Bonapartizm

Kısaca: 1- Kişisel liderliği muhafazakar milliyetçilikle kaynaştıran bir yönetim tarzı. Marksistler için Bonapartizm devletin nisbi özerkliğini temsil eder. 2- Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart'ın politikalarını ifade etmek için kullanılan bir kavram olup şu noktaları ihtiva eder: a) Bir devrim sonrasında güçlü bir iktidar temerküzü. b) Bir merkezi yönetim ve "cavrieres ouvertes dux talents". c) Egemen güçten kaynaklanan, onun tarafından dağıtılan bir payeler (honour) ve makamlar-şerefler (dig ...devamı ☟

1- Kişisel liderliği muhafazakar milliyetçilikle kaynaştıran bir yönetim tarzı. Marksistler için Bonapartizm devletin nisbi özerkliğini temsil eder.

2- Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart'ın politikalarını ifade etmek için kullanılan bir kavram olup şu noktaları ihtiva eder:

a) Bir devrim sonrasında güçlü bir iktidar temerküzü. b) Bir merkezi yönetim ve "cavrieres ouvertes dux talents". c) Egemen güçten kaynaklanan, onun tarafından dağıtılan bir payeler (honour) ve makamlar-şerefler (dignities) sistemi. d) c'ye bağlı olarak merasimli-teşrifatlı ve heybetli (şatafatlı) bir devlet.

e) Savunmadan ziyade saldırganlığa ve fethe dayanan ve küresel (global) bir etki alanıyla kol kola giden dış politika.

f) Devletin gücünün, haşmet ve ihtişamı temsil edecek olan bir liderin kişiliğinde tecessüm etmesi (cisimlendirilmesi).

Bonapartizm, gittikçe azalan bir biçimde de olsa, hala, Fransız başkanlık sisteminin bir özelliği olarak görülebilir ama, orijinal başarısını Napolyon'un askeri dehasına borçludur, köklerini bu başarıdan almaktadır. Bunun sağladığı kolaylık sayesinde Napolyon aristokratik yönetim biçiminin ilkelerini ihya ve modernize etmeye muktedir olmuştur.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.