Elbeyli

Kısaca: Elbeyli 1040-1157 tarihleri arasında Büyük Selçuklu İmparatorluğu sınırları içerisindeyken, sırasıyla; İlhanlılar ve Dulkadıroğulları eğemenliğine geçmiş olup, Yavuz Sultan Selim döneminde 1517 Mercidabık Zaferi ile Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine geçmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında (1930) Suriye'nin Carablus kazasına bağlı bir köy iken Misaki Milliden sonra Carablus Suriye sınırları içerisinde kalınca 1931 yılında köy olarak Kilis ilçesine bağlanmıştır. ...devamı ☟

elbeyli
Elbeyli

Elbeyli Haritası

Elbeyli 1040-1157 tarihleri arasında Büyük Selçuklu İmparatorluğu sınırları içerisindeyken, sırasıyla; İlhanlılar ve Dulkadıroğulları eğemenliğine geçmiş olup, Yavuz Sultan Selim döneminde 1517 Mercidabık Zaferi ile Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine geçmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında (1930) Suriye'nin Carablus kazasına bağlı bir köy iken Misaki Milliden sonra Carablus Suriye sınırları içerisinde kalınca 1931 yılında köy olarak Kilis ilçesine bağlanmıştır. 1946 yılında ilçe olan Oğuzeli'ne bağlanmış olup, 06 haziran 1995 tarih ve 22305 sayılı resmi gazetede yayımlanan 550 sayılı K.H.K. ile ilçe konumuna kavuşarak Kilis İline bağlanmıştır.

İLÇENİN SOSYO EKONOMİK YAPISI

İlçe merkezinin nüfusu 2.123, bağlı köylerin nüfusu ise 5.827 olup ilçenin toplam nüfusu 7.950 dir. İlçe merkezine bağlı 23 köy ve bu köylere bağlı 24 mezra mevcuttur. İlçe merkezi 4 mahalleden ibarettir.

İlçemiz, nüfus durmuna Kilis'in en büyük ilçesi durumundadır. İlçemizin değişik yerleşim birimlerinden önemli yatırımcılar çıkmış olmakla beraber bu kişiler yatırımlarını genelde Gaziantep ilinde yoğunlaştırmış bulunmaktadırlar. İlçe sanayi açısından herhangi bir tesise sahip değildir. İlçe halkı genelde ziraatla uğraşmaktadır.

İlçenin 20.500 hektar ekilebilir arazisi olup ilçe halkının % 90'ı geçimini tarım ve hayvancılıkla temin etmektedir. İlçe tarım arazilerinin % 85'inde tarla bitkileri (buğday, arpa ve mercimek) % 12'sinde fıstık, zeytin ve bağ yetiştirilmektedir. % 3'lük sulu tarımda ise pamuk, , mısır ve önemli miktarlarda biber üretimi yapılmaktadır. İlçede mera arazisinin azlığı dolayısıyla, hayvancılık oldukça zayıf durumdadır. Ayrıca Ortadoğu ülkelerine nakliyecilik işi yaparak geçimini sağlayan çok sayıda nakliyeci bulunmaktadır.

İLÇENİN COĞRAFİK KONUMU, İKLİM YAPISI VE ULAŞIM DURUMU

ilçemiz Suriye sınırı bitişiğinde kuruludur. güneyinde Suriye, kuzeyinde Gaziantep, doğusunda Gaziantep'e bağlı Oğuzeli ilçesi, batısında ise Kilis ili ile sınır komşusudur. Arazi yapısı düz ova şeklindedir. Denizden yüksekliği 650 metredir. ilçenin iklimi genellikle Akdeniz iklimine yakındır, yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılıktır. yağışlar genelde yağmur şeklinde düşmektedir. İlçemiz Kilis'e 35 km, Gaziantep'e 55 km uzaklıktadır. Söz konusu bağlantı yolları asfalt olup bu güzergahlarda, ilçemizde toplu taşımacılık yapan 2 kooperatife kayıtlı 50 araç ile birer saat aralıklarla Kilis ve Gaziantep'e minibüs seferleri düzenlenmektedir.

Kaynak

Kilis Valiliği - http://www.kilis.gov.tr

elbeyli

Kilis iline bağlı ilçelerden biri.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.