Beton Petrografisi

düzenle|Mart 2008

Petrografi

Petrografi kayaları detaylı olarak inceleyen petroloji biliminin bir dalıdır. Petroloji Yunanca`da taşbilim demektir ve taşlardaki mineral içeriğini ve dokusunu detaylı olarak inceler. Bu inceleme daha taş ocağındaki muayene ile başlar. Yine de petrograf için en önemli alet petrografi mikroskobudur. Özel hazırlanmış numuneler optik mineroloji ile detaylı olarak incelenebilir. Elektron mikroskobu, atomik absorbsiyon veya x-ray gibi diğer başka yöntemlerle de taşların yapısıyla ilgili bilgiler edinebiliriz.

Beton Petrografisi

Beton da yapay bir taştır ve petrografi ile betonun mikroyapısı incelenebilir. Sertleşmiş betonda petrografi klasik petrografiden daha basit ancak daha karmaşıktır. Basittir çünkü tek tek bütün mineralleri inceleyip saymamız gerekmez, karmaşıktır çünkü petrografide yapmış olduğumuz gözlemleri neden sonuç ilişkisi içerisinde bir kompozisyon haline getirmemiz gerekir. Özel tekniklerle hazırlanan numuneler incelenirken agrega dağılımı, çatlak gelişimi, soğuk derz oluşumu, tamir bölgesi betonun boşluk yapısı, bağlayıcı maddenin dağılımı ve su-çimento oranı hakkında yakaladığımız ipuçlarını iyi değerlendirip betonun kalitesi ile ilgili önemli sonuçlara varabiliriz.
Beton petrografisi genellikle kafalardaki soru işaretleri kaldırmak için uygulanan bir tekniktir. Örneğin malzeme mukavemet testini geçememişse, ciddi bir kusur gözlemlendiyse, hava miktarı ile ilgili belirsizlikler varsa, uygulamada standardın dışında bir iş yapılmışsa, yağmur altında beton dökümü yapılmışsa ya da beton genç yaştayken ciddi çatlaklar oluştuysa vs... Bu örnekleri daha da çoğaltabiliriz.
Günümüzde petrografik inceleme denilince en çok bahsedilen teknik florasanlı epoksi tekniğidir. Petrografik incelemeyi dört kısıma ayırabiliriz. Birincisi gözle ve elle muayenedir, sahadan kesilip alınan numuneler ya da laboratuvarda kür edilen numuneler petrografik analiz için kesilip analiz edilmeden önce gözle ve elle muayene edilir. Numune üzerindeki belirgin kusur, çatlak, donatı, boşluk ya da jel oluşumu fotoğraflanarak kaydedilir. Bu gibi tesbitler bize daha sonraki analizlerde doğru tahminler yapabilmek için yardımcı olacaktır. Görsel muayeneden sonra beton numunesi kesilerek üç farklı ön numune elde edilir ve bunlardan daha sonra düzlem kesit analizi için bir numune, ince kesit analizi için bir numune ve hava boşluğu analizi için bir numune hazırlanır.
Beton petrografisi özellikle adli davaların çözümünde önemli bir tekniktir. Zaman içerisinde öğrenilen ve uygulaması zor bir sisteme sahiptir. Numune hazırlık safhası da analizde hayati önem taşır, "başlı başına bir sanattır" denilebilir. Yine de bütün bu zorluklar aşıldıktan sonra petrografi sayesinde elde edilen veriler bize beton hakkında bilmemiz gereken herşeyi söyler. Yüksek teknolojiye sahip bir beton üretmemizde bize yol gösterici rolü oynar. Böylece karışımın homojenliğini, agregaların dağılımını, mineral katkıların etkinliğini ayarlayabilir, dışarıdan gelebilecek zararlı etkileri en aza indirebiliriz.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.