Ebu Zeyd Belhi

Kısaca: Ebu Zeyd Belhi Belh’te 9 ve 10. yüzyıllarda yetişen Müslüman fen alimlerinden. İsmi Ahmed bin Sehl el-Belhi olup, künyesi Ebu Zeyd’dir. 849 (H.235) senesinde Belh’e bağlı köylerden birisinde doğdu. İlim tahsil etmek için birçok beldeye gitti. Fizik, astronomi, matematik, tarih, coğrafya, tıp, edebiyat, fıkıh ve kelam ilimlerinde mütehassıs oldu. İlim tahsilini tamamladıktan sonra, Belh’e döndüğü sırada ismi her tarafa yayıldı. Belh hakimi ona vezirlik teklif etti ise de, kabul etmedi. 934 ...devamı ☟

Ebu Zeyd Belhi Belh’te 9 ve 10. yüzyıllarda yetişen Müslüman fen alimlerinden. İsmi Ahmed bin Sehl el-Belhi olup, künyesi Ebu Zeyd’dir. 849 (H.235) senesinde Belh’e bağlı köylerden birisinde doğdu. İlim tahsil etmek için birçok beldeye gitti. Fizik, astronomi, matematik, tarih, coğrafya, tıp, edebiyat, fıkıh ve kelam ilimlerinde mütehassıs oldu. İlim tahsilini tamamladıktan sonra, Belh’e döndüğü sırada ismi her tarafa yayıldı. Belh hakimi ona vezirlik teklif etti ise de, kabul etmedi. 934 (H.322) senesinde Belh’te vefat etti.

Ebu Zeyd; fizik, astronomi, matematik, tarih, coğrafya, tıp, edebiyat, fıkıh ve kelam ilimleriyle ilgili altmışa yakın eser yazdı. Yazdığı eserlerden sadece bir tanesi zamanımıza ulaşabilmiştir. Tıp ilmine ait, Mesalik-ül-Ebdan vel-Enfüs adlı eserinin iki yazma nüshası, İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi, Ayasofya bölümü, 3741 numarada kayıtlıdır. Bu nüsha, 1984 senesinde Frankfurt’ta bulunan Goethe Üniversitesine bağlı Arabi İlimler Tarihi Enstitüsü yayınlarından olarak faksimile neşredilmiş ve ilim adamlarının tetkikine sunulmuştur.

Ebu Zeyd, bu eserinde bedeni hastalıklar yanında, ruhi hastalıklara da yer vermiş ve inceleyerek tedavi yolları üzerinde durmuştur. Bugünkü modern tıpta parapsikoloji, psikoterapi ve psikosomatik sahalarını ilgilendiren konuları ayrı ve başlı başına oldukça uzun bir şekilde yine bu eserinde ele almıştır.

Belhi, kısa girişten sonra eserini iki ana bölümde hazırlamıştır: Birinci bölümde beden sıhhatinin; ikinci bölümde ise, ruhun korunması, hastalık ve tedavileri hakkında bilgi verilmektedir.

Birinci kısım kendi arasında on dört bölüme, ikinci kısım da sekiz bölüme ayrılmıştır.

Ebu Zeyd’in yazdığı eserlerden isimleri bize ulaşanların bazıları şunlardır:

1) Kitabu Emed-il-Aksa fil-Hikmeti, 2) Kitabu Beyani Vücuh-il-Hikmeti fil-Evamiri ven-Nevahi-iş-Şer’iyyeti: İslam dininin emir ve yasaklarındaki muhtelif hikmet ve faydaların incelenmesi ile ilgilidir. 3) Kitabun fil-Hilaf, 4) Kitab-üs-Siyaset-il-Kebir, 5) Aksam-ül-Ulum, 6) Şerai-ul-Edyan, 7) Kitab-us-Siyaset-is-Sagir, 8) El-Esma vel-Küna vel-Elkab, 9) Ma Yasıhhu min Ahkam-in-Nücum, 10) Fedailü Belh, 11) Nazm-ul-Kur’an, 12) Edeb-üs-Sultan ver-Raiyye, 13) Ahlak-ul-Ümem, 14) Aksamu Ulum-il-Felsefe, 15) Beyanu Vücuh-il-Hikmeti fil-Evamiri ven-Nevahi-iş-Şer’iyyeti, 16) El-İlm vet-Ta’lim, 17) Suvar-ul-Akalim-il-İslamiyye.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.