Battoujutsu

Kısaca: Battōjutsu (抜刀術, battou-jutsu), kılıç çekme teknikleri anlamına gelen Japonca bir terimdir. Bu kelime sıklıkla iaijutsu , battōdo veya iaido terimlerinin yerine kullanılır. ...devamı ☟

Battoujutsu
Battoujutsu



nihongo|Battojutsu|抜刀術|battou-jutsu, ``kılıç çekme teknikleri`` anlamına gelen Japonca bir terimdir. Bu kelime sıklıkla ``iaijutsu`` , ``battoudo`` veya ``iaido`` terimlerinin yerine kullanılır. Böyle olmasına karşın her terimin Japonca`da küçük farkları vardır. Ve bu terimler Japon savaş sanatlarının farklı ``ryu``(okul)larında teknikleri birbirinden ayırmak için kullanılır. ``Battoujutsu`` eğitiminde kılıç ile kesmenin üzerinde durulur. Tüm bu terimler genel olarak ``kılıç teknikleri`` anlamına gelen kenjutsu veya kendo terimlerinden daha spesifiktir. Ve genellikle kılıcın ``saya(kın)``nın dışında olduğu teknikleri ifade etmek için kullanılır.

İaido ve İaijutsuyu Karşılaştırmak

``İaido`` çalışmalarında kılıcı hızlı ve eksiksiz bir şekilde çekme üzerinde durulur. Kılıç çekilir ,hamle yapılır ve ``saya``ya (kınına) geri döner. ``Battoujutsu`` teknikleri kılıç çekildikten sonraki çoklu kesme tekniklerini de içine alır. ``İaido`` formlarından herhangi biri genelde kılıcın ``saya``dan çekilerek kesme hareketinin yapılması merkezlidir (ilk olarak kılıç ``saya``dan çekilir ve düşmana kesme/bölme hareketi yapılır).

-do ve -jutsu Arasındaki Fark

Karl Friday ``Legacies of the Sword`` adlı kitabında kılıç sanatlarını tanımlamak için Japonca birçok terimin geçmişteki kullanımını ele almıştır. Fakat hala birçok insan farklı lisanlar için ``-do`` veya ``-jutsu`` terimlerinin kullanımını tartışmaktadır veya bu terimlerin ``battou`` ve ``iai`` gibi spesifik farklılıklara sahip olduğuna karar vermişlerdir. Ancak bu terimler orijinal lisanlarında da yeterince açık değildir ve sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılır. Bununla birlikte ``-do`` terimi için ``.....nın yolu`` , ``-jutsu`` terimi içinse ``....nın sanatı`` şeklinde çeviri yapılabilir. ``-do`` eki almış bir dövüş veya savaş sanatı genellikle zihinsel ve ruhsal çalışmaları kapsar. ``-jutsu`` eki almış olanlar ise stilin asıl formlarını ve tekniklerini kapsar.

Tarihi

Kılıcı ``saya``dan çekme ve çekerken kesmenin tekniklerinin kökenleri aslında karanlıktır. Japonya`daki çok sayıda bulunan savaş geleneklerinin efsanevi bulucuları için yıllar öncesine gitmek gerekmesine rağmen çoğu inanışa göre bu tekniği ilk bulanın ismi Hayaşizaki Jinsuke``. Bugün Japonya`nın ``Tohoku`` bölgesindeki bir tapınakta türbesi bulunmaktadır. O türbede ismi ``Hayaşizaki Jinja`` olarak geçmektedir. Çoğuna göre ``iai`` için en önemli tapınak olma özelliğini taşımaktadır. ``Battoujutsu`` kavramı bu zamandan önce de var olabilir , fakat bu terimi ilk kullananın kim olduğu hala bilinmemektedir.

Ryular (Okullar)

``Battoujutsu`` öğreten ``ryuha`` veya Japon savaş gelenekleri Japonya`da göreceli olarak daha nadirdir ve diğer ülkelerde daha az sıradandır. Bu tezatlığın sebebi karate ve aikido gibi ``open hand`` olarak tabir edilen dövüş sanatlarının göreceli olarak yüksek derecede bulunabilirliğidir. Burada ``iaido``,``iaijutsu`` ve ``battoudo``da sıklıkla kullanılan bazı terimlerin bulunduğu ryuların kısmi bir listesini bulabilirsiniz.

Bu liste Bugei Ryuha Daijiten`` (Savaş Sanatları Gelenekleri Ansiklopedisi)`deki , Meiji döneminden önce geliştirilen ``koryu`` (eski ryu)lardan veya sanatlardan oluşturulmuştur.

  • Muso Jikiden Eishin ryu`` - ``Hayaşizaki Junsukenin ``Hayashizaki Ryu Iaisinden 15. yy. sonlarına doğru türetilmiştir.
  • Muso Shinden ryu`` - ``Hayaşizaki Junsukenin ``Hayashizaki Ryu Iaisinden 15. yy. sonlarına doğru türetilmiştir.
  • Suio Ryu Iai Kenpo`` - 1600 yılları civarında ``Mima Yoiçizaemon Kagenobu`` tarafından bulunmuştur.
  • Shin Shin Sekiguchi ryu`` - ``Sekiguçi Yorokuuemon Ujimune`` tarafından bulunmuştur.
  • Mugai ryu`` - Önceden bir kenjutsu ryusu olan ``Yamaguchi ryu`` öğrenen ``Tsuji Gettan Sukemoçi`` tarafından 1693`te bulunmuştur.
  • Jigen ryu`` - ``Togo Hizen-no-kami Şigetada`` tarafından ``İizasa Çoisai İenaonun ``Shinto ryu``sundan türetilerek bulunmuştur.
  • Tenshin Shoden Katori Shinto ryu`` - ``İizasa Çoisai İenao`` tarafından 15. yy.da bulunmuştur.
  • Yagyu Shinkage ryu`` - ``Kamiizumi Nobutsunanın öğrencisi olan ``Yagyu Muneyoşi`` tarafından 16. yy.da bulunmuştur.


Bu liste Bugei Ryuha Daijiten'''deki Meiji döneminin başlangıcından sonra geliştirilen ryulardan oluşturulmuştur.

  • Toyama ryu`` - 19. yy. sonları 20.yy. başlarında ``Toyama Askeri Akademisi``ndeki subaylar tarafından bulunmuştur.
  • Nakamura ryu`` - 20. yy. ortalarında ``Toyama Askeri Akademisi``nde ``Toyama ryu`` öğrenen ``Nakamura Taizaburo`` tarafından bulunmuştur.


Kaynakça

  • Wagner, Gordon, Donn F. Draeger. Japanese Swordsmanship: Technique and Practice. New York and Tokyo: Weatherhill Inc., 2001.
  • Friday, Karl. Legacies of the Sword: The Kashima-Shinryu and Samurai Martial Culture. Honolulu, US: University of Hawai`i Press, 1997.
  • Obata, Toshishiro. Crimson Steel. Essex, UK: Dragon Books, 1987.
  • Obata, Toshishiro. Naked Blade. Essex, UK: Dragon Books, 1985.
  • Yamada, Tadashi and Watatani Kiyoshi. Bugei Ryuha Daijiten. Tokyo, Japan: Tokyo Koppi Shuppanbu, 1979.
  • Bu makale İngilizce Vikipedi`deki Battojutsu adlı makaleden derlenmiştir.


Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Battoujutsu Resimleri