Dârülmuallimât

Kısaca: 1870 yılında Osmanlı Devleti`nde, ilk ve orta öğretim kız okullarına bayan öğretmen yetiştirmek için açılan eğitim kurumu. Kız öğretmen okulu. ...devamı ☟

1870 yılında Osmanlı Devleti`nde, ilk ve orta öğretim kız okullarına bayan öğretmen yetiştirmek için açılan eğitim kurumu. Kız öğretmen okulu.

Osmanlı Devleti`nde, kızlar için ilk iptidaiye (ilkokul) ve rüştiye (ortaokul) mektepleri, 1858 yılında açıldı. 1869 Maarif-i Umumiyye Nizamnamesi`nde (Genel Eğitim Yönetmeliği`nde), bu okullara öğretmen yetiştirmek amacıyla bir kız öğretmen okulunun açılması öngörüldü. Okulun açılması, 26 Nisan 1870`te gerçekleşti; Darülmuallimat adıyla, İstanbul`da Sultanahmet semtinde bir konakta açılan okulda eğitime başlandı. Tanzimat süresince de tek bir okul olarak kaldı.

Bu ilk kız öğretmen okulu, ``Darülmuallimat-ı Sıbyan`` ve ``Darülmuallimat-ı Rüştiye`` bölümlerinden meydana geliyordu. Ayrıca bu bölümler de müslim ve gayri müslim olmak üzere ikiye ayrılıyordu. Sıbyan muallimliğinin öğretim süresi iki, rüştiye muallimliğinin dört yıldı.

1893`de yapılan bir düzenleme ile okula 6 yıllık ``ihtiyat`` bölümü eklendi. İhtiyat bölümü, rüştiye düzeyinde idi ve Darülmuallimat`a öğrenci yetiştirmekteydi. Buradan veya kız rüştiyelerinden mezun olanlar Darülmuallimat`a sınavsız alınmakta idi. Diploması olmayanlar ise sınava alınıyor, başarılı durumlarına göre sıbyan veya rüştiye şubelerine ayrılıyordu. İhtiyacı olan öğrencilere, günümüzdeki öğrenci kredisi benzeri maaş bağlanmakta idi. 5 yıllık zorunlu hizmet karşılığında verilen bu ücret, hizmet yapmayanlardan geri alınyordu.

Okulun programında ulum-ı diniyye, kıraat-ı Türkiyye, Arabi, Farisi, lisan-ı Osmani ve imla, inşa-yı Türki, kavaid ve imla, imla ve inşa, resim, sülüs, rık`a, dikiş, makina, nakış, coğrafya, tarih-i Osmani, hesap dersleri yer alıyordu. Darülmuallimin (Erkek Öğretmen Okulu) adlı okullarla aralarında pek bir ders farkı yoktu. 1879`da programa "eğitim" üzerine bir ders konmuş, Aristokli Efendi bu dersi vermekle görevlendirilmişti ancak ders, bir sene sonra kaldırıldı. 1891`de Ayşe Sıdıka Hanım`ın çabaları ile ders programına "Eğitim Yöntemi" dersi eklenmiş ve bu dersi okutma görevini de kendisi üstlenmiştir.

Maarif Nezareti`nin Darülmuallimat`a öğrenci alımı için açtığı ilk sınava katılan 32 öğrencinin hepsi de başarılı bulunmuş ve bunlardan 20`si 1872-73 ders yılında mezun olmuştur. Böylece 1873 yılında ilk defa kız rüstiyelerinde nakış dışındaki derslere hanım öğretmenler girmeye başladı. Bu hanımlar, Türk eğitim tarihinde resmi okuldan yetişerek görev alan ilk öğretmenler ve devletin ilk kadın memurları idi.

1910-1911 döneminde okulu yatılı taşradan öğrenci gererek okul yatılı hale getirme düşüncesi gerçekleştirilemedi; alınan öğrenciler Fatih Çarşamba`daki Saip Paşa Konağı`na yerleştirildi ve Kız Sanayi Mektebi`nin derslerine devam ettiler. 1918`de Darülmuallimat`ın Çapa`daki Derviş Paşa Konağı`na taşınmasından sonra Çarşamba`daki yatılı Kız Sanayi Okulu kaldırılıp Darülmuallimat ile birleştirilmiş; böylece Darülmuallimat yatılı okul haline gelmiştir.

1913`te Darülmuammilat`ın eğitim süresi 5 yıla çıkarıldı. Bu kuruma öğretmen yetiştirmek üzere Darülmuammilat-ı Aliye açıldı. Aynı yıl bazı büyük vilayet merkezlerinde de, yeni Darülmuallimatlar açıldı. 1914`te 253 olan öğrenci sayısı, 1919 yılında İzmir, Ankara, Konya, Atina, Edirne, Eskişehir, Beyrut, Halep ve Bursa`da bulunan Darülmuallimatlarla birlikte okulun öğrenci sayısı 6000`e yaklaşmıştı.

1916`da, Darülmuallimat için, yeni bir nizamname ve müfredat programı oluşturuldu. Buna göre Darülmuallimat, iptidai, izhari ve ali olmak üzere üçe ayrıldı.

1918`de çıkan Fatih yangını sırasında okulun yanması üzerine mektep, Çapa`daki binasına taşınmıştı. İlk uygulamalı dersler, burada başlatıldı. 1922`de Maarif Vekaleti`ne bağlanan Darülmuallimat, 1924`te Kız Öğretmen Okulu adını aldı.

Kaynak



Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konular

1858 1869 1870 1872 1873 1893 1910 1911 1913 1914

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.