Büyükelçi Morgenthau'nun Öyküsü

Kısaca: Büyükelçi Morgenthau'nun Öyküsü veya orijinal İngilizce ismiyle Ambassador Morgenthau's Story, 27 Kasım 1913- Şubat 1916 arasındaki 26 aylık süreçte ABD'nin Türkiye Büyükelçisi olarak görev yapmış olan Henry Morgenthau tarafından yayımlanan kitaptır. 1918 yılında Doubleday yayınevi tarafından yayınlanan kitabın yazarı Morgenthau'nun kendisi değil, ABD'li gazeteci Burton J. ...devamı ☟

Büyükelçi Morgenthau'nun Öyküsü
Büyükelçi Morgenthau'nun Öyküsü

Düzenle|Nisan 2007

27 Kasım 1913- Şubat 1916 yılları arasında 26 ay zarfında Amerikanın Türkiye`deki büyükelçisi olarak görev yapmış olan Henry Morgenthau tarafından yayınlanmış kitaptır. Kitap 1919 yılında Doubleday & Page yayınevi tarafından yayınlanmıştır. Kitabı kaleme alan Morgenthau`nun kendisi değil, Amerikalı gazeteci Burton J. Hendrick`tir. Büyükelçi sadece doğudaki misyonerlerden ve ermeni kökenli katibi Hagop S. Andonian ve hukuk müşaviri Arshag K. Schmavonian tarafından servis edilmiş çarpıtılmış bilgileri derlemiştir. Ermeniler tarafından `degeri paha biçilmez bir kaynak` olarak lanse edilen kitap Sidney B. Fay ve Hary E. Barnes isimli iki Amerikalı tarihçi tarafından sırasıyla 1925 ve 1926 yıllarında `içinde bir tane gerçek kelime bulunmayan`, `tümüyle uydurma (fabrikasyon) bir masal` olarak nitelendirilmiştir.

Kitabın altıncı bölümünde Alman imparatoru Kayzer`in 5 Temmuz Potsdam Crown Konsül`ü olayı anlatılır. Morgenthau (Hendrick) savaşın tek sorumlusu olarak Almanyayı göstermek isterken, büyük Alman şirketlerinin Amerikada borsadaki tahvillerini elden çıkarmak için zaman kazanmak amacıyla Almanyanın savaşı iki hafta geciktirmesine ilişkin sonradan tümüyle uydurma olduğu ortaya çıkarılan bir toplantıyı anlatmaktadır.

Morgenthau`nun öyküsünün perde arkasını ortaya koyan bir kitap Princeton Üniversitesi Profesörlerinden Heath W. Lowry tarafından ``Büyükelçi Morgenthau`nun Öyksü`nün Perde Arkası`` adı altında yayınlanmıştır.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.