Charles Victor Langlois

Kısaca: Charles-Victor Langlois (1863-1929) Fransız şarkiyatçı.Fransız Bilimler Akademisi`nin yetiştirdiği Ermenice, Rumca, Türkçe,Arapça, Latince, Almanca dillerine vakıf bilim adamlarından ve aynı zamanda şarkiyatçı olan Victor Langlois, Saint Lazary Ermeni Akademisi`nin de üyesi. ...devamı ☟

} Charles-Victor Langlois (1863-1929) Fransız şarkiyatçı.

Fransız Bilimler Akademisi`nin yetiştirdiği Ermenice, Rumca, Türkçe, Arapça, Latince, Almanca dillerine vakıf bilim adamlarından ve aynı zamanda şarkiyatçı olan Victor Langlois, Saint Lazary Ermeni Akademisi`nin de üyesi.

Çukurova`ya gelirken arkeolojik kaynaklar üzerinde geniş araştırmalar yapacak, Ermeni ve Fransız tarihinin izlerini ortaya çıkaracak olan Langlois, 1853/63 yıllarında uzunca bir süre Adana`da kaldı. Tarsus`taki Fransız konsolosunun yardımıyla Çukurova ve Toroslar civarı dolaştı.

Ermenilerin koloni olarak yaşadıkları Haçin (Saimbeyli), Sis (Kozan), Anavarza`yı ziyaret etti. Yazılı kitabeler, mezarlar, anıtlar, harabeler üzerinde çalıştı. Gravür resimleri ile görüntülerini aldı. Langlois, araştırmalarını 1861 yılında Türkçe “Kilikya`ya Seyahat” anlamına da gelen “Voyage Dans La Clicie” kitabını yayınladı.

Langlois, Türklerin Adana ovaları için verdiği anonim coğrafya ismi olan Çukurova`yı değiştirmiş, bunun yerine antik dönemden kalan bir yöre ismi olan daha ziyade Yunan-Roma-Bizans ve Ortaçağda Ermeni Tekfurlarının kullandığı Kilikya terimini tercih etmiştir. Langlois`in Kilikya araştırmalarından sonra Fransa`nın önde gelen “Ermenilik araştırmacıları” arasında isim yaptığını görüyoruz. Langlois`in araştırmaları 1860`lı yılların başında batı bilim çevresinin bilgilerine sunulmuştur.

Bu arada dikkat çekici olan bir şey varsa Lanlois`in 1863 yılında Saint Lazary Manastırı`nın desteğiyle Kilikya tarih belgelerinin envanterlerinin yapılarak yayınlanmasıdır. Belge yayınında Kilikya Ermeni Tekfurluk zamanına ait olaylar gün ışığına çıkarılmaktadır.

Kilikya araştırmaları ile birlikte Fransa`nın “Kilikya`ya olan emperyalist ilgisi” birdenbire paralel olarak başlatıldı. 1860`lı yılların hemen başlarında Fransa Hükumeti, Lübnan Marunileri ile Kilikya (Adana) Ermenilerinin desteklenmesini benimseyen bir politika savunmaya başladı. Bu sebeple bazı kesimlerce Adana ili emperyalist amaçlı çalışmalarını sistemli bir şekilde başlatan kişi olarak da bilinir.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.