Doğum Sonrası Psikozu

Bkz. Doğum psikozları ve doğum sonrası bozukluklar. Normal altı zeka (bkz.), serebral felç (bkz.) Veya daha hafif derecede beyin hasarı yahut epilepsi (bkz.), uzun süren fetal rahatsızlık veya prematüriteden dolayı doğumda olan akut fizik travma ile ilgili olabilir. Lokal beyin hasarının yol açtığı spesifik bozukluklardan başka, psikolojik bakımdan önemli olan beyin hasarı sendromunun birtakım özellikleri vardır :

1. Gelişme güçlükleri — konuşma, işitme ve uyku bozuklukları.

2. Motor bozukluklar — aşırı faaliyet, koordinasyon bozukluğu ve istemsiz hareketler.

3. Emosyonel bozukluklar ruhsal durumdaki iniş çıkışlar, düşünmeden hareket etme, anksiete, öfke ve asosyal davranış.

4. Öğrenme güçlükleri — hafıza zayıflığı, konsantrasyon zayıflığı ve lokal lezyonun yerine göre birtakım bozukluklar.

Çocuğun hayatta göstereceği başarı, beyin hasarının derecesine, kendindeki aksaklığı kabul edişine ve evde yahut okulda gördüğü destek ve anlayışın derecesine bağlıdır. Birçok vakada, bozukluğun bir nedeni de çocuğa gösterilen yanlış davranıştır.

Hafif derecede beyin hasarı çoğu zaman farkedilmez ve öğrenme güçlüğü gösteren bir çocuk tembellikle suçlanabilir. Bir EEG muayenesi her zaman gereklidir. Oysa anormallik çoğu zaman spesifik olmayan bir kortikal immatürite olarak tanımlanmaktadır. Şiddetli davranış bozukluğu gösteren çocukların %60'ında bu kayıtlara rastlanmaktadır. Doğum travması terimi tamamıyla değişik bir anlamda, doğum anında anne ile çocuğun psikolojik ayrılması sırasındaki stress için de kullanılmaktadır.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.