Cebrâîl

Kısaca: Cebrâil (Arapça: جبرائيل Cibrâ'îl veya جبريل Cibrîl, İbranice: 'גַּבְרִיאֵל') (tanrının cebr-i gücü) İbrahimî dinlerde tanrı ile insanlar arası vahiy getiren melektir. ...devamı ☟

Cebrâîl
Cebrâîl

Cebrail (Arapça جبريل) İslam dininde dört büyük melekten biri. Görevi peygamberlere vahiy1 getirmektir.

Etimolojisi ve İsimleri

Cebrail Allah`ın kulu ve kuvveti anlamına gelir ki bu İslam dinindeki Cebrail`in çok kuvvetli bir melek olduğu inancına dayanmaktadır. Kur`an`da ve hadislerde Cebrail farklı isimlerle de anılmıştır:

Cibril (2/97-98; 66/4), Ruhu`l-kuds (2/87; 5/110; 16/102), Ruhu`l-emin (26/193), Ruh (19/17; 70/49; 97/4), Rasul-i kerim (81/19) ve Namus-ı Ekber2. Ayrıca Cebrail, en büyük melek olduğuna inanıldığı için, ``Seyyidü`l melaike`` yani "Meleklerin efendisi" olarak da anılmıştır.

Görevi ve Özellikleri

İsminin etimolojisinden de anlaşıldığı gibi İslam dininde Cebrail`in çok kuvvetli bir melek olduğuna inanılır. Cebrail`in görevi vahiy getirmektir, yani Allah`tan peygamberlere haber ve bilgi taşır. İslam dinine göre inanılan bütün peygamberlere vahyi getiren Cebrail`dir. Kur`an`da Cebrail`in Allah katında önemli bir yeri olduğu belirtilir (bkz. 81/19-20).


  • 1: ``Vahiy`` - bir buyruk veya düşüncenin Tanrı tarafından peygamberlere bildirilmesine verilen isim.
  • 2: bkz. Buhari, Bed`ül-Vahy, 3; Enbiya, 21; Müslim, iman, 252.


Tasavvuf düşüncesinde Cebrail kişinin akl-ı külle ulaşmasına vesile olan tefekkürü simgeleyen bir rumuz olarak da görülmüştür.

Kaynakça

  • A. Saim Kılavuz, "``Anahatlarıyla İslam Akaidi ve Kelam`a Giriş``", Ensar Neşriyat.


Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.