Duha Vakti

Kısaca: Duha Vakti şer’i gündüz müddetinin, yani imsaktan (oruca başlama vaktinden) güneş batana kadar olan sürenin dörtte biri. Duha vaktini bulmak için ezani imsak vakti yirmi dört saatten çıkarılır. Sonuç dörde bölünür, bu netice ezani imsak vaktine eklenirse, ezani duha vakti bulunur. Yine ezani dahve-i kübra vakti (Bkz. Dahve Vakti) on ikiden çıkarılır, bu sonucun yarısı ezani imsak vaktine eklenirse, yine ezani duha vakti bulunur. Mesela, dahve-i kübra ezani saatle 3.49 ise, bunun on ikiden ...devamı ☟

Duha Vakti şer’i gündüz müddetinin, yani imsaktan (oruca başlama vaktinden) güneş batana kadar olan sürenin dörtte biri. Duha vaktini bulmak için ezani imsak vakti yirmi dört saatten çıkarılır. Sonuç dörde bölünür, bu netice ezani imsak vaktine eklenirse, ezani duha vakti bulunur. Yine ezani dahve-i kübra vakti (Bkz. Dahve Vakti) on ikiden çıkarılır, bu sonucun yarısı ezani imsak vaktine eklenirse, yine ezani duha vakti bulunur. Mesela, dahve-i kübra ezani saatle 3.49 ise, bunun on ikiden farkı 8.11 ve bunun yarısı 4.05 olduğundan, ezani imsak saati de 7.38 ise, 7.38+4.05=11.43 ezani dahve vaktini verir. Mesela; imsak vakti 6.42 ise, bunun yirmi dörtten farkı, 17.18 ve bunun dörtte biri 4.19; imsak vaktiyle bu neticenin toplamı 6.42+4.19=11.01 ezani duha vaktini verir. Kısaca formül olarak:

(Gurub-İmsak) Vasati duha vakti = İmsak vakti + ¾ tür. 4

Duha vaktinde namaz kılanlar, vefat ettiklerinde ahiret şehidi olurlar. İmam-ı Rabbani hazretleri, 3. cilt, 17. mektubunda buyuruyor ki: “Duha vaktinde hiç olmazsa iki rekat kuşluk namazı kılmalıdır. Bu namazın en çoğu on iki rekattir. Duha namazı, teheccüd namazı gibi sünnettir ve çok sevaptır.”

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

İlgili konular

kuşluk vakti

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.