Bayramiç, Çanakkale

Kısaca: Koordinatlar: 38-40°′N, 26-28°′E ...devamı ☟

Bayramiç, Çanakkale
Bayramiç, Çanakkale

Bayramiç, Çanakkale ilinin bir ilçesidir.

Tarihçe

Bayramiç ve yöresinin geçmiş çağlarda Troia krallığının sınırları içersinde olduğu bilinmektedir. İlçe merkezinin bu dönemlerine ilişkin bilgiler, bugün ilçe sınırları içinde kalan bazı eski yerleşim merkezlerinden elde edilmektedir. Bunlardan en önemlileri arasında Troas bölgesinde, bugünkü Kurşuntepe yakınları ve Skamondros (Eski menderes) çayı vadesindeki eski bir Aiolya yerleşim yeri olan Skepsis`Evciler) ve Akpınar, Çaldağ köyünde bulunan Kiemalılar`ın kurduğu bir koloni olan Kebren (Akpınar) bulunmaktadır. Pers egemlenliğine ve daha sonra da sparta istilasına uğrayan kent, halkının Alexandreia -Troas`a göç etmesiyle boşalmıştır. 1356 yılında Osmanlılar, bugün Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınan. Restorasyonu yaptırılan ve halk arasında "Hadımoğulları konağı" olarak tanınan binayı yaptırmışlardır. Akpınar Çaldağ köyünde, adını Priamos`un oğlu Kebrianos`tan aldığı söylenen, M.Ö. V.yüzyılda büyük ün kazanan ancak M.Ö.III. yüzyılda tamamen boşalan, Kebren Antik şehri ile Kurşunlu köyündeki, yazılı kaynaklara göre etrafı yüksek surlarla çevrili bir kale ve Athena Tapınağı`nın olduğu bildirilen Skepsis kentinin kalıntıları, ilçemizdeki antik yerleşme merkezleridir.Ancak yörede yeterli bir araştırma yapılmadığı için önemli bir antik yerleşim bölgesi olan Bayramiç ve civarı hakkında başka bir bilgi bulunmamaktadır....

Turizm

Osmanlı dönemi yapıları arasında Tepe Camii, Taşköprü Camii, Hadımoğlu Konağı ve taş köprü sayılabilir.

Hadımoğlu Konağı

17. yüzyılda Konya`nın Hadim kasabasından gelerek, Bayramiç`e yerleşen Mustafa ve Ahmet isimli iki kardeş burada dabaklık yapmaya başlamışlardır. Kısa bir sürede zengin olan kardeşler, zamanın hükümetinden Bayramiç sancaktarlığı`nı almışlardır. Hadimoğlu konağı, bu sancakta kardeşlerden kalan ve günümüze kadar fazla tahrip olmadan gelebilen en güzel sivil mimarlık örneklerinden binidir. Binanın bazı yerlerinde Bayramiç ilçesine 14.km. uzaklıkta yer alan Kurşunlu tepe üzerinde Skepsiz Antik kentinden gelen mimari parçalar dekorasyon unsuru olarak kullanılmıştır. İç ve dış cepheler tamamen resim, fresk, alçı süsleme ve ahşap oymalarla tezyin edilmiştir. 1973 yılında, bina, varislerden hazinece satın alınmış, bilahare Kültür Bakanlığana devredilmiştir. 1996 yılında Bayramiç Kaymakamlığına tahsis edilen konak, "Türk Evi-Etnografya Müzesi" olarak Çanakkale Valiliğince gösterime arzedilip, Bayramiç halkına armağan edilmiştir.

Kazdağı

Kazdağlarının kuzey etekleri Çanakkale sınırları içindedir.

Külcüler Kaplıcası

Bayramiç ilçesinin 18 km. doğusundadır. Kapılacada kür için banyo ve havuzlar vardır. Kaplıca suları sodyum sülfatlı, kükürtlüdür. 29 derece ile 34.5 derece sıcaklıkta olan kaplıca da, 8.7 ile 14.1 oran değerinde radyoaktivite bulunmaktadır. Romatizmal, cilt, nefrit, kadın, solunum yolu hastalıkları ile felçlerde olumlu etki yapar.

}ayrıca palamut oba (ılıca)yani köyün 3 km güneyinde çayın içinde kalır.şifa için tavsiye edilir.bayramiçiç,in 6 km doğusunda şu anda barajın yeni yapmış olduğu yolun içinden geçtiği eski adı KIZIL köy şimdiki adı ÜZÜMLÜ olan köydede baya kalıntılara rastlanmıştır.Pıynarlıtaş mevkileri eski adı leylek tüneği şimdiki adı leylelik olan ve değirmencilerin ozamanki kullandıkları ark alanlar mevkiii baya kalıntılar ve msüslü mezarlara rastlanmaktadır.dönemleride baya grek döneme ait olup herhangibi bizans yada osmanlıya raslanılmamıştır.bayramiçin 3 km kuzeyindede eskiadı viranlı olan şimdiki adıyla örenli geçen köydede daha bakire dediğimiz tarzda .Hiç rastlanmayan kalıntılar ve hertürden helenestik döneme ait kalıntılara rastlanmıştır.Buranın define avcılarının önceden açılmış mezarlara rastladık gerçekten görülmeye değer.Bu mezarlardan değerli eşyalar çıkarılmıştır.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.