Cahit Zarioğlu

Kısaca: Cahit Zarioğlu gazeteci, şâir ve yazar. Aslen Kahramanmaraşlı olan Câhid Zarifoğlu, 1940 senesinde Ankara’da doğdu. Çocukluğu Ankara, Siverek ve Kahramanmaraş’ta geçti. Çocukluğundan îtibâren şiir ve edebiyâta karşı ilgi duyan Câhid Zarifoğlu, şiir ve yazı yazmaya Kahramanmaraş’ta lise öğrencisiyken başladı. Okul dergilerinde ve Kahramanmaraş mahallî basınında şiir ve yazıları yayınlandı. Kahramanmaraş’ta Açı adında bir sanat dergisi çıkardı. İstanbul Üniversit ...devamı ☟

gazeteci, şair ve yazar. Aslen Kahramanmaraşlı olan Cahid Zarifoğlu, 1940 senesinde Ankara’da doğdu. Çocukluğu Ankara, Siverek ve Kahramanmaraş’ta geçti. Çocukluğundan itibaren şiir ve edebiyata karşı ilgi duyan Cahid Zarifoğlu, şiir ve yazı yazmaya Kahramanmaraş’ta lise öğrencisiyken başladı. Okul dergilerinde ve Kahramanmaraş mahalli basınında şiir ve yazıları yayınlandı. Kahramanmaraş’ta Açı adında bir sanat dergisi çıkardı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünde okurken Türk Dili, Papirüs ve Yeni Dergi’de şiir ve yazıları neşredildi. Yeni İstiklal Gazetesi sanat sayfasında, Diriliş, Edebiyat ve Mavera gibi dergilerde yayınlanan şiir ve yazılarıyla edebi kişiliğini ortaya koydu. Bazı gazetelerde takma adla yazdığı köşe yazıları ise onun fikri şahsiyetinin gelişme safhaları oldu.

Cahid Zarifoğlu 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdikten sonra Avrupa’ya gitti. Dil kurslarına katıldı. Çeşitli Avrupa ülkelerini dolaştıktan sonra Türkiye’ye döndü. Dönüşünde bir özel lisede öğretmenlik, bazı kuruluşlarda ve TRT’de tercümanlık, teknik sekreterlik ve denetçilik yaptı. 7 Haziran 1987 senesinde İstanbul’da vefat etti.

Cahid Zarifoğlu, ilk şiirlerinde madde-ruh çatışması ve Batı diktasına karşı Doğu protestosu gibi temaları işledi. İşaret Çocukları adlı ilk şiir kitabının ardından Yedi Güzel Adam adlı şiir kitabını neşretti. Bu ikinci kitabında Anadolu insanının acılarını, ümitlerini, sevgilerini ve dini inançlarını yansıttı. Üçüncü şiir kitabı Menziller’de İslamiyetteki insan sevgisi ve içtimai (sosyal) mutluluk konularını işledi. Sosyal adaleti ve mutluluk özlemini işlediği son dönem şiirlerini ise Korku ve Yakarış adlı kitabında topladı. Cahid Zarifoğlu’nun bütün şiirleri onun vefatından sonra 1989 yılında Şiirler adıyla neşredildi.

Cahid Zarifoğlu’nun seçkin özelliklerinden birisi de çocuk edebiyatına yönelmiş olmasıdır. Şiirlerinde de çocuk temasını işleyen Cahid Zarifoğlu, bilhassa 1980’den sonra çocuklara hitab eden çocuk romanları yazmıştır.

Çocuk romanları şunlardır: Ağaçkakanlar, Serçe Kuş, Yürek Dede ile Padişah, Küçük Şehzade, Motorlu Kuş. Yürek Dede ile Padişah adlı çocuk romanıyla 1985 senesinde Çocuk Edebiyatı dalında Yazarlar Birliği Ödülünü kazandı.

Bunlardan başka İns adıyla ütopik hikayeler, Savaş Ritimleri diye bir roman, Sütçü İmam adıyla bir oyun yazmıştır. Denemelerini Bir Değirmendir Bu Dünya’da toplamış olan Cahid Zarifoğlu’nun günlükleri Yaşamak adlı eserde yayınlanmıştır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

misafir - 8 yıl önce
yedi güzel adamdan kaçıncısı olduğunu bilmiyorum ama güzel bir adam olduğu muhakkak.

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.