Dare Kutni

Kısaca: Dare Kutni onuncu yüzyılda yetişmiş büyük hadis alimi. İsmi, Ali bin Ömer bin Ahmed bin Mehdi, künyesi Ebü’l-Hasan’dır. Dare Kutni diye Ünlü olmuştur. 918 (H. 306) senesinde Bağdat’ın Dare Kutn Mahallesinde doğdu. 995 (H. 385) senesinde Bağdat’ta vefat etti. Küçük yaştan itibaren ilim tahsiline başlayan Dare Kutni, Bağdat’ta zamanın alimlerinden ilim öğrendi. Ebu Said el-İstahri’den fıkıh ilmini, İbn-i Mücahid, Muhammed bin Hasan en-Nakkaş ile bazı alimlerden kıraat, yani Kur’an-ı keri ...devamı ☟

Dare Kutni onuncu yüzyılda yetişmiş büyük hadis alimi. İsmi, Ali bin Ömer bin Ahmed bin Mehdi, künyesi Ebü’l-Hasan’dır. Dare Kutni diye Ünlü olmuştur. 918 (H. 306) senesinde Bağdat’ın Dare Kutn Mahallesinde doğdu. 995 (H. 385) senesinde Bağdat’ta vefat etti.

Küçük yaştan itibaren ilim tahsiline başlayan Dare Kutni, Bağdat’ta zamanın alimlerinden ilim öğrendi. Ebu Said el-İstahri’den fıkıh ilmini, İbn-i Mücahid, Muhammed bin Hasan en-Nakkaş ile bazı alimlerden kıraat, yani Kur’an-ı kerimi okuma ilmini öğrendi. Basra, Kufe, Vasıt, Suriye ve Mısır’a giderek, Ebü’l-Kasım el-Begavi, Ali bin Abdullah bin Mübeşşir el-Vasıti, Ebu Said el-Adevi, Yusuf ibni Yakub Nişaburi, Ebu Hamid bin Harun el-Hadrami gibi pekçok büyük alimden ve zamanın en Ünlü muhaddislerinden hadis-i şerif öğrendi ve ilim aldı. Tekrar Bağdat’a döndü. İlimde zamanının üstadı oldu. Pekçok talebe yetiştirdi. Ebu Hamid İsferayini, Ebu Abdullah Hakim, Ebu Nuaym el-İsfehani, Ebu Kasım et-Tenuhi, Ebu Muhammed el-Cevheri gibi pekçok alim, ondan ilim öğrendi ve rivayetlerde bulundu. Fakat onların en Ünlüları, Hakim Nişaburi, Ebu Hamid İsfehani, Ebü’t-Tayyib Taberi ve Hilyet-ül-Evliya kitabının sahibi Ebu Nuaym el-İsfehani’dir. Hadis ilminde hafız derecesinde olan, yani yüz bin hadis-i şerifi senet ve metinleriyle ezbere bilen Dare Kutni 995 senesi Zilkade ayının sekizinci Çarşamba günü Bağdat’ta vefat etti. Bab-üd-Deyr Mezarlığında Maruf-ı Kerhi’nin yanına defnedildi.

Dare Kutni, zamanının muhaddisi, yani yüksek hadis alimi olup, ilmiyle amel eden, İslamiyete uymakta çok gayretli, güzel ahlak sahibi bir zattı. Hadis ilmi dışındaki fıkıh, kıraat ve edebi ilimlerde de zamanının bir tanesiydi. Çok zekiydi. Hangi ilimden olursa olsun, onun yanında bir şeyden bahsedildiği zaman, onun o ilimde mutlaka bilgisi olduğu görülürdü.

Dare Kutni’nin rivayet ettiği hadis-i şeriflerden bazıları:

Bütün hastalıkların başı fazla yemektir.

Namazını vaktin sonunda kılan kimse, namazını kaçırmış olmamakla beraber, ilk vakitte kılmadığından dolayı kaybettiği fazilet, bütün dünya içindekilerden daha hayırlıdır.

Sizden biriniz, bir arkadaşının bir iyiliğini bilirse, onu duyursun. Zira bu o kimseyi iyiliğe teşvik eder ve iyiliğe olan hevesini arttırır.

Cömerdin (ikram ettiği) yemeği şifa, cimrinin (ikram ettiği) yemeği ise hastalıktır.

Eserleri: Dare Kutni’nin eserlerinin en Ünlüu, Sünen-i Dare Kutni adlı hadis kitabıdır. Bu eserinde yalnız mühim fıkıh meselelerine dair hadis-i şerifleri ve bunların muhtelif rivayetlerini vermiştir. Bu eseri onun fıkıh ilmindeki yüksek derecesini göstermeye kafidir.

Diğer eserleri şunlardır: 1) İlel-ül-Hadis, 2)İlzamat ales-Sahihayn, 3) Kitab-ül- İstidrakat vet-Tetebbu, 4) Erbeun fil-Hadis, 5) Kitab-ül-İfrad, 6) Kitab-ül-Mücteba, 7) Kitab-ül-Müstacar-fil-Hadis, 8) Kitab-ür-Rü’ya, 9) Kitab-üt-Tashif, 10) Kitab-ül-Kıraet. 11) Garibü’l-Luga, 12) Ma’rifetü Mezabib-il-Fukaha

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.