Carl Brockelmann

Kısaca: Carl BROCKELMANN Türkiyatçı Alman müsteşriki yâni doğu bilimcisi. 1868 senesinde Almanya’da (Rostock) doğdu. Sâmi dilleri sâhasında tahsil gördü. 1890’da doktor, 1893’te Breslav (bugün Polonya’da) Üniversitesinde doçent, 1900 senesinde de profesör oldu. Halle, Königsberg ve Berlin Üniversitelerinde dersler verdi. 1935’te ayrıldıysa da 1947’de yeniden Halle Üniversitesine döndü. 1956’da öldü. Brockelmann, Sâmi dilleri sâhasında yetişti. Sâmi dillerini mukâyesel ...devamı ☟

Türkiyatçı Alman müsteşriki yani doğu bilimcisi. 1868 senesinde Almanya’da (Rostock) doğdu. Sami dilleri sahasında tahsil gördü. 1890’da doktor, 1893’te Breslav (bugün Polonya’da) Üniversitesinde doçent, 1900 senesinde de profesör oldu. Halle, Königsberg ve Berlin Üniversitelerinde dersler verdi. 1935’te ayrıldıysa da 1947’de yeniden Halle Üniversitesine döndü. 1956’da öldü.

Brockelmann, Sami dilleri sahasında yetişti. Sami dillerini mukayeseli inceledi. Bu çalışmaları yanında faaliyetinin büyük bir kısmını Türkiyata yöneltti. Divanü Lügati’t-Türk’ün 1917’de yayınlanması Türkiyata hayranlığının dönüm noktası oldu. Bir ara Türkiye’ye gelerek çalışmalarda bulundu.

Brockelmann Türkoloji, İslami ilimler, Arabi ve Süryanice ile ilgili eserler yazmıştır. Bazı makaleleri basında yayımlandı.

Türkiyatla ilgili eserlerinden bazıları: Ali’s Qissai Jusuf (Ali’nin Kıssa-i Yusuf’u 1917), Mittelturkischer Wortschatz (Orta Türkçenin Kelime Hazinesi, Leipzig-1928), Osttürkische Grammatik der İslamischen Literatursprachen Mittelasiens (Orta Asya’nın İslamiyet Devrinde Gelişmiş olan Doğu Türk Edebiyat Dillerinin Grameri-1951), Geschchte der İslamischen Völker und Staaten (İslam Milletleri ve Devletleri Tarihi) (1954).

Geschichte der Arabischen Litteratur ismindeki Arabi eseri, bütün dünyada mevcut olan Arabi İslam kitaplarını ve yazarlarını ve her memlekette hangi kütüphanelerde bulunduğunu ve numarasını gösteren çok istifadeli ve kıymetli bir kitaptır. 1943 senesinde Leiden şehrinde basılmıştır. Eser, 2 asıl ve 3 zeyl olmak üzere beş cilttir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.