Bira Kısırlık Yapıyor

Kısaca: Sakıncaları açısından bugüne kadar sadece yaptığı göbekle gündeme gelen biranın erkek kısırlığında da önemli rol oynadığı ortaya çıktı. İngiliz bilim adamları biranın erkeklerin dölleme yeteneğini azalttığını saptadı. Londra'daki King's College bilim adamlarından Profesör Lynn Fraser'ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre, bira, böcek ilacı ve boya gibi maddelerde bulunan östrojen, spermin kadın vücudu içindeki davranışlarını değiştiriyor. Buna göre, söz konusu östrojenden etkilenen spermler, z ...devamı ☟

Retina, görmeyi sağlayan ışığa ve renke duyarlı hücrelerin bulunduğu göz tabakası. Retina, göz küremizin iç yüzeyini kaplar, ince yarı saydam ve hafif pembe-kırmızı renkli bir zardır. Kalınlığı 0.56-0.1 mm arasında değişir. Retina, iç kısmında duyusal tabaka (nörosensoriyel) ve dış kısmında pigmentli tabakadan oluşmaktadır. İç duyusal tabakada görünür ışığı sinirsel uyarılara çeviren reseptör -algı- hücreleri bulunur. Retina, latince ağ anlamına gelen "rete" kelimesinden türemiştir, Türkçe karşılığı da ağ tabakadır, içerisindeki kan damarlarının görülebilir ağsı yapısı nedeni ile bu ismi almıştır.

Embriyoloji

Göz organı, beyinin bir uzantısı olarak gelişir. İlkel retina hücreleri santral sinir sistemini oluşturacak olan nöral tüpün kapanmasından önce göz organı nöral tüpün ön kısmında henüz bir çukurcuk şeklinde iken bile vardır. Bu aşamada retina beyine bir sapla bağlı küçük bir küre olarak düşünülebilir. Daha sonra bu kürenin içe doğru çökmesi ile kürenin ön tarafında kürenin içe bakan tarafı ile kürenin arka kısmındaki hücrelere yakınlaşır. Bu durum içi boş kil bir topağın parmakla çökertilmesine benzetilebilir. Ön kutup hücreleri duyusal retinayı, arka kutup hücreleri ise retina pigment epitelini oluşturmak için ayrımlaşır. Ön kısımda kalan hücreler ayrımlaşarak yedinci hafta içinde duyusal retinanın katmanlarını oluşturmaya başlar. Onuncu onikinci haftalar arasında retinanın iç ve dış katmanları belirginleşmeye başlar, makulanın gelişimi altıncı ayda başlar ve doğumdan sonra da devam eder.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.