Demirışık, Mezitli

Kısaca: Demirışık, Mersin ilinin Merkez Mezitli ilçesine bağlı bir köydür. ...devamı ☟

Demirışık, Mersin ilinin Merkez Mezitli ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Demirışık Köyü'nün kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte oldukça eskilere dayanmaktadır. Köye ilk yerleşenler şimdi belediyelik olan Değirmençay beldesinden hayvanlarıyla birlikte yaylaya çıkanlardır. Önceleri yaylalık olarak kullanılmıştır. Daha sonra iklim ve arazi şartlarının tarım ve hayvancılığa uygun olmazı nedeniyle bu yaylacılardan bazıları geriye dönmemiş ve Demirışık Köyü kurulmuştur. Köy çok geniş bir hududa sahiptir. Köy hududu doğuda Yüksekoluk Köyü, güneyde Değirmençay Beldesi, batıda Fındıkpınarı Beldesi ve kuzeyde Arslanköy Beldesi'ne dayanmaktadır.

Mahalleler

1960-1970’li yıllara kadar Demirışık merkezde ikamet eden köy halkı arazinin yetersiz kalması nedeniyle köy hududundaki boş arazilere dağılarak Koççatağı, Mehrican, Avurtmuş, Yıldırım ve Gücük mahallelerini oluşturmuştur.

Kültür

YÖRÜK TÜRKMENLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Demirışık Köyü tipik bir anadolu türkmen yörük köyüdür. Köy halkı türk ve sünni dir.

Coğrafya

Demirışık Köyü Mersin’in kuzeyinde Toros dağlarının eteğinde Mersin merkez’e 52km uzaklıktadır. Daha önce Mersin merkez ilçeye bağlı iken 2007 yılında merkez ilçenin Toroslar, Akdeniz, Yenişehir ve Mezitli olarak dört yeni ilçeye ayrılması sonucu Mezitli ilçesine bağlanmıştır. Köy merkezi 1050 rakımlı olup yüksek mahalleleri 1400 rakıma kadar çıkmaktadır.

Ulaşım

1- Arslanköy yolundan Çağlarca (Sunturas)'a dönülür 13km gidilir. 2- Fındıkpınarı girişinden sağa dönülür 9km gidilir. Köye, Mersin'den (eski garaj içi) kış aylarında 3, yaz aylarında 4 olmak üzere, düzenli olarak dolmuş seferleri yapılmaktadır. İklim Akdeniz iklimi hakim olmakla birlikte kışları bir metreye kadar kar yağdığı görülmektedir. Ancak yağan kar akdeniz ikliminin etkisiyle kıza sürede erimektedir. Yazları yayla olmasından dolayı nisbeten serin geçmektedir. Köy geniş bir orman havzasında bulunduğundan etrafı çam ormanlarıyla kaplıdır. Yüksek kesimlerde ardıç, katran ve ladin yetişmektedir. Nüfus Demirışık Köyü yaklaşık 470 haneden oluşur.

Nüfus

una göre hane sayısının fazla oluşu, yayla evlerinin fazla oluşundan kaynaklanır. Köy nüfusu, 2000 yılı sayımına göre 370 iken, 2008 yılı adrese dayalı nüfus sayım sistemine göre 289 olarak belirlenmiştir. Bu azalmada ekonomik nedenlerle Mersin'e göç ve doğum oranındaki azalma önemli rol oynamıştır. Ancak yaz aylarında Mersin'in sıcak ve nemli ikliminden kaynaklanan yayla kültürü nedeniyle bu nüfus ikiye - üçe katlanmaktadır. Ekonomi Demirışık Köyünün ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Köyün ana geçim kaynağı şeftali bahçeleridir. Şeftali yetiştiriciliği köy ekonomisinin yaklaşık %70’ini oluşturur. Bunun yanında elma, kiraz, erik ve sebze yetiştiriciliğide yapılmaktadır. Önceki yıllarda hayvancılıkta köy ekonomisinde önemli bir yere sahip iken, günümüzde yok denecek kadar azalmıştır. Köyün orman köyü olması nedeniyle kış aylarında orman kesim ve dikim işi yapılmaktadır. Köylülerin büyük çoğunluğu kış aylarını orman işçiliğiyle değerlendirmektedir. Orman işçiliği köy ekonomisine çiddi bir katkı sağlamaktadırlar. Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği olması nedeniyle, köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimi yapılır. Seçmen sayısı: 217 (29 Mart 2009 Yerel seçimleri) Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: :2009 - Nurselin Can :2004 - Mehmet Küçük :1999 - Mehmet Küçük :1994 - Sadettin Şahin :1989 - Selahattin Akca Altyapı bilgileri Köyde iki tane ilköğretim okulu olmasına rağmen kapalıdır. Fakat taşımalı eğitimden yararlanılarak öğrenciler Fındıkpınarı İlköğretim Okulu'na gönderilmektedir. Köy merkezi ve mahallelerinde toplam beş tane camii vardır. Ancak Köy merkezi ve Yıldırım mahallesindeki camii'lerde kadrolu imam vardır. Diğer camii'lerde yaz aylarında geçici imamlar görev yapmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Su Kaynakları

Köyde içme suyu sıkıntısı yoktur. Ancak sulu tarım yapıldığından, geçmiş yıllardaki kurak dönemlerde sulama suyu yetersiz kalmış ve büyük sıkıntılar yaşanmıştır. Köyün tarım arazilerini besleyen Soğuk pınar, Gürlevik, Frengönes ve Gücük gibi ana su kaynaklarının yanında, irili ufaklı birçok su kaynağı ve pınar bulunmaktadır.

Demirışık Göleti

Köyde, İl Özel İdaresi tarafından projeye alınan gölet inşaatı 2009 Eylül ayında başlamış, Kasım ayında tamamlanmıştır. 15 Aralık itibarı ilede dolmuştur. (Gölet manzarasında piknik yapmak isteyenlere duyurulur) 2010 yılından itibaren sulama amaçlı hizmete alınacak ve köyün su sorunu tamamen ortadan kalkacaktır. Dolayısıyla suyu olmayan boş arazilerin de ekilmesiyle meyve rekortesinde büyük artış olacağı tahmin edilmektedir. Dış bağlantılar * trtube * facebook * Yerelnet * Demirışık

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.