Erzincan Turistik Yerler

Kısaca: Erzincan’da zelzeleler sebebiyle târihi eserlerin çoğu yok olmuşsa da, ılıca ve kaplıcaları, mesîre yerleri ile turizme müsâittir. Târihin dört meşhur seyyahı olan Evliyâ Çelebi, Marko Polo, Von Molthe ve İbn-i Battûtâ eserlerinde Erzincan’ı çok meth ederler. Evliyâ Çelebi “70 câmili çok mâmur bir şehir” derken, Von Molthe, Eğin için “Asya şehirlerinin en güzeli” demektedir. ...devamı ☟

Erzincan’da zelzeleler sebebiyle tarihi eserlerin çoğu yok olmuşsa da, ılıca ve kaplıcaları, mesire yerleri ile turizme müsaittir. Tarihin dört meşhur seyyahı olan Evliya Çelebi, Marko Polo, Von Molthe ve İbn-i Battuta eserlerinde Erzincan’ı çok meth ederler. Evliya Çelebi “70 camili çok mamur bir şehir” derken, Von Molthe, Eğin için “Asya şehirlerinin en güzeli” demektedir. 1914 öncesi 120 muhtelif okul ve 55 medresesi bulunan Erzincan, son bin sene içinde on bir defa haritadan silinirken birçok tarihi eser de yok olup gitmiştir.

Erzincan Kalesi: Yapılış tarihi bilinmemektedir. Günümüze sadece giriş kapısı ulaşabilmiştir. Mengücükler devrinde esaslı bir tamir görmüşür. Sultan Alaeddin Keykubat tarafından, Moğol tehlikesine karşı tamir ettirilmiştir. Daha sonraki dönemlerde birçok defa tamir gören kale, 1939 depreminde büyük hasar görmüştür.

Kemah Kalesi:M.Ö. 3. asırda yapılmış, 12. asırda Mengücük Bey tarafından esaslı bir şekilde tamir ettirilmiştir. Beş köşeli kaleden zamanımıza ancak birkaç duvarı ulaşabilmiştir. Kalede sarnıç ve mağara vardır. Kale, Tanasur Deresinin yamacında ve yalçın kayalar üzerindedir.

Kale Cami:Kanuni Sultan Süleyman Han tarafından, ikinci İran seferine giderken yaptırılmıştır. 1939 zelzelesinde tamamen yıkılmıştır.

Kurşunlu Cami:Kanuni Sultan Süleyman Han devrinde, Mustafa Çavuş inşa ettirmiştir. 1939 zelzelesinde yıkılmıştır.

Gülabibey Camii:Kemah ilçesindedir. Akkoyunluların Kemah emiri Gülabibey tarafından 1465’te yaptırılmıştır. Çeşitli zamanlarda tamir görmüştür. Mihrab mukarnas dolgu olup, barok süslemelerle kaplıdır.

Orta Cami: Kemaliye ilçesinde Kadı Gölünün kıyısında bulunan cami, 17. veya 18. asırda yapılmıştır. Tek kubbeli olan caminin yapımında kirli sarı-turuncu renkte taşlar kullanılmıştır. Dört ana ayak üzerine oturan kubbe, caminin bütün tabanına hakimdir.

Mamahatun Kervansarayı: Tercan ilçesinde olup, 12. asırda yaptırılmıştır. Osmanlı şehir hanları planındadır. Gördüğü tamirler yüzünden ilk biçimini kaybetmiştir. Çevre duvarı konik çatılı 16 silindirik yarım kule ile desteklenmiştir. Ortada geniş ve dörtgen boşluk üzerine mescid inşa edilmiştir. Türk-Selçuklu mimarisinin bir şaheseridir.

Mamahatun Türbesi: Tercan ilçesindedir. 1192’de ölen Saltuklu Erzurum sahibesi Mama Hatun için yapıldığı tahmin edilmektedir. Anadolu’da örneğine pek rastlanmayan planlı ve mimari özelliklere sahiptir. İki ana bölümden meydana gelmiştir. Üst katta mescid vardır. Kapısı çok güzel süslerle kaplıdır.

Melik Gazi Türbesi: Kemah ilçesinin 500 m kuzeyinde, Karasu’nun öbür yakasındadır. Mengücükler dönemine ait olan türbe, sekizgen bir plana göre yapılmıştır. Çeşitli zamanlarda tamir ettirilmiştir. Yanında küçük bir mescid vardır. Mengücük Gazi de burada yatmaktadır.

Terzi Baba Türbesi: Erzincan Mezarlığındadır. Türbede 1796-1848 arasında yaşamış bir İslam alimi medfundur. Bir yangın sonucu harap olan türbe, 1972’de tekrar yaptırılmıştır.

Çadırcı Hamamı: 1959 Erzincan depreminde ayakta kalan eserlerden biridir. 1548’de Şeyh Ahmed bin Mahmud tarafından yaptırılmıştır. 1670’de tamir görmüştür. Klasik Osmanlı hamamları planındadır.

Gülabibey Hamamı: Kemah’ta aynı isimli caminin batısındadır. Cami ile birlikte yapılmıştır. Soyunma, soğukluk, sıcaklık ve külhan bölümlerinden meydana gelen klasik Osmanlı hamamları planındadır.

Kötür Köprüsü: Tuzla Suyu ile Karasu’nun birleştiği yerdedir. Tamamı yontma taştan yapılmış köprünün günümüze sadece ayakları kalmıştır.

Mesire Yerleri: Erzincan gerek iklim gerek bitki örtüsü bakımından Doğu Anadolu’nun en güzel merkezlerinden biridir. Mesire yerlerinin bazıları şunlardır:

Beytahtı: Erzincan’ın güneybatısında, Karah yolunun altıncı kilometresinde Karasu Irmağının kıyısında bir dinlenme yeridir. Buz gibi soğuk su kaynakları vardır.

Girlevik Çağlayanı: Erzincan’a 29 km uzaklıktadır. Çağlayan, sayısız kaynaklar, gür akan Kalecik Çayı, havuzlar, hidroelektrik santralı ve şahane manzaraları ile güzel bir mesire yeridir.

Kadıgölü ve Yeşil Egin: Kemaliye ilçesinde şahane manzaralı bir su kaynağıdır. Çeşitli efsanelere konu olan bu kaynak, ilçeye başka bir güzellik kazandırmaktadır.

Munzur Dağı: Karasu vadisinde yükselen bu dağın çok güzel manzaraları, gür kaynakları vardır. Kışın ve yazın dağ sporlarına müsaittir.

Yedi Göller: Çayırlı ilçesinin Beşköy yakınında birbirine bitişikmiş gibi görünen yedi göl vardır. Etrafı sazlık ve yeşilliktir.

Kaplıcaları: Şifalı su kaynağı bakımından çok zengin olmayan Erzincan’da bulunan kaplıca ve içmelerin bazıları şunlardır:

Ekşisu: Erzincan’a 15 km uzaklıktadır. Eski Erzincan-Erzurum yolu üzerindedir. Etrafı mesire yeridir. Şişelenerek satılan bu su, karaciğer ve safra yolları hastalıklarına faydalıdır.

Erzincan Ilıcası: Ekşisu yakınındadır. Ilıcanın suyu 31°C’dir. Kaplıca suyu yemeklerden önce az miktarda alındığı zaman mide, barsak, karaciğer, safra kesesi ve hazımsızlığa iyi gelir.

Otlukbeli Madensuyu: Otlukbeli ilçesindedir. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Kemaliye
2 yıl önce

Kemaliye, eski adıyla Eğin, Erzincan ilinin dokuz ilçesinden biridir. 11. yüzyılın ilk yarısında Van yöresinden göçen Ermenilerce iskân edildiği bilinmektedir...

Kemaliye, Kemaliye, Erzincan, Kemaliye, Ortaca, Kemaliye nüfus hareketleri, Anlam ayrım
Bayburt (il)
2 yıl önce

batı boylamı arasında yer alır. Doğu ve Güneydoğusunda Erzurum, batısında Gümüşhane, kuzeyinde Trabzon ve Rize, güneyinde Erzincan illeri ile çevrili Anadolu'nun...

Bayburt (il), 1044, 1072, 1098, 1202, 1501, 1507, 1514, 1517, 1541, 1553
Alucra
2 yıl önce

Giresun ilinin bir ilçesidir. Giresun iline 150 km, Gümüşhane iline 147 km, Erzincan iline 148 km uzaklıktadır. Alucra'nın yerleşim tarihi Hititlere kadar uzanmaktadır...

Alucra, Giresun, Bulancak, Giresun, Dereli, Giresun, Doğankent, Giresun, Espiye, Giresun, Eynesil, Giresun, Giresun, Giresun (il), Görele, Giresun, Güce, Giresun, Keşap, Giresun
Arapgir
2 yıl önce

114 km mesafede yer almaktadır. Arapgir'in toprakları doğuda Elâzığ'ın batısında Sivas'ın Divriği, Malatya'nın Arguvan, kuzeyinde Erzincan ilinin Kemaliye...

Arapgir, Arguvan, Baskil, Divriği, Doğu Anadolu Bölgesi, Dutluca, Düzce, Elazığ, Erzincan, Fırat, Keban
Nazımiye
6 yıl önce

yönetilmeye başlandı. İlçenin, Dereova Şelalesi ile Harik Kaplıcaları turistik öneme sahiptir. Ayrıca Bezik Ormanları Tunceli'nin ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin...

Nazımiye, Nazımiye
Yerleşme Coğrafyası
2 yıl önce

edilebilmesi nedeniyle seçilmiştir. Zamanla mesken olarak mağara, ağaç kovuğu gibi yerler yerine kendi yaptığı kulübeler yapmaya başlamıştır. M.Ö. 10 bin yıldan (Neolitik...

Şiran
2 yıl önce

sonuna kadar buraya bağlı kaldı. 17.yüzyıldan dan sonra Erzurum vilayetinin Erzincan Sancağı ile Trabzon vilayetinin Gümüşhane Sancağı arasında değişik zamanlarda...

Şiran, Gümüşhane, Gümüşhane, Gümüşhane (il), Kelkit, Gümüşhane, Köse, Gümüşhane, Kürtün, Gümüşhane, Taslak, Torul, Gümüşhane, Memleketini tanıt!
Karadeniz Bölgesi
2 yıl önce

Bölgedeki Amasra, Kastamonu, Safranbolu, Ereğli, Eskipazar ve Bolu gibi turistik merkezler yerli ve yabancı turistlere alternatif turizm hizmetleri sunarak...

Karadeniz Bölgesi, Abant, Adapazarı, Akdağ, Akdeniz Bölgesi, Amasra, Amasya, Amasya (il), Artvin, Artvin (il), Atatürk Köşkü