Ebu Ali Farmedi

Kısaca: Ebu Ali Farmedi on birinci yüzyılda Horasan’da yetişen İslam alimlerinin ve evliyanın büyüklerinden. Kendilerine Silsile-i Aliyye adı verilen büyük alimlerden yedincisidir. İsmi, Fadl bin Muhammed’dir. Künyesi, Ebu Ali’dir. Ebu Ali Farmedi diye Ünlü olmuştur. 1042 (H. 434) senesinde doğdu. 1085 (H. 477) senesinde vefat etti. Zamanındaki alimler arasında bir tane olan Ebu Ali Farmedi, zahiri din ilimlerini, Ebü’l-Kasım Kuşeyri’den öğrendi. Ayrıca, Ebu Abdullah Muhammed bin Muhammed Şira ...devamı ☟

Ebu Ali Farmedi on birinci yüzyılda Horasan’da yetişen İslam alimlerinin ve evliyanın büyüklerinden. Kendilerine Silsile-i Aliyye adı verilen büyük alimlerden yedincisidir. İsmi, Fadl bin Muhammed’dir. Künyesi, Ebu Ali’dir. Ebu Ali Farmedi diye Ünlü olmuştur. 1042 (H. 434) senesinde doğdu. 1085 (H. 477) senesinde vefat etti.

Zamanındaki alimler arasında bir tane olan Ebu Ali Farmedi, zahiri din ilimlerini, Ebü’l-Kasım Kuşeyri’den öğrendi. Ayrıca, Ebu Abdullah Muhammed bin Muhammed Şirazi, Ebu Mensur Temimi, Ebu Abdurrahman Neyli, Ebu Osman Sabuni ve daha başka alimlerden de ilim tahsil etti. Sözü ve nasihatları pek tesirliydi.

Tasavvuf ilminde yüksek derecelere kavuşması iki vasıtayla olmuştur. Birisi Ebü’l-Kasım Gürgani-i Tusi, diğeri de Ebü’l-Hasan-ı Harkani’dir. Ebu Sa’id-i Ebü’l-Hayr’dan da istifade ederek feyz aldı. Hocası Ebü’l-Kasım-ı Gürgani, Ebu Osman-ı Mağribi’nin, bu da Cüneyd-i Bağdadi hazretlerinin talebesi olup, her birisi, insanlara doğru yolu göstermek için yetişmiş yetkili kimselerdir.

Ebu Ali Farmedi, zamanının bir tanesi, evliyanın önderi ve hidayet güneşiydi. Nizamülmülk’ün makamına gelince, büyük vezir derin bir hürmetle ayağa kalkar, onu kendi makamına oturturdu. Halbuki, İmam-ül-Haremeyn ve Ebü’l-Kasım Kuşeyri geldiği zaman, sadece ayağa kalkar, yerini terk etmezdi. “Neden böyle yapıyorsun?” diye sorduklarında; “Ebu Ali Farmedi hazretleri benim yüzüme karşı kusurlarımı söylüyor, yaptığım yanlış işleri açıklayıp beni ikaz ediyor. Diğer alimler ise, beni bana övüyorlar. Bu yüzden nefsim gururlanıyor. Ebu Ali Farmedi hazretlerinin yermesi, benim için daha hayırlı olduğundan, ona daha çok hürmet ediyorum.” derdi.

Ebu Ali Farmedi ilim ve fazilette yüksek derecelere ulaşıp, pekçok talebe yetiştirdi. Yusuf-i Hemedani ve İmam-ı Gazali gibi büyük alimler onun ilim meclisinde ve sohbetinde yetiştiler. Her ikisi de Ebu Ali Farmedi hazretlerinden istifade ederek kemale gelip yüksek derecelere kavuştu. Ömrünü ilim öğrenmek, öğretmek ve insanlara Allahü tealanın emir ve yasaklarını anlatmakla geçiren Ebu Ali Farmedi, 1085 (H. 477) senesinde vefat etti. Kabri Tus, yani Meşhed şehrindedir.

Ebu Ali Farmedi buyurdu ki: “Talebenin hocasına karşı dili ile saygılı olması gerektiği gibi söylediğini de kalbinden reddetmemelidir.” Bununla ilgili şu rüyasını anlatır: Hocam Ebü’l-Kasım Gürgani’ye bir rüyamı anlattım ve ona; “Senin bana rüyamda şöyle şöyle dediğini gördüm ve niçin böyle yaptığını sordum.” dedim. Hocam, bunun üzerine bir ay benimle konuşmadı ve; “Eğer içinde söylediklerimi reddetmek duygusu ve cevap arzusu olmasa, rüyanda bana bunu bu şekilde sormazdın.” dedi.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.