Ecevit Hükümetleri ve Milli Cephe Dönemleri

Kısaca: Ecevit Hükümetleri ve “MC” Dönemleri. 1973 yılın-da yapılan seçimler, 12 Mart rejiminin hukuki olarak sonunu getirmişti. Seçimlerde hiçbir partinin tek başına iktidara gelememesi yeni bir “Koalisyonlar Dönemi”ni başlattı. ...devamı ☟

Ecevit Hükümetleri ve “MC” Dönemleri. 1973 yılın-da yapılan seçimler, 12 Mart rejiminin hukuki olarak sonunu getirmişti. Seçimlerde hiçbir partinin tek başına iktidara gelememesi yeni bir “Koalisyonlar Dönemi”ni başlattı. Se-çimlerde en yüksek oyu alan CHP, görüşlerinde İslami akımları yansıtan Milli Selamet Partisi (MSP) ile koalisyon hükümeti kurdu. Bu ilginç uzlaşma olumlu sonuçlar doğurdu ise de dünyadaki konjonktürel gelişmeler Türkiye’ye, dola-yısıyla hükümete de yansıdı. Dünyadaki petrol bunalımının ardından Türkiye’yi yıllarca uğraştıracak olan Kıbrıs sorunu gündeme geldi. Nikos Sampson’un 1974 Haziranı'nda Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios’a karşı ENOSİS’çi bir darbe yap-masına seyirci kalmayan Türkiye, anlaşmalardan doğan garantörlük hakkını kullanarak Ada’ya askeri müdahalede bulunmak zorunda kaldı. Bu müdahaleye batı olumsuz tavır alırken, ABD Türkiye’ye ekonomik ambargo ilan etti. Kıbrıs sonrası izlenecek dış politika konusunda anlaşmazlık beli-rince, CHPMSP koalisyonu dağıldı. Başbakanlık görevi verilen Kontenjan Senatörü Sadi Irmak’ın kurduğu hükümet ise TBMM’den güvenoyu alamadı.

1969 seçimlerinden sonra, kendi hükümetlerine güvensizlik oyu vererek AP’den ayrılan ve çıkarılanlar tarafından kurulan Demokratik Parti’de (DP) çözülmeler başlamıştı. Katılanlarla milletvekili sayısını artıran AP; MSP, MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) ve CGP (Cumhuriyetçi Güven Partisi) ile bir araya gelerek çoğunluğu sağladı. Yeni hükümeti kurma görevi Süleyman Demirel’e verildi. Demirel 1977 seçimlerine kadar işbaşında kalacak olan “Milliyetçi Cephe” (MC) hükümetini kurdu.

1977 seçimlerinde hiçbir parti tek başına iktidar olabilecek çoğunluğu sağlayamayınca, Süleyman Demirel bu kez CGP’nin alınmadığı II. MC Hükümeti’ni oluşturdu. 1974 yılında başlayan ekonomik bunalım ve terör derinleşerek devam ediyordu.

Süleyman Demirel’in başkanlığındaki II. MC Hükümeti, Aralık 1977 tarihinde CHP’nin gensorusu ile düşürüldü. CHP lideri Bülent Ecevit; 11 bağımsız milletvekili, DP ve CGP’nin desteğiyle yeni bir hükümet kurdu. Fakat ne ekonomik dar-boğazdan çıkılabildi ne de terörün tırmanışı durdurulabildi. 1979 sonbaharında yapılan Cumhuriyet Senatosu Kısmi Ye-nileme Seçimleri’nde CHP ağır bir yenilgiye uğrayınca, Baş-bakan Ecevit görevden çekildi. AP lideri Demirel bu kez MSP ve MHP tarafından dışarıdan desteklenen AP Azınlık Hükü-meti’ni kurdu (25 Kasım 1979). AP Azınlık Hükümeti’nin ül-keyi ekonomik darboğazdan çıkarmak için aldığı 24 Ocak Kararları kısa sürede olumlu sonuç verdi, ama terör olaylarının önüne geçilemedi. Terörün yoğun olduğu illerde sıkıyönetim ilan edildi. Öte yandan 1980 yılının ilk aylarında görev süresi dolan Fahri Korutürk’ün yerine yeni cumhur-başkanı bir türlü seçilemiyordu.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.