Celaliye, Büyükçekmece

Kısaca: Celâliye, Büyükçekmece ilçesine bağlı bir mahalledir. ...devamı ☟

Celaliye, Büyükçekmece ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Köyün uzak geçmişi hakkında net bilgi bulunmamaktadır. Celaliye'nin Bizans dönemindeki ilk adı Heksastros olup manası "altı yıldız"dır. Zamanla bu isim değişerek Çetros olmuştur. Kasaba 1520 yıllarında Yavuz Sultan Selim'in son, Kanuni Sultan Süleyman’ın ilk sadrazamlarından Piri Mehmet Paşa’nın çiftliğiydi. Yavuz Selim o yıllarda Yapağça çiftliğinin sahibiydi. Sadrazamına Celaliye çiftliğini hediye etmişti. Celaliye ve Kamiloba’nın ilk yerli halkı Rum köylüleridir. Çetros ismi Osmanlı döneminden Cumhuriyet'in kuruluşuna kadar devam etmiştir. Komşu yerleşim birimi Kamiloba'nın eski adı ise Yaloz'dur. 1924 senesindeki mübadele sonucu Celaliye'ye Yunanistan'da yaşayan Türkler gelip yerleşmiştir. Cumhuriyet dönemi, Balkan Savaşları'nda bu civarda şehit olan iki Türk binbaşıdan Celal olanın adı Çetros'a verilip Celaliye olmuş. Kamil olanın adı da Yaloz'a verilerek Kamiloba olarak değiştirilmiştir. Celaliye ile Kamiloba, 1969 yılında birleşerek bir belediye kurmuşlardır. 2009'a kadar Silivri'ye bağlı olan belediye, aynı yıl yapılan idari yapılandırmada kaldırılmış ve Büyükçekmece'ye bağlanmıştır.

Kültür

Celaliye ve Kamiloba halkı çoğunlukla 1924 Lozan Mübadelesi sonrasında Rumeli'den, özellikle Selanik, Nasliç bölgesinden mübadil olarak gelmişlerdir. Rumeli bölgesinin genel kültürel özellikleri hakimdir. Genel çoğunluğu Patriot'tur. Patriot (yurtsever-dost) anlamına gelmektedir. Kitle iletişim araçlarının 70'lere kadar gelişmemesi sebebiyle Rumca - Patriotça bu bölgede 80'li yıllara kadar ikinci ana dil gibi kullanılmıştır. Halen Patriotça konuşan yaşlılar yaşamaktadır, ancak 1960 ve sonrası doğumlu nesille beraber bu dil kültürden silinmektedir. Günlük hayatta bu dilin izleri görülmekte, bazı Rumca kelimeler değişik söylenişlerle korunmaktadır. ;Örnekler: * Ela - Gel * Kalisirsis - Hoşgeldin * Kalisirbüka - Hoşbulduk * Kalimerasas - İyi günler/günaydın * Tikams kalaisi - Nasılsın, iyi misin * Murala - Deli * Kada - kardeş

Coğrafya

Celaliye Mahallesi, Büyükçekmece’nin doğusunda ve ilçeye 15 km. uzaklıkta, 700 metrelik bir yolla E-5’e bağlı, aynı zamanda denize sınırı olan bir sahil mahallesidir. Kasaba merkezleri Marmara Denizi sahiline yaklaşık 2 km mesafede bulunur. Celaliye'de 12 bin 331, Kamiloba'da ise 12 bin 915 dönüm olmak üzere, belde toplam 25 bin 246 dönüm araziye sahiptir. Sahil kesiminde yazlıklar vardır. Bölge nüfusu yaz aylarında yazlıkçılar dolayısıyla büyük artış gösterir. Yaz aylarında kasaba nüfusu 6-7 binlerden 20-30 bin civarı rakamlara çıkmaktadır.

İklim

Celaliye ve Kamiloba'nın iklim özellikleri Silivri ile aynıdır. Uzun yıllar ortalamasına göre Silivri'de yağışlar sonbaharda başlamakta ve özellikle kış aylarında yoğunlaşmaktadır. Bölgede, Trakya ikliminin özellikleri görülmektedir. Kışlar genellikle soğuk ve yağışlı, yazlar ılık geçmektedir. Yıllık ortalama yağış miktarı 600-700 mm'dir. Kuzeye ve batıya gidildikçe kara ikliminin etkileri artmaktadır. Yıllık ısı ortalaması 13,7°C'dir. En sıcak ay (35,4°C) Ağustos, en soğuk ay ise (ortalama 2,0°C) Şubat ayıdır. Yıllık rutubet ortalaması %77, yağış ortalaması ise 691,4 mm'dir.

Nüfus

Beldenin yerleşik nüfusu yıllara göre düzenli bir artış göstermektedir.

Nüfus

un ağırlığı Selanik başta olmak üzere Batı Trakya bölgesinden göç eden Türklerden oluşmaktadır. Son yıllarda Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinden göç alınmaktadır. Gençlerin iş için İstanbul veya Silivri'ye yerleşmeleri sebebiyle nüfus artışı dengelenmiştir.

Ekonomi

Celaliye ve Kamiloba'nın ekonomisi tarım, turizm ve ticaret üzerine kuruludur.

Belediye

Celaliye mahallesi, iki yerleşimin 2008 yılında ortak mahalle olmasıyla kurulmuştur. Artık kendi belediyesi olmayan Celaliye'nin seçildikleri yıllara, aldıkları oy oranları ve siyasi partilerine göre belediye başkanları şöyledir: :2004 - Rıdvan Yavuz bilge DYP %52.46 :1999 - Rıdvan Yavuzbilge DYP :1994 - Rıdvan Yavuzbilge DYP %36.09 :1989 - Yılmaz Karasu SHP %31.09 :1984 - Zekeriya Helvacıoğlu DYP %31.07 :1980 - Askeri Yönetim :1977 - Ülker Çınar CHP :1973 - Mustafa Yüksel AP %55.99 :1969 - Mustafa Yüksel AP Dış bağlantılar * Celaliye mahallesi * Koordinat detay, uydu, 2 boyut harita... * yerelnet.org.tr

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.