Başkent Eğitim

Kısaca: ...devamı ☟



Başkent Üniversitesi Eğitim Topluluğu

1. TOPLULUĞUN ADI

Topluluğun adı "Başkent Üniversitesi Eğitim Topluluğu"dur. Kısa adı "Başkent Eğitim Topluluğu (BET)"tir. Tüzükte topluluk olarak anılacaktır.

2. TOPLULUĞUN AMAÇ ve FAALİYETLERİ

2.1 Başkent Üniversitesi öğrencilerine eğitimin önemini anlatabilmek ve ilgilerini bu alana çekmek. 2.2 Tüm Eğitim Fakültesi öğrencilerini ve eğitime ilgi duyanları bir araya toplamak ve bilgilendirmek.
  2.2.1 Eğitim alanında bilgi birikimi olan kişilerden konferans, panel, seminer, söyleşi ve benzeri faaliyetler aracılığıyla yararlanmak ve bu etkinlikleri yayımlamak.
  2.2.2 Ülkemizde eğitimi geliştirme ve diğer ülkelerdeki eğitim etkinliklerinden haberdar olma konularında çalışma grupları kurmak.
  2.2.3 Düzenlenmiş toplantılara katılmak ve bunlarla ilgili rapor hazırlayıp, ilgilenen kişilerle bu raporları paylaşmak.
2.3 Eğitimle ilgili etkinliklerde bulunan diğer kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.
  2.3.1 Diğer üniversitelerin ilgili toplulukları ile yardımlaşmak.
  2.3.2 Eğitim Fakültesi öğrencilerine iş başvuruları hakkında bilgi vermek.
2.4 Okulumuzdaki panolar aracılığıyla eğitim ile ilgili makaleler ve yazılarla öğrencileri bilgilendirmek. 2.5 Başkent Üniversitesi öğrencileri arasında dayanışma ve işbirliği sağlamak, bu amaç doğrultusunda sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemek. 2.6 Yayın çalışmaları yapmak, eğitim arşivi oluşturmak, eğitimle ilgili dergi ve gazetelere abone olarak üyelerin yararlanmalarını sağlamak. 2.7 Tüzüğe ve Üniversitemizin işleyişine aykırı olmamak kaydıyla bahsedilmeyen gerekli görülebilecek diğer çalışmaları da yapmak.

3. ÜYELİK KOŞULLARI

3.1 Üniversitemizden uyarı cezasının üzerinde bir cezanın tekrarını almamış tüm Başkent Üniversitesi öğrencileri topluluğa üye olabilir (Eğitim Fakültesi dışındaki öğrenciler Fahri Üye olarak kabul edilir). 3.2 Yönetim Kurulu tarafından verilen "Üyelik Başvuru Formu"nun doldurulup teslim edilmesinden sonra üyelik başvurusu yapılmış olur. 3.3 Yönetim Kurulu tarafından incelenen başvuru formu uygun görüldüğü takdirde kişi, üyeliğe kabul edilir.
  3.3.1 Üyelik başvurusunda bulunan kişinin üyelik amacı topluluğun amaçlarına aykırı bulunursa üyelik başvurusu kabul edilmeyebilir.
  3.3.2 Mevcut üyelerden topluluğun amaç ve ilkelerine aykırı davranışlarda bulunanların, Yönetim Kurulu teklifi ve Genel Kurul`un kararıyla üyeliği iptal edilebilir.
3.4 Her üyenin Genel Kurul`a katılma ve bir oy kullanma hakkı vardır. Ancak üyeliği üç ayı geçmiş olan kişiler oy kullanma hakkına sahip olabilirler. Bu hak bizzat kullanılabileceği gibi vekaleten de kullanılabilir (Vekalet ile kullanılan oylarda, vekalet verenin imzalı mazeretini ve vekalet verdiği kişiyi belirten yazıyı oylamadan önce Yönetim Kurulu`na sunması gerekir). 3.5 Üye, üyeliğini sona erdirmek istiyorsa bu isteğini Yönetim Kurulu`na yazılı olarak bildirmek zorundadır. Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen karar ile üyelik sona erer. 3.6 Üyeler, Atatürk ilkelerine, yasalara, topluluk amaçlarına ve tüzük kurallarına bağlı kalmak ve çalışmalarında etkin olmakla yükümlüdür. 3.7 Yönetim Kurulu, topluluk amaç ve ilkelerine aykırı davranan üyelerin gerekçe gösterilmeden çıkarılması ile ilgili öneriyi Dekanlık onayına sunar. Karar Yönetim Kurulu`nun 2/3 oranında oy çoğunluğu ile alınır. Oylama şekli Yönetim Kurulu`nca tespit edilir.

3.8 Topluluk çalışmalarında etkin olmayan (toplantılara 5 kez katılmayan, verilen görevleri yerine getirmeyen) yönetim ve/veya denetim kurulu üyelerinin üyelikleri iptal edilir. Yerine yedek üyeler arasından en çok oyu alan bir kişi yönetim ve/veya denetim kurulu üyeliğine getirilir. Yönetim ve/veya denetim kurulundaki görevi ilgili kurul başkanı tarafından belirlenir.

4. TOPLULUĞUN ORGANLARI

Topluluk, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu`ndan oluşur. Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde süreli ya da süresiz çalışma grupları kurabilir. Bu çalışma gruplarının çalışmalarından Yönetim Kurulu sorumludur.

Topluluk çalışmalarını "Başkent Üniversitesi`nin Öğrencilerinin Kuracakları Toplulukların Uyacakları Kurallarla İlgili Yönerge"sinde belirtilen esaslar çerçevesinde gerçekleştirir.

5. GENEL KURUL

Genel Kurul, üyeliği kesinleşmiş üyelerden oluşur. İlk Genel Kurul, topluluğun oluşturulması işleminin tamamlanmasını izleyen akademik dönemin başındaki Kasım ayında kendiliğinden toplanır. Olağan Genel Kurul, her yıl Kasım ayının ilk iki haftası içinde toplanır. İlk Genel Kurul, Yönetim Kurulu üyelerini seçer. Toplantı yeter sayısı, Genel Kurul`a katılma hakkı olan üyelerin yarısından bir fazladır. Bu sayı sağlanamaz ise toplantı bir sonraki haftaya ertelenir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu raporlarını görüşerek karara bağlar.

6. YÖNETİM KURULU

Yönetim Kurulu Başkan, Başkan Yardımcısı, Sayman, Sekreter, Halkla İlişkiler Sorumlusu ve iki asil üye olmak üzere 7 (yedi) kişiden oluşur. Bu yedi asil üyeden başka yedi de yedek üye seçilir. Yönetim Kurulu`na bütün üyeler seçilebilir. Danışman (sorumlu öğretim elemanı), topluluk Yönetim Kurulu`nun doğal üyesidir ve Eğitim Fakültesi tarafından görevlendirilir. Danışman üyenin değişmesi durumunda topluluk organları bundan etkilenmez. Diğer kurul üyeleri (asil ve yedek üyeler), Genel Kurul tarafından 7.7. madde esasına göre seçilir. Adaylar, Genel Kurul`da Divan Başkanı`na başvurarak adaylıklarını ilan edebilirler. Yönetim Kurulu her ayın 2. haftası olağan olarak, başkan veya en az üç üyenin gerekli gördüğü hallerde yapacakları çağrı üzerine de olağanüstü toplanır. Yönetim Kurulu toplantısında alınan kararlar görevli sekreter tarafından karar defterine kaydedilir, topluluk üyelerine ve danışmana bildirilir. Yürütme, Yönetim Kurulu tarafından yapılır. Yönetim Kurulu`nda kararlar oylama şeklinde yapılır. Eğer oylamada salt çoğunluk olumlu oy kullanırsa karar alınır. Oyların eşitliği halinde, başkanın kullandığı oy yönünde karar alınmış sayılır. Yönetim Kurulu, topluluk amaç ve ilkelerini gerçekleştirmek üzere faaliyet dönemi çalışma programı ve bütçesini hazırlamak, topluluk faaliyetlerini etkin bir şekilde planlamak ve yürütmekle görevlidir. Yönetim Kurulu üye sayısı dördün altına düştüğünde olağanüstü Genel Kurul`a gidilir.

7. YÖNETİM KURULU BİRİMLERİ

7.1 Başkan · Topluluğu temsil eder. · Topluluğun temsilcisi ve yöneticisi olarak Genel Kurul tarafından seçilir. · Bir öğrenim yılı boyunca görev yapar ve yeniden seçilebilir. · Herhangi bir komisyonun çalışma sorumluluğunu alamaz. Tüm komisyonların koordinasyonundan ve denetiminden sorumludur. · Toplantının kurallara göre yönetilmesini sağlar. · Yasalar ve topluluk tüzüğünde belirtilen diğer görevleri yapar. · Genel Kurul ve Yönetim Kurulu`nca alınan kararları yürütür. 7.2 Başkan Yardımcısı · Topluluk faaliyetlerinin yürütülmesinde ve yönetilmesinde başkana yardımcı olur. · Başkanın bulunmadığı durumlarda, başkanın görev ve yetkilerine sahiptir.

7.3 Sayman · Topluluğun her türlü hesap işlerinden ve gelir-gider evrak defterinden sorumludur. · Her türlü gelir saymanda toplanır. · Her türlü harcamayı deftere geçirir. · Her ay Yönetim Kurulu`na rapor vermek zorundadır.

7.4 Halkla İlişkiler Sorumlusu · Topluluk adına tanıtım etkinliklerinden ve verilen görevlerin yürütülmesinden sorumludur. · Her türlü yayının hazırlanmasını ve gerçekleştirilmesini sağlar.

7.5 Sekreter · Üye giriş çıkışının belgelenmesi işlemlerini yapar. · Her türlü resmi yarışmaları hazırlar ve sunar. · Genel Kurul toplantı hazırlıklarını yapar. · Alınan yürütme kararlarının danışman üyeye iletilmesi ve yerine getirilmesi ile görevlidir. · Her ay Yönetim Kurulu`na topluluk etkinlikleri ile ilgili aylık rapor hazırlayıp sunar.

7.6 Danışman · Topluluk ile Fakülte yöneticileri arasında iletişimi sağlar. · Topluluk etkinlikleri için gerekli olan koşulları sağlar. · Yönetim Kurulu`na katılabilir. · Gerekli gördüğünde Yönetim Kurulu`nu ve Genel Kurul`u toplayabilir.

7.7 Yönetim Kurulu Oluşturma Şekli

1.) Genel Kurul öncesi mevcut Yönetim Kurulu Danışmanına, Yönetim Kurulu Başkanlığına aday olan kişi kendisi dahil olmak üzere 7 kişilik bir liste sunar. Bu listede ismi bulunan kişilerin 3. maddede belirtilen üyelik koşullarını yerine getirmiş olmaları gerekmektedir.

2.) Mevcut Yönetim Kurulu Danışmanı bu listedeki aday üyelerin başvurularını değerlendirir ve üyelik şartları sağlanmışsa kabul eder.

3.) Genel Kurul Toplantısında hangi aday en çok oyu almışsa onun listesi Yönetim Kurulu`nu oluşturur. Liste, 7. maddede belirtilen tüm Yönetim Kurulu birimlerini ihtiva etmek zorundadır. Ancak listede bulunanlardan biri veya birkaçı 5 oy barajını geçememişse Yönetim Kuruluna alınmaz. Bu durumda grup başkanı barajı geçmiş olan yedek üyelerden istediği bir kişiyi Yönetim Kuruluna dahil eder.

4.) Tüm Eğitim Fakültesi öğrencileri bağımsız aday olabilirler. Bağımsız adayların listesi olmadığından Yönetim Kurulu Başkanlığına aday olamazlar. Sadece yedek üye olabilirler.

8. DENETİM KURULU

8.1 Denetim Kurulu 3 (üç) asil üyeden oluşur. Bu üç asil üyeden başka üç de yedek üye seçilir. Topluluğun yetkili denetim organıdır. 


8.2 Denetim Kurulu, en az altı ayda bir toplanır ve kararlarını salt çoğunlukla alır. Her toplantı sonrasında, inceleme sonuçlarını ve önerilerini Yönetim Kurulu`na sunduğu raporla bildirir.

Genel Kurul`a sunulmak üzere yıllık denetim raporu hazırlar. Denetim Kurulu, yürütmeye ilişkin işlemlerin denetimini yapar ve gerektiğinde Yönetim Kurulu`nu uyarır. Üyelerinden birinin istifası durumunda Denetim Kurulu, topluluk üyelerinden birini üye olarak atayabilir.

8.3 Denetim Kurulu Oluşturma Şekli


1.) Genel Kurul öncesi mevcut Yönetim Kurulu Danışmanına, denetim Kurulu Başkanlığına aday olan kişi kendisi dahil olmak üzere 3 kişilik bir liste sunar. Bu listede ismi bulunan kişilerin 3. maddede belirtilen üyelik koşullarını yerine getirmiş olmaları gerekmektedir.

2.) Mevcut Yönetim Kurulu danışmanı bu listedeki aday üyelerin başvurularını değerlendirir ve üyelik şartları sağlanmışsa kabul eder.

3.) Genel Kurul Toplantısında hangi aday en çok oyu almışsa onun listesi Denetim Kurulu`nu oluşturur. Liste, 8. maddede belirtilen tüm Denetim Kurulu birimlerini ihtiva etmek zorundadır. Ancak listede bulunanlardan biri veya birkaçı 5 oy barajını geçememişse Denetim Kuruluna alınmaz. Bu durumda grup başkanı barajı geçmiş olan yedek üyelerden istediği bir kişiyi Denetim Kuruluna dahil eder.

4.) Tüm Eğitim Fakültesi öğrencileri bağımsız aday olabilirler. Bağımsız adayların listesi olmadığından Denetim Kurulu Başkanlığına aday olamazlar. Sadece yedek üye olabilirler.

9. TÜZÜK DEÄžİŞİKLİĞİ

Topluluk tüzüğü Yönetim Kurulu`nun herhangi bir üyesi veya topluluk üyelerinin 1/4`ünün yazılı önerisi ile Genel Kurul`da görüşülerek, toplantıya katılan üyelerin 2/3 çoğunlukla alacakları karar ile değiştirilir.

10. GEÇİCİ MADDELER

10.1 İlk Genel Kurul yapılıncaya kadar geçici bir Yönetim Kurulu birinci Genel Kurul`a hazırlık yapar. 10.2 Bu tüzük Başkent Üniversitesi yönetimince kabul edildiği tarihi izleyen ilk Genel Kurul`dan itibaren geçerlidir.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.