Düğünçiçeği

Kısaca: Düğünçiçeği Alm. Hahnenfuss (m), Fr. Rénoncule (m), İng. Buttercup, ranunculus. Familyası: Düğünçiçeğigiller (Ranunculaceae). Türkiye’de yeşittiği yerler: Anadolu. Nisan-temmuz ayları arasında, ekseriya parlak sarı, nadiren beyaz renkli çiçekler açan bir veya çok senelik otsu bitkiler. Çiçekler ekseriya tek başlarına 5 veya daha çok parçalıdırlar. Taç yaprakları genellikle parlak sarı renktedir. Yapraklar elsi dilimli veya tam kenarlıdır. Memleketimiz ...devamı ☟

düğünçiçeği
Düğünçiçeği

Düğünçiçeği Alm. Hahnenfuss (m), Fr. Rénoncule (m), İng. Buttercup, ranunculus. Familyası: Düğünçiçeğigiller (Ranunculaceae). Türkiye’de yeşittiği yerler: Anadolu.

Nisan-temmuz ayları arasında, ekseriya parlak sarı, nadiren beyaz renkli çiçekler açan bir veya çok senelik otsu bitkiler. Çiçekler ekseriya tek başlarına 5 veya daha çok parçalıdırlar. Taç yaprakları genellikle parlak sarı renktedir. Yapraklar elsi dilimli veya tam kenarlıdır. Memleketimizde 78 türü bulunmaktadır.

Kullanıldığı yerler: Düğünçiçeği (Ranunculus) türleri yakıcı, tahriş edici, kızartıcı ve zehirli bitkiler olarak tanınmışlardır. Tedavi sahasında nadiren kullanılır. Tedavi maksadıyla kullanılmakta olan türler şunlardır:

Yakıcı düğünçiçeği (R. acer), yumrulu düğünçiçeği (R. bulbosus), basurotu (R. icaria) bataklık düğünçiçeği (R. scelerotus).

Basurotu ortaçağdan beri basura karşı kullanılmaktadır. Saponin, glikozit ve yakıcı bir uçucu yağ taşır. Kavak merhemi ile birlikte haricen basura karşı verilmektedir.

Bataklık düğünçiçeği ise zehirli olarak tanınmış bir türdür. Haricen kızartıcı ve kan toplayıcı olarak kullanılır.

DÜĞÜNÇİÇEĞİGİLLER (Ranunculaceae);

Alm. Ranunkulazeen, Hahnenfussgewächse (pl), Fr. Renonculacees (pl), İng. Ranunculaceae. Kapalı tohumlu bitkilerin büyük bir familyasıdır. Bu familya bitkilerinin çoğunluğu nemli yerlerde yetiştiklerinden bu isim verilmiştir. Çoğunluğu Kuzey Yarımkürenin mutedil ve soğukça bölgelerinde yetişen 40 cins, 2000 kadar da türü bulunur. Çoğunluğu zehirli bitkilerdir. Çiçek organlarının dizilişi sarmal, sayıları sabit değildir. 5’li veya bazılarında 3’lü yahut daha çok sayıdadır. Çiçekleri balözü bezleri taşır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

düğünçiçeği Resimleri