Batısandal, Erdemli

Kısaca: Rakım : 320-600 metre arasında değişmektedir. ...devamı ☟

Rakım : 320-600 metre arasında değişmektedir.

Uzaklık : Erdemli`ye 15-22 km. mesafededir.

Ulaşım : Köyün araçları yoktur ancak, köyden yukarıdaki köylere giden araçlarla kolayca ulaşmak mümkündür.

Eğitim : İlköğretim okulu olmadığı için öğrenciler Limonlu ilköğretim okuluna taşınmaktadır.

Sağlık : Köyde bir adet sağlık evi vardır.

Nüfus : 2000 yılı nüfus sayımına göre köyün nüfusu 562`dir.

Hane sayısı : Köyde 150 hane vardır.

Cami : Köyde iki tane cami vardır.

Mahalleler : Merkez(Gerdoğu), Dişlenli, Yenimahalle, Şamlıgöl, Öküzlü, Yüksek, Ağlıca ve Yanıkhan mahallelerinden meydana gelmiş bir köydür.

Yetiştirdiği ürünler : Domates, salatalık, fasulye ve değişik sebzeler; elma, kayısı, şeftali, kiraz, kivi, portakal, limon, nar, karpuz, yenidünya ve zeytin yetiştirilen ürünlerdendir.

Geçim kaynağı : Hayvancılık ve tarım en önemli geçim kaynaklarıdır. Hayvancılık artık yok denecek kadar azalmıştır. Sera girdilerinin pahalı oluşundan dolayı da açıkta sebze yetiştiriciliği ve meyvecilik gelişmiştir. Zeytincilik de gelişen sektörlerden biridir. Geçim kaynaklarından biri de defne yetiştiriciliğidir.

Köy odası : Köyde bir adet köy odası vardır.

Tarihi eserler : Köy ve çevresinde Roma ve Bizans dönemlerinden kalma harabeleri görmek mümkündür. Kilise ve kale harabelerine, sarnıçlara, lahitlere ve mezarlara çokca rastlanılır. Öküzlü kalesi görülmeye değerdir.

İçme suyu : Köyde içme suyu yeterli miktarda vardır.

Sulama suyu : Köyde sulama suyu Lemas çayından getirilmekte ancak yetersiz kalmaktadır.

İklim : Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir.

Köy hakkında genel bilgi : Erdemli`nin eski köylerindendir. Köyü Orta Asya`dan Iğdır yöresine, oradan da Lemas yöresine yerleşen Türkmenler kurmuştur. İlk adı, Kelete olan köy, çok dağınık bir yerleşime sahiptir. 1929 yılında Limonlu`dan ayrılarak köy yapılmıştır. Adını doğusundaki sandal dağından almış bir köydür. Köy ve çevresi Roma ve Bizans döneminden kalma eserlerle doludur. Köyün girişindeki kilise harabesi ve Öküzlü kalesi görülmeye değer yapılardır. Şamlıgöl`de Osmanlılar döneminden kalma mezarlar vardır. 1823 yılında Suriye`den gelen ve salgın hastalığa maruz kalarak ölenler buraya defnedilmiştir.

belde-taslak Erdemli belde ve köyleri

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.