Debbusi

Kısaca: Debbusi Mukayeseli Hukuk ilminin kurucusu ve Hanefi fıkıh alimi. Künyesi Ebu Zeyd olup, ismi Ubeydullah bin Ömer bin isa ed-Debbusi’dir. Semerkant’ta bir kasaba olan Debbuslu olduğu için Debbusi diye Ünlü oldu. Buhara’nın Ünlü yedi kadısından biridir. 1039 (H. 432) yılında Buhara’da vefat etti. Debbusi, dört mezhebin fıkhını, Ebu Cafer bin Abdullah’tan tahsil etmiştir. Maveraünnehr’in en Ünlü fıkıh alimlerinden olan Debbusi, Buhara ve Semerkant’ta büyük zatlarla birçok ilmi müzakereler ...devamı ☟

Debbusi Mukayeseli Hukuk ilminin kurucusu ve Hanefi fıkıh alimi. Künyesi Ebu Zeyd olup, ismi Ubeydullah bin Ömer bin isa ed-Debbusi’dir. Semerkant’ta bir kasaba olan Debbuslu olduğu için Debbusi diye Ünlü oldu. Buhara’nın Ünlü yedi kadısından biridir. 1039 (H. 432) yılında Buhara’da vefat etti.

Debbusi, dört mezhebin fıkhını, Ebu Cafer bin Abdullah’tan tahsil etmiştir. Maveraünnehr’in en Ünlü fıkıh alimlerinden olan Debbusi, Buhara ve Semerkant’ta büyük zatlarla birçok ilmi müzakerelerde bulunmuştur. Hayatı hakkında fazla bilgi bulunmayan Debbusi hazretlerinin yazdığı eserler, İslam hukukçularına rehber olmuştur.

Eserlerinden bazıları şunlardır:

1) Kitab-ül-Esrar fil-Usul vel-Füru’: Fıkıh kitabıdır. Özellikle İmam-ı Şafii’nin ictihat ve delillerini de zikreden bu eserin, asıl konusu Hanefi fıkhı olmasına rağmen, mukayeseli hukuka önem verilmiştir. 2) Kitabu Takvim-il-Edille fi Usul-il-Fıkh: Fıkıh usulü ilmine dairdir. 3) El-Emed-ül-Aksa: Tasavvufa dair bir eserdir. 4) Te’sis-ün-Nazar: Mukayeseli hukuk alanında yazılmış ilk eserdir. Debbusi bu eserinde bir meseleyi ele alarak, o meseleye dair birçok fıkıh aliminin ictihatlarını belirtmiştir. Yetmiş beş kadar, ana kaide açıklanmaktadır. Bu eser basılmıştır.

Ayrıca Hazane fetva kitabı ve İmam-ı Muhammed’in Cami-ul-Kebir’ine şerhi vardır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.