Bükdeğirmeni, Silifke

Kısaca: == Giriş ==Mersin'in Silifke ilçesine bağlı köydür.== Konum ==Bükdeğirmeni Göksu Irmağı vadisinde Silifke'nin kuzeyinde Silifkeye 6-7 kilometre mesafede bir köydür. === Tarihçe ===Önceleri birkaç kilometre ötedeki Multay (Moğultay?) isimli büyük bir köy mevcut iken (kalıntıları mevcuttur) rivayete göre bir salgın hastalık köy nüfusunu önemli ölçüde azaltmış ve köylülerin geriye kalanı ya da geriye kalanlardan bir kısmı şimdiki Bükdeğirmeni Köyünü kurmuşlardır. ...devamı ☟

Giriş

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı köydür.

Konum

Bükdeğirmeni Göksu Irmağı vadisinde Silifke'nin kuzeyinde Silifkeye 6-7 kilometre mesafede bir köydür.

Tarihçe

Önceleri birkaç kilometre ötedeki Multay (Moğultay?) isimli büyük bir köy mevcut iken (kalıntıları mevcuttur) rivayete göre bir salgın hastalık köy nüfusunu önemli ölçüde azaltmış ve köylülerin geriye kalanı ya da geriye kalanlardan bir kısmı şimdiki Bükdeğirmeni Köyünü kurmuşlardır. Bu olayın ne zaman vuku bulduğu bilinmemektedir. Eski köyün bulunduğu bölge hala Multay adıyla anılmaktadır. Multay'da yaşanan salgın hastalık halk tarafından "Ellez Dede" adında bir ermiş kişinin bedduasına da bağlanmaktadır. Multay Köyünün tarihi ise Anadolu'da Moğol istilası (1243 sonrası) dönemine kadar götürülmekle birlikte bu konuda kapsamlı bir araştırma yapılmamıştır. Multay adı ister istemez Moğultay adını çağrıştırmaktadır. Moğol işgali sırasında Anadolu'daki Moğolların uzunca bir süre Anadoluda kaldıkları, Karamanoğulları ile hakimiyet mücadelesine girdikleri,bazen düşman bazen yerel mücadelelerde müttefik olarak sık sık Karaman, Mut, hatta Silifke taraflarına geldikleri (bakınız Şikari Tarihi) bilinmektedir. Bunların bir kısmının Anadolu'da yerleşmiş olması muhtemeldir. Ancak nüfusları itibarıyla zamanla siyasi önemlerini kaybetmişler ve İslamiyete girerek Türkleşmişlerdir. Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'nun sadece göçerleri kapsayan "Anadolu'da Aşiretler, Cemaatler ve Oymaklar" adlı eserinde Karaman Vilayetine bağlı İçel Sancağının Silifke nahiyesinde yaşayan Moğol asıllı Moğultay Cemaatine yer verilmiştir.(1500-1501 Yılları). Söz konusu eserde yer alan haritada da Silifke civarında Moğol kökenli göçerlerin yaşadığı gösterilmektedir. Bu cemaatin bir kısmının Hamzalu karyesinde yaşadığı anlaşılmaktadır. Hamzalu'nun bugün Bükdeğirmeni-Silifke arasında Göksu ırmağı kıyısında yer alan Hamzalar mıntıkasıyla bir ilgisi var mıdır şimdilik bilmiyoruz. Aynı şekilde burada sözü edilen ve 1500'lü yıllarda hala göçer olan Moğultay Cemaati ile Multay köyü arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmaya muhtaçtır.İçel vilayetine ilişkin Osmanlı arşivlerinin incelenmesiyle bu konu açıklığa kavuşturulabilir. Diğer taraftan Bükdeğirmeni Köyünden bazı kimseler atalarına "imiroğurlu (İmrahorlu?) denildiğini söylemektedir. Bu durum söz konusu insanların Mut'un Mirahor (İmrahor, emir-i ahur, mir-i ahur'dan bozma olup saray ahırının yöneticisi anlamındadır ) Köyü ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Bu kişilerin Mut'un Haydar köyü ile akrabalık bağı da vardır.Köy sakinlerinin bir kısmı ise geç bir dönemde Ali Kiya (Muhtar) zamanında Anamur yöresinden gelen, çoban olarak Köye yerleşen ve bu gün köyde Çobanlılar denilen sülaleye mensuptur. Dolayısıyla Bükdeğirmeni Köyü nüfusu iki farklı kaynaktan oluşmaktadır.

Kültür

Ekonomi

Köyün ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma biraz da hayvancılığa dayanmaktadır. Göksu kıyısındaki verimli araziler tarıma oldukça elverişlidir. Akdeniz kıyısında yetişen her türlü sebze ve meyve yetiştirilmektedir.

İklim ve coğrafya

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.