Ehi Çelebi

Kısaca: Ehi Çelebi on beşinci yüzyıl Osmanlı alimlerinden.İsmi, Yusuf binCüneyd Tokadi olup, Ehi Çelebi diye Ünlü olmuştur.Tokat’ta doğdu. Doğum tarihi belli değildir. 1499 (H.905) senesinde İstanbul’da vefat etti. İlk tahsilini Merzifon’da yapanEhi Çelebi, Merzifon Medresesinde müderris olan Seyyid Ahmed Kırimi, Sultan İkinci Bayezid Hanın hocası Molla Selahaddin ve Molla Hüsrev’den ilim tahsil etti. İcazet (diploma) aldıktan sonra,Bursa’da Molla Hüsrev’in yaptırdığı medreseye müderris oldu. ...devamı ☟

Ehi Çelebi on beşinci yüzyıl Osmanlı alimlerinden.İsmi, Yusuf binCüneyd Tokadi olup, Ehi Çelebi diye Ünlü olmuştur.Tokat’ta doğdu. Doğum tarihi belli değildir. 1499 (H.905) senesinde İstanbul’da vefat etti.

İlk tahsilini Merzifon’da yapanEhi Çelebi, Merzifon Medresesinde müderris olan Seyyid Ahmed Kırimi, Sultan İkinci Bayezid Hanın hocası Molla Selahaddin ve Molla Hüsrev’den ilim tahsil etti. İcazet (diploma) aldıktan sonra,Bursa’da Molla Hüsrev’in yaptırdığı medreseye müderris oldu. Daha sonra Edirne-Taşlık, İstanbul’da Kalenderhane ile Mahmud Paşa medreselerinde müderris olup, ders okuttu. Çok talebe yetiştirdi.Tekrar Bursa’ya giderek SultanMedresesinde ders verdi. Sonunda İstanbul’da Sahn-ı Seman yani Fatih Medreselerine tayin edilerek ilim aşıklarına bilgiler sundu. Evinin yakınlarında Topkapı ile Aksaray arasında Ehizade Camiini yaptırdı. Sahib olduğu kıymetli kitablarını devrin alimlerine vakfetti. 1499 (H.905) senesinde İstanbul’da vefat etti. Aksaray ile Topkapı arasında yaptırdığı caminin yanında defnedildi.

Buyurdu ki: “Kişinin gerek uyumak için, gerek başka zamanlarda yattığında ayağını kıbleye uzatması mekruhtur.Yemekten önce ellerini yıkamak sünnettir. Yemekten önce elleri önce gençler, sonra yaşlılar yıkar.Yemekten sonra ise, önce ihtiyarlar, sonra gençler yıkar.Yemeğe başlarken, önce gençlerin ellerini yıkaması, yaşlıların yemek için, gençleri beklememesi içindir.”

“Kişinin Müslüman olmayan annesinin ve babasının geçimini temin etmesi ve onları ziyaret etmesi gerekir.”

Eserleri:

1. Zahiret-ül-Ukba: Vikaye’nin Sadrüşşeri’a Şerhi’ne yazdığı haşiyedir.

2. Hediyyet-ül-Mehdiyyin: İnsanı küfre sürükleyen sözlerin neler olduğunu açıklamıştır. Bu eser,İstanbul’da Hakikat Kitabevi tarafından bastırılmıştır. Ehi Çelebi’nin bu eserlerinden başka Beydavi Tefsiri’ne yazdığı haşiyesi de Ünlüdur.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.