Devani

Kısaca: Devani on beşinci yüzyılda İran’da yetişen İslam alimlerinden. İsmi, Muhammed bin Es’ad es-Sıddiki, lakabı Celaleddin’dir. İran’ın Kazerun şehrinin Devan nahiyesinden olduğu için Devani diye Ünlü olmuştur. Hazret-i Ebu Bekir-i Sıddik’in soyundan olduğu için Sıddiki diye de bilinir. 1426 (H. 833) senesinde Kazerun’a bağlı Devan nahiyesinde doğdu. 1502 (H. 908) senesinde aynı yerde vefat etti. İlk tahsilini Kazerun’da Cami-i Mürşidde hadis okutan babası Muhammed bin Sa’düddin’den yaptı. ...devamı ☟

Devani on beşinci yüzyılda İran’da yetişen İslam alimlerinden. İsmi, Muhammed bin Es’ad es-Sıddiki, lakabı Celaleddin’dir. İran’ın Kazerun şehrinin Devan nahiyesinden olduğu için Devani diye Ünlü olmuştur. Hazret-i Ebu Bekir-i Sıddik’in soyundan olduğu için Sıddiki diye de bilinir. 1426 (H. 833) senesinde Kazerun’a bağlı Devan nahiyesinde doğdu. 1502 (H. 908) senesinde aynı yerde vefat etti.

İlk tahsilini Kazerun’da Cami-i Mürşidde hadis okutan babası Muhammed bin Sa’düddin’den yaptı. Sarf, nahiv, edebiyat, fıkıh ve tefsir ilimleri ile fen ilimlerini öğrendi. Sonra Şiraz’a gidip Hüseyin Lari ve Hasan bin Bakkal gibi devrin Ünlü alimlerinden ilim öğrendi. Zamanının din ve fen ilimlerini tamamlayıp icazet, yani diploma aldıktan sonra, Karakoyunlu hükümdarı Cihan Şah’ın Tebriz’de yaptırdığı Muzafferiyye Medresesi’nde müderris (profesör) oldu ve ilim öğretti. Daha sonraki yıllarda Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’ın ülkesine giden Celaleddin Devani, Şiraz’daki Medreset-ül-Eytamda müderrislik vazifesinde bulundu. Burada fen ve din ilimlerini okutarak pekçok talebe yetiştirdi. Şöhreti her yere yayıldı. Anadolu’dan Maveraünnehr’den ve Horasan bölgesinden pekçok kimse derslerine akın ettiler. Bir ara tekrar Tebriz’e giden Celaleddin Devani, büyük alim ve veli İbrahim Gülşeni hazretlerinin sohbetlerine devam ederek, tasavvufta yetişti. Uzun Hasan’ın oğullarından Yakub ve Murad beyler zamanında, Fars bölgesi kadılığı yaptı. Bir ara Hindistan’a gidip oranın sultanı adına ilmi eserler yazdığı rivayet edilmiştir. 1502 senesinde memleketi olan Devan’da vefat etti. Devan kasabası yakınında defnedildi.

Celaleddin Devani hazretleri, her ilimde söz sahibiydi. Özellikle kelam ve mantık ilimlerine dair yazdığı eserleri Ünlüdur.

Eserleri, asırlarca İslam ülkelerindeki medreselerde ders kitabı olarak okutuldu. Büyük İslam alimi İmam-ı Rabbani, Mektubat kitabında Celaleddin Devani’nin yüksek derecesini bildirmiştir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.