Enderunlu Fazıl

Kısaca: Enderunlu Fazıl, 18. yüzyıl divan şairlerinden, 1759 yılında doğduğu tahmin edilmektedir. Babasının ölümü üzerine İstanbul'a getirildi.Enderun mektebinde yetişti. Hafif halleri yüzünden saraydan çıkarılınca, 12 yıl sefil bir hayat sürdü, sonra Halep ve Erzurum'da bazı memur luklarda bulundu.Rodos'ta mecburi ikamet ettirilirken gözleri kör olunca İstanbul'a dönmesine izin verildi.On yıl İstanbul'da yaşadıktan sonra 1810 İstanbul'da öldü. ...devamı ☟

Enderunlu Fazıl
Enderunlu Fazıl

Enderunlu Fazıl, 18. yüzyıl divan şairlerinden, 1759 yılında doğduğu tahmin edilmektedir. Babasının ölümü üzerine İstanbul'a getirildi.Enderun mektebinde yetişti. Hafif halleri yüzünden saraydan çıkarılınca, 12 yıl sefil bir hayat sürdü, sonra Halep ve Erzurum'da bazı memur luklarda bulundu.Rodos'ta mecburi ikamet ettirilirken gözleri kör olunca İstanbul'a dönmesine izin verildi.On yıl İstanbul'da yaşadıktan sonra 1810 İstanbul'da öldü.

Nabi ve Nedim'in izinden yürümek istemiş olan Enderunlu Fazıl, üstün bir şair sayılmazsa da mesnevilerinde gerçek hayat sahneleri çizmek, devrinin adetlerini, halk ruhunu aksettirmekle dikkati çeker.

Eserlerinde Defter-i Aşk,Huban-name,Zenanname mesnevi şeklinde olup,Çengi-name murabbalardan meydana gelmiştir.

Eserleri

Divan, Defter-i Aşk, Huban-name, Zenanname, Çengi-name.

Eserlerinden bir örnek:

"Enderunlu Fazıl, dokuz ay sürece Gürcistan,Kafkasya ve doğu illerinde padişah adına büyük debdebe ile masrafını kesesinden ödemek şartıyla dolaşmış ve dönüşünde hazineden para almamıştır.Bu halini Şeyhi'nin "Harname"sini andıran mizahlı bir dilekçe ile padişaha arz etmektedir:

Edip bu maluhulya ile Fazıl Sitanbul'a kudum-i müflisana

Olunca hizmetim makbul-ı dergah Dediler bu garib-i natüvane:

Kudum etti bana enva-ı alem Ziyaretgah-ı ecnas oldu hane

Fütuhata kimi damanın açmış Kimisi dest ecnas oldu-hane

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Enderunlu Fazıl Resimleri