Bülent Oran



Bülent Oran   (d. 27 Mart 1924 - İstanbul, ö. 23 Eylül 2004 - İstanbul)   Sinema oyuncusu, senarist.

Lisenin ardından hukuk fakültesine kayıt yaptıran ve okurken bir bez fabrikasında işçilik yapan sanatçı, dünyaya alt sınıf insanların gözünden ustalıkla bakıyor, refah içinde geçen çocukluğuna karşın, onlarla birlikte yaşıyordu. Mürettiplik (dizgicilik), klişe ressamlığı, öğretmenlik ve mizah yazarlığı gibi çeşitli işlerde çalıştı.

1950 yılında sinemaya yardımcı oyunculukla (figüran) başlayan Oran, 60`ı aşkın filmde rol aldı. 1952 yılından sonra senaryo yazımı üstünde yoğunlaştı. Kendisi gibi senarist olan Ayşe Şasa ile evlendi, bir kısmı eşiyle ortak olmak üzere, 700`den fazla senaryo yazdı. 1980`lerde tv dizileri için senaryolar yazdı. Marmara Üniversitesi Sinema TV Bölümü`nde bir süre ders verdi. Başından pek çıkarmadığı kasketine düşkünlüğüyle tanınan sanatçı, birçok sinema sanatçısı üzerinde emek sahibidir. Yönetmen Mehmet Güleryüz tarafından ``"Yeşilçam`ın Altın Senaristi: Bülent Oran"`` adlı belgeseli çekildi. 2000`li yıllar Türk TV seyircilerince, İkinci Bahar dizisinde oynadığı Hanım`ın (Türkan Şoray) babası rolüyle tanındı.

Son röportajında, hasta yatağında ``"Lütfen ayağımı uzattığım için kusura bakmayın"`` diyecek kadar incelikli bir sanatçı olan Bülent Oran, bir filmde yönetmenlik yapmış, sinemacı kimliğiyle dünya sinema tarihinde de yerini almıştır.

Türk sinema tarihine geçen bazı tiradları

  • "Senin annen bir melekti yavrum."
  • "Aman tanrım! Bu ses.. bu ses..!"
  • "Bir zamanlar hakir gördüğün fakir ama onurlu bir genç vardı.."
  • "Kırılırım ama asla eğilmem"


Ödülleri



Oyuncu olarak filmografisi

  • Altın Çağ - 2003
  • Benimle Evlenir misin - 2001
  • İkinci Bahar - 1998
  • Baba Evi - 1997
  • Erzurumlu İbrahim - 1993
  • Hiçbir Gece - 1989
  • Herşeye Rağmen - 1988
  • Melodram - 1988
  • Biri Ve Diğerleri - 1987
  • Kara Sevdalı Bulut - 1987
  • Çağdaş Bir Köle - 1986
  • Yunus Emre - 1986
  • Kuyucaklı Yusuf - 1985
  • Ölmez Ağacı - 1984
  • Kara Kafa - 1979
  • Kan Ve Kin - 1972
  • Ankara Ekspresi - 1970
  • Çingene Aşkı Paprika - 1969
  • Galatalı Fatma (Bitirim Fatma) - 1964
  • Poyraz Osman - 1964
  • Yabancı Kız - 1963
  • Sessiz Harp - 1961
  • Aşk Ve Yumruk - 1961
  • İki Damla Gözyaşı - 1961
  • Kabadayılar Kralı - 1961
  • Şeytanın Kılıcı - 1961
  • Yaman Gazeteci - 1961
  • Kırık Kalpler - 1960
  • Ölüm Perdesi - 1960
  • Vatan Ve Namus - 1960
  • Günahkarlar Cenneti - 1958
  • Kelepçe - 1958
  • Ayrılık - 1958
  • Elveda - 1958
  • İnsanlık İçin / Kuduz - 1958
  • Yanık Kezban - 1957
  • Çölde Bir İstanbul Kızı - 1957
  • Dertli Gönül / Çıksın Bu Can - 1957
  • Pusu - 1957
  • Uçurum - 1957
  • Yedi Köyün Zeynebi - 1956
  • Papatya - 1956
  • Kaybolan Gençlik - 1955
  • Artık Çok Geç - 1955
  • Yol Palas Cinayeti - 1955
  • Aramızda Yaşıyamazsın - 1954
  • Evlat Acısı - 1954
  • Son Şarkı - 1954
  • Çalsın Sazlar Oynasın Kızlar - 1954
  • Drakula İstanbul`da - 1953
  • Kezban - 1953
  • İngiliz Kemal Lawrence`e Karşı - 1952
  • Can Yoldaşı - 1952
  • Cennet Yolcuları - 1952
  • Zehir Kaçakçıları - 1952
  • Vatan ve Namık Kemal - 1951




Linkler





Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara


Görüşler

Bu konuda henüz görüş yazılmamış.
Gürüş/yorum alanı gerekli.
Markdown kodları kullanılabilir.

Bülent Oran ilgili konular

  • Suha Arın

    ÖĞRENİM DURUMU:İlk-Orta-Lise öğrenimini Ankara'da tamamladı. 1965'de ABD'ye giderek Washington, D.C.
  • 1971 Antalya Altın Portakal Film Festivali

    8. Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, 1 ve 10 Haziran 1971 tarihleri arasında gerçekleşti.
  • Ankara Ekspresi (film)

    :``Başlığın diğer anlamları için bakınız: Ankara Ekspresi (anlam ayrım)``
  • Nazan Azeri

    Nazan Azeri, feminist ressam, 1975 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakultesi’nden mezun oldu. Bir süre avukatlık yaptıktan sonra 1989 yı
  • 27. Altın Portakal Film Festivali

    27. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 24-29 Eylül 1990 tarihleri arasında Antalya'da düzenlenen film festivalidir.
  • 35. Altın Portakal Film Festivali

    35. Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, 1998 yılında Antalya'da düzenlenen film festivalidir. 1 ve 5 Ekim tarihleri arasında ger
  • Korkuyorum Anne

    Korkuyorum Anne (veya diğer adıyla İnsan Nedir Ki?), Reha Erdem'in yazıp yönettiği, 2004 yapımı Türk filmi.
  • Ankara Ekspresi (film, 1970)

    ''Ankara Ekspresi'', Esat Mahmut Karakurt'un aynı adlı romanından uyarlanan, Muzaffer Arslan'ın yönettiği ve Ediz Hun ile Filiz Akın'ın başro