır. Antlaşmanın bir diğer özelliği ise teknolojik gelişmelere paralel olarak sürekli yenilenmesidir.

Açık Semalar Antlaşmasının genel kuralları

  • Gözlem uçuşu mesafesi ülkenin arazisinin büyüklüğü ile orantılı olarak hesaplanır.
  • Gözlem uçuşu esnasında antlaşmaya taraf olmayan ülke topraklarına 10km. den daha fazla yaklaşılmaz.
  • Gözlem uçağı optik panaromik, optik framing, video(sayısal), infrared(IR) ve SAR algılayıcıları ile donatılabilirler.
  • ASA Gözlem Uçağı üzerinde bulunan ve gözlem uçuşunda kullanılacak tüm algılayıcıların taraf ülkelerin gönderdiği uçuş, uzaktan algılama ve antlaşma uzmanları tarafından belgelenmesi (onaylanması) gereklidir.
  • Gözlem uçuşu esnasında optik algılayıcılar ile 30 cm., IR algılayıcılar ile 50 cm., SAR prensibine çalışan algılayıcılarla ise 3 m. den daha iyi çözünürlüklü görüntü alınmaz.
  • Gözlem uçuşu farklı ülkelerle müşterek olarak icra edilebilir.
  • Görüntüler antlaşmaya dahil diğer ülkeler tarafından istendiğinde paylaşılabilir ancak paylaşım gizlilikle yapılmaz(görüntülerin paylaşıldığı tüm üye ülkelere duyrulur)


Örnek olarak 2006 yılında Türkiye tarafından; Rusya(RF) ile 4 aktif 3 pasif, Ukrayna ile 2 aktif 2 pasif, Gürcistan ile 1 aktif Bosna-Hersek Federasyonu (BIH) ile 1 aktif gözlem uçuşu Türk ASA Gözlem Uçağı ile icra edilmiştir. Bu gözlem uçuşlarından 1 aktif Rusya görevi ABD ile ortak olarak, Gürcistan görevi Fransa ve Almanya ile ortak olarak, BIH görevi ise Almanya ile ortaklaşa gerçekleştirilmiştir.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.