Dev Ağızlı Köpekbalığı

Kısaca: Dev ağızlı köpekbalığı (``Megachasma pelagios``) sadece plankton ile beslendiği bilinen tek 3 köpekbalığı türünden birisidir. ...devamı ☟

Dev ağızlı köpekbalığı
Dev Ağızlı Köpekbalığı

{{Taksokutu | renk = Pink | ad = Dev ağızlı köpekbalığı | resim = Megamouth shark.jpg | resim_bilgi = | alem = Animalia | şube = Chordata | sınıf = Chondrichthyes | takım = Lamniformes | familya = Megachasmidae | cins = Megachasma`` | tür = M.pelagius`` | ikili_ad = ``Megachasma pelagius`` | ikili_ad_yazar = Taylor, Compagno & Struhsaker, 1983 }} Dev ağızlı köpekbalığı (``Megachasma pelagios``) sadece plankton ile beslendiği bilinen tek 3 köpekbalığı türünden birisidir. Megachasmidae familyasının tek cinsi olan Megachasma`nın tek türü`dür.

En sonuncusu 2004 yılının kasım ayında olmak üzere, bugüne kadar ancak toplam 25 Dev ağızlı köpekbalığı görülmüş olduğu için, ve bunlardan sadece çok azı bilimsel incelenebilmiş olduğu için bu balık hakkında fazla bir şey bilinmez.

Ölçülebilmiş olan en büyükleri 5,63 m uzunluğunda, 2004 yılında ölü olarak Tokyo`nun sahiline vuran bir dişi balık olmuştur. Ölçülebilmiş en küçükleri ise 2004 yılında Sumatra`nın açıklarında tutulmuş olan 1,77 m boyunda bir erkek balıktır.

Şimdiye kadar hem atlantik okyanusunda, hem hint okyanusunda ve pasifik okyanusunda görülmüş oldukları, dünyadaki bütün ılık denizlerde bulunabileceği tahminine izin vermektedir. En sık Kaliforniya`nın açıklarında ve Japon adalarının civarında görülmüşlerdir.

Dış özellikler

En çok göze çarpan özelliği, ismininde sebebi olan, vücudu için fazla büyük görünen kafası ve kısa burunu ile çok büyük ağızıdır. Sırtı koyu kahverengi, karnı soluk renktir. Ağızlarının üzerinde beyaz bir çizgi vardır, ama bunun görevi henüz bilinmez.

Dev ağızlı köpekbalığının iki adet sırt yüzgeci, simetrik olmayan bir kuyruk yüzgeci, iki büyük göğüs yüzgeci ve iki küçük anal yüzgeci vardır. Ağırlığı 1 ile 1.5 ton arasında değişebilir.

Davranışları ve yaşadığı yerler

Şimdiye kadar bütün okyanusların her bölümünde bulunmamış olsada, bulunduğu yerler bütün dünyaya dağınık olduğu için, dev ağızlı köpekbalığının bütün okyanuslarda bulunabildiği tahmin edilir.

1884, 1990, 1999 ve 2001 yıllarında kaliforniya yakınlarında, çiftleşmeye hazır olan erkek balıklar görüldüğü için, dev ağızlı köpekbalıklarının çiftleşmek için burada toplandıkları düşünülür.

Miğde içeriklerinin araştırılması, dev ağızlı köpekbalıklarının en çok küçük karidesler (krill) ile beslendiklerini göstermiştir. Dev ağızlı köpekbalığı, dev köpekbalığı gibi ağızı açık şekilde gezerek suyu taramaz; aynı balina köpekbalığının yaptığı gibi o da aktif olarak suyu içine çeker ve filitre görevi olan solungaçlarından dışarıya püskürtür.

Bulunuşu

Ilk kez bilimsel olarak tarif edilmesi, 1976 yılında Havaii yakınlarında gerçekleşmiştir. Bir bilimsel araştırmalar yapan amerikan gemisinden sarkan bir halatı ısırıp bir daha bırakmiyan bir 446 cm uzunluğunda erkek balığın sudan çıkarılması ve böylece tesadüfen bulunması ile gerçekleşmiştir. Bu balık iyice incelendikten sonra, Honolulu`da hala bugüne kadar durduğu ``Bernice P. Bishop Museum``-müzesine konulmuştur.

Dış bağlantılar



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.