Bezmiâlem Sultan

Kısaca: Bezmiâlem (Bezm-i í‚lem)Valide Sultan (1807-2 Mayıs 1853) Osmanlı Padişahı II. Mahmut`un 2. eşi ve padişah Abdülmecit`in annesidir. ``Bezm-i í‚lem`` "Dünyaya bayram" anlamına gelir. Osmanlı tarihinin en etkin valide sultanlarından biridir. Fakat Kösem Sultan gibi devletin yönetimini ele geçirmekten ziyade oğluna danışmanlık rölü oynamakla yetinmiş, fakirlere yardım için yaptığı çalışmalardan dolayı sevilen ve saygı duyulan bir Valide sultan olarak ...devamı ☟

Bezmiâlem Sultan
Bezmiâlem Sultan

Bezmialem (Bezm-i í‚lem)Valide Sultan (1807-2 Mayıs 1853) Osmanlı Padişahı II. Mahmut`un 2. eşi ve padişah Abdülmecit`in annesidir. ``Bezm-i í‚lem`` "Dünyaya bayram" anlamına gelir. Osmanlı tarihinin en etkin valide sultanlarından biridir. Fakat Kösem Sultan gibi devletin yönetimini ele geçirmekten ziyade oğluna danışmanlık rölü oynamakla yetinmiş, fakirlere yardım için yaptığı çalışmalardan dolayı sevilen ve saygı duyulan bir Valide sultan olarak tarihe geçmiştir.

Bezmialem Sultan Yahudi asıllı bir Rus ailesinin kızı olarak doğdu. O yüzden kendisine zamanında ``Rus Yahudisi Suzi`` denilmiştir. Babasının isminin Leon olduğu söylenir. Oğlu Abdülmecit tahta çıktığında 16 yaşında, kendisi de 32 yaşındaydı. Oğlunun hükümdarlığı döneminde, öldüğü tarihe kadar 14 yıl süreyle (1839-1853) Valide Sultan oldu. Oğluna Tanzimat`ın ilanı konusunda Mustafa Reşit Paşa`ya güvenmesini tavsiye ettiği söylenir. Ayrıca Abdülmecit`in annesini çok sevdiği, hükümetteki nazırları (bakan) seçerken annesine danıştığı bilinmektedir. Bezmialem Sultan birçok mimari eserlerin yapılmasına öncülük etmiştir. Bu eserlerden bazıları şunlardır:



Bezmialem Sultan 2 Mayıs1853 tarihinde Dolmabahçe Sarayı`nda vefat etti ve Divanyolu`ndaki II. Mahmut Türbesine gömüldü. Garabet Balyan`ın mimarlığı altında inşaatına başlattırdığı Dolmabahçe Camii henüz bitmemişti. Camiyi oğlu Sultan Abdülmecit annesinin anısına 1855 yılında tamamlattırarak ``Bezmialem Valide Sultan Camii`` adı altında hizmete açtı. Cami zamanla Dolmabahçe Sarayına yakınlığı nedeniyle Dolmabahçe Camii olarak anılmağa başladı.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.