Benu Musa

Kısaca: Ortaçağ İslâm Dünyası'nda teknik alanındaki en önemli çalışmalar, 9. yüzyılda Bağdad'da yaşayan ve Benû Musa (Musaoğulları) olarak tanınan Muhammed, Ahmed ve Hasan adlı üç kardeş bilgin tarafından gerçekleştirilmiştir. Bunlar, babalarının ölümünden sonra, Halife Memun'un (813-833) gözetimi ve denetimi altında yetiştirilmişler ve bu sayede dönemin büyük bilginlerinden matematik ve astronomi gibi bilimleri öğrenme olanağını bulmuşlardır. ...devamı ☟

Ortaçağ İslam Dünyası'nda teknik alanındaki en önemli çalışmalar, 9. yüzyılda Bağdad'da yaşayan ve Benu Musa (Musaoğulları) olarak tanınan Muhammed, Ahmed ve Hasan adlı üç kardeş bilgin tarafından gerçekleştirilmiştir. Bunlar, babalarının ölümünden sonra, Halife Memun'un (813-833) gözetimi ve denetimi altında yetiştirilmişler ve bu sayede dönemin büyük bilginlerinden matematik ve astronomi gibi bilimleri öğrenme olanağını bulmuşlardır. Kısa bir sürede büyük bir servete sahip olmuşlar, ancak bu serveti Yunanca bilim kitaplarının toplanması ve çevrilmesi başta olmak üzere bilimsel etkinlikler için sarfetmişlerdir.

Konumuzu ilgilendiren Olağanüstü Araçlar adlı yapıt, büyük bir olasılıkla, Ahmed tarafından kaleme alınmış olmalıdır; çünkü teknikle en çok ilgilenen Ahmed'dir. Bu yapıtta, diğer araçların yanısıra özellikle su saatlarının, insanları eğlendiren veya şaşırtan araçların, nehirlerdeki veya kuyulardaki suları yukarı çıkarmakta kullanılan tulumbaların tanıtıldığı görülmektedir.

Bu araçlardan büyük bir kısmı, tasarımları ve işleyişleri açısından Philon ve Heron'un araçlarına benzemekle beraber, değişik sonuçlar elde etmek için daha karmaşık bir hale getirilmiştir. Bu yapıtta daha önceleri söz konusu edilmeyen yeni araçlar da bulunmaktadır.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.