Erkek Eğreltiotu

Kısaca: Erkek Eğreltiotu (Dryopteris filixmas); Alm. Farnkraut (n), Fr. Fougere (f), male, İng. Male fern. Familyası: Eğreltiotugiller (Polypodiaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Doğu Karadeniz, Marmara bölgesi. Mutedil bölgelerin rutubetli yerlerinde, orman altlarında, kayalar arasında yetişen 50-70 cm boylarında, çok senelik, otsu bir bitki. Toprak altı gövdesi 10-40 cm uzunluğunda olup, dış kısmı eski yaprak izleri veya kaideleri ile kaplıdır. Alt tarafı ...devamı ☟

Erkek Eğreltiotu (Dryopteris filixmas); Alm. Farnkraut (n), Fr. Fougere (f), male, İng. Male fern. Familyası: Eğreltiotugiller (Polypodiaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Doğu Karadeniz, Marmara bölgesi.

Mutedil bölgelerin rutubetli yerlerinde, orman altlarında, kayalar arasında yetişen 50-70 cm boylarında, çok senelik, otsu bir bitki. Toprak altı gövdesi 10-40 cm uzunluğunda olup, dış kısmı eski yaprak izleri veya kaideleri ile kaplıdır. Alt tarafında siyah renkli, ince kökler taşır. İlkbaharda rizom gövdesinin ucundan kendi üzerine sarılmış olan genç yapraklar çıkar. Yapraklar gelişince açılır. Yapraklar uzun saplı olup sapın kaidesi şişkindir. Yaprakların alt yüzlerinde spor keseleri vardır.

Kullanıldığı yerler: Bitkinin kullanılan kısmı kökleri ve yapraklarıdır. Kökleri sonbaharda toplanıp, birkaç gün, havada sonra hafif ısıda kurutulur. Özel bir kokusu, tatlımsı ve kekremsi bir tadı vardır. Bileşiminde uçucu ve sabit yağlarla, reçine, nişasta ve etkin madde filisin vardır.

Barsak parazitlerine karşı çok eski tarihlerden beri kullanılmaktadır. Toz veya hulasa halinde alınır. Müshil olarak yağı ilaçlarla verilmemelidir. Zira yağlar, ilaçtaki toksin maddelerin yayılmasını kolaylaştırarak şiddetli zehirlenmelere sebeb olabilir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.