Eski Demirkapı, Göle

Düzenle|Eylül 2007 Düzenle-tr

]

Ulasim ve nüfus

Yaklasik 50 aileden olusan köy, ilceye ulasimin en kolay oldugu köylerdendir. Köyden ilceye uzaklik 13 km dir. Kars-Göle karayolunun üzerinde bulunan köyün Kars`a uzakligi ise 60 km civarindadir. Köyde ilkögretimin ilk 5 yillik egitimini saglayabilen bir ilkokul bulunmaktadir. 2006 yilindan itibaren koyde okul öncesi egitim de verilmektedir. Bölgedeki bir cok diger köy gibi, Eski Demirkapi da 1980 li yillardan sonra hizla göc verdi. Köy nüfusunun %80`inden fazlasinin son 20-25 yil icinde metropollere göctügü tahmin edilmektedir. Son yillara metropollerden köye dönmeye calisanlarin sayisinin artigi düsünülmektedir.



Gecim kaynaklari

Köylülerin tümü gecimini hayvanciliga dayali tarim ile sürdürmektedirler. Sigir yetistiriciligi hakim üretim koludur. Bir orman köyü olmasina ragmen, ekonomik anlamda orman ürünlerinden yada "orman köyü" sifatindan ciddi bir fayda sagladigi soylenemez. Uzun zamandan beri köyde bir tarimsal kalkinma kooperatifi bulunmakla birlikte, kooperatifin ciddi somut ürünleri görülmemistir. Ancak gelecekte cok daha fonksiyonel bir islevinin olacagi tahmin edilmektedir. Köylülerin temel beklentisi, kooperatifin üretimi organize etmesidir. Böylelikle yatirim planlama ve pazarlamada önemli güc anlamina gelecektir. Köyün büyük ve kücükbas hayvan besiciligi, süt hayvani yetistiriciligi, aricilik ve kaz yetistiriciligi gibi alanlarda kendine has makul bir potansiyeli bulunsa da, bunun degerlendirilebildigi pek soylenemez. Köylülerin hayvansal üretime iliskin ekonomik faaliyetleri büyük oranda, besi materyali hayvan satisi yada diger vasiflarda hayvan satislarina dayanmaktadir. Yerli yada melez sigir irklari ile yapilan süt üretimi oldukca carpik bir sistem ile islemektedir. Köylüler yilin belli bir döneminde "mandiracilardan" pesin olarak süt parasi alirlar. Bu sekilde mandiracilara borclanan köylüler, yilin geri kalan kisminda süt borcunu ödemek icin yayla yada köyde üretim yaparlar. Diger köylerde de mevcut olan bu sistem son yillarda biraz degisiklige ugrasa da, halen özünü korumaktadir.




Hayvan varligi

Köyün hayvan varliginin yaklasik olarak 1000 sigir, 200 kücükbas ve 1200-1500 kanatli hayvandan olustugu tahmin edilmektedir. Eskiden köyde Dogu Anadolu Kirmizisi (DAK) yerli sigir irkina raslamak mümkün iken, son yillarda basta "Zavot" irki basta olmak üzere diger yüksek verimli irklardan kullanilan bogalar ile, köyün sigir varligi tümü ile kombine yonlu melez sigirlara dogru kaydirilmistir. Son iki yildan beridir, koyluler suni tohumlamaya ilgi gostermeye basladilar. Köydeki kanatli hayvan varliginin onemli bir kismini kazlar olusturur. Kazlar da yerel kaz irklari ile, eski Kars Kaz Üretme Istasyonundan temin edilen yüksek verimli kazlarin melezleridirler. Kazlar yoreye ait ve öz tüketime yonelik geleneksel "kaz eti" üretimi amaci ile yetistirilirler. Yaz boyunca meralarda ve bir miktar da elden yemleme ile büyütülen kaz palazlari, sonbaharda sadece arpa ile beslendikleri 40-50 günlük bir besiye alinirlar. Bu sekilde besiye alinan (yaglandirilan demek daha dogru) hayvanlar, karin yagmasi ile birlikte kesilip, tuzlanarak baskiya alinirlar. Bu sekilde terbiye edilen etler, uzun kis donemi boyunca, köylülerin temel et kaynagini olusturmaktadir. Özellikle metropollere göcmüc insanlarin köyden en fazla talep ettikleri, arzuladiklari ürün "kaz etidir". Hemen her ailenin disarda yakinlarinin bulunmasi, kaz etini iyi bir hediye, iyi bir selam gonderme- hasret giderme aracina dönüstürür. Köye has diger bir hayvansal kökenli ürün ise tulum peyniridir. Tulum peynirleri, cecil (çiçal) olarak adlandirilan yagsiz sütten yapilan peynirin hayvan postlarindan yapilan tulumlarda fermente edilmesi ile üretilen bu peynir, kasardan sonra yörede en cok taninan üründür. Tulum peyniri de cogunlukla öztüketime yönelik olarak üretilir.

Orman

Eski Demirkapi`dan Balcesme`ye kadar, yaklasik 8 km uzunlugundaki sira daglarin kuzey cephesi çam ve diger bazi agac türlerinden olusan zengin bir ormanla kaplidir. Ormanin kapladigi arazinin yaklasik olarak tümü bu köye ait olup, köyün yaylasi da ormanlik alanin icine tekabul etmektedir. Yine, ormanin cevresi de cogunlukla koye ait diger mera yada tarimsal nitelikli arazilerle cevrilidir. Ormanda bir cok yaban hayvani yasamaktadir. Ayi, kurt, yaban domuzu, tilki, ceylan bunlardan kesin olarak bilinenlerden bazilaridir. Son yillarda orman örtüsünün siklasmasi, burayi yaban hayvanlari icin daha cazip kilmis olmali. Eskiden nadir olarak görülen yilanlar, simdilerde daha sik görülebilmektedir.


[[Resim:kulingir2.jpg|thumb|kuslarin civiltisi suyun ki ile karisip, ciceklerle bezenmis ormana eslik ediyor...]]
[[Resim:yayla.jpg|thumb|yayla ormana bakar bir yere yerlesmistir]]

Yayla

Karasal iklim nedeniyle yaz mevsimi bölgede cok kisa sürmektedir. Yazin kisa olmasi, meralardan en etkin sekilde yararlanarak hayvanlarin kislik yem ihtiyaclarini karsilamayi gerektirmektedir. Yöredeki her köyün yaptigi gibi, Haziran ayi ile birlikte kismen daha yükseklere, yaylaya cikilir. Yayla mevsimi bu köy icin kisadir. Zira yaylada cok uzun donem kalmayi saglayabilecek yeterli genislikte mera alani bulunmamaktadir. Yüzölcümü olarak Göle`nin en büyük köylerinden biri olmasina ragmen, sahip oldugu alanin onemli bir kismi orman ile kapli oldugu icin mera sikintisi ceken bir köy olarak nitelendirilebilir. Orman arazisi gerek engebeli yapisi ve gerekse ormanin tahrip edilmemesi nedenleri ile mera olarak kullanilmamaktadir. Orman arazisi sigir yetistiriciligi icin daha az mera anlamina gelse de, köylüler güzellikleri nedeniyle ormani daha genis meralara tercih etmektedirler.

Gelenekler

Dügünler

Ölümler ve dügünler insanlari yillar sonra tekrar biraraya getirebilme gucune sahip temel gücler olmayi halen sürdürmektedirler. Dügünler Anadolu`nun diger bircok yerinde oldugundan pek farkli degildir. Yine de bu tür dügünlerin en belirgin farki, taniyan tanimayan herkes dugunlere katilmasi, iyi dileklerini sunmasidir.

Resimler





[[Resim:cayirlar.jpg|thumb|verimli cayirlar kisa hazirlik icin
isleniyorlar]]

[[Resim: orman.jpg|thumb|sessizligi hissedebileceginiz tenha 
yerler her zaman vardir]]




[[Resim:ceylanlar.jpg|thumb|köyün ormaninda,nadir de olsa ceylanlar görmek halen mümkündür]]



[[Resim: domuz2.jpg|thumb|yaban domuzlari gunduz ormanda, gece
arazide yasarlar]]


[[Resim:mavi beyaz.jpg|thumb|mavi ile beyaz ancak bu kadar icice
gecebilir]]




[[Resim:cocuklar.jpg|thumb|cocuklar her yerde cocuk, ama burda daha
bir cocukturlar]]

[[Resim:hep cocuklar.jpg|thumb|topraga dogup, toprakla 
yasayanlardan]]








[[Resim: cicekler.jpg|thumb|burada cicekler de acele bir sekilde
acmak zorundadir !!]]




[[Resim:rehber.jpg|thumb|ne olursa olsun, birilerinin size 
birseyler gostermesi gerekir]]

[[Resim: yayla evi.jpg|thumb|yayla evleri, mütevazi ve her 
halükarda misafirperverdir!!]]



[[Resim:hayvan0.jpg|thumb|buradaki köpeklerin cocu Kars Coban 
Köpegi
olarak bilinir]]

[[Resim:hayvan1.jpg|thumb|kargalarla evcil hayvanlar ayni 
yemi-suyu paylasirlar]]


Kaynaklar

Vikipedi

misafir - 8 yıl önce
BELEDİYE BAŞKANI VE SAYIN KAYMAKMIMIZ BİZ İSTERİZKİ HER GELEN BİRŞEY YAPSI GÖLEYE ÖZELİKE YERİMİZ VAR ÖNCELİKLE BİR ÜNİVETSTE YAPILSI BÜTÜN MESLEK LİSESİ DALARI VE AND LİSESİ OLSUN EKONOMİ OLARAKTA VE GELİŞİM OLARAKTA GELİŞSİN GERİ HİÇ BİR İLÇEDE GERİ KALMASINI İSTEMİYORUZ ONUN İÇİN LÜTFEN ÇABA GÖSTERİNK BİZİM İLÇEMİZ EN İYİSİ VE EN GÜZELİNİ HAT ETSİN GELMEK İSTİYEN HEP GELSİ Kİ HİÇ UNUTMASIN İLÇEMİZİ BEN KENDİM HİÇ GÖRMEDİM SADECE EVLENDİM VE EŞİMİN SAYESİNE GİTİM GÖRDÜM 2008 DEDE EŞİMİM BABASINI KAYBETİK ÖYLE GELDİK KIŞI BİLE GÜZEL BEN BAYAN OLARAK İSRETİMKİ HERKES KARDEŞ VE BARIŞ İÇİNDE YAŞASI UNUTMAYALIMKİ ONUN İÇİN EĞİTİM VE GELİŞİM ÇOK ÖNEMLİ LÜTFEN SİZLERDE RİCAM ÇABA GÖSTERİN HEPİSİNİ YAPMAYI ÇABA GÖSTERİN EN GÜZELİ OLSU VE DEĞİŞSİ İLÇEMİZ ESNAFI VE ÖĞRENCİSİ TURİSTİ ÇOK OLSUN Kİ YAPILAR DEĞİŞSİN GEL GELSİN BİRDAHA GELSİ İLÇEMİZ İÇİN ZOUR BAŞARALIMKİ BAŞARSIZ OLMYALIM LÜTFEN YORUM YETER GÖLELİ VE ANKARALI TEŞEKKÜRLER

misafir - 8 yıl önce
Çaba gösterelim bir yüksek okul yapılsı ilçemize bir üniverste yapılsa iyi olmazmı hemde çok iyi olur bence Göleli hemşerilerimiz uyumayı devletimiz ne istediki yapmadı bir çabe bizler düşüyor lütfen bizlerde zor olanı başaralımki olsu hey ilçemizn ileri gelenleri ve büyük şehirde olupta birşey yapmyan iş adamları siz ve devletin üst makamında olupta iş yapmasanız kimler yapacak sadece biraz çaba ve gayret ederseniz neden olmasıki tamam biz demiyoruki siz bir sabancı olun sadece iserseniz üst makam ve sabanıc gurupları okadar yardımlar yaptıki sizler isterseniz bizim için gerekli olanı bizlere sabancı gurubu yapar buda bizim ilçenin iş adamları ve devletimizin üst kademede ulup yapmak isteyenler bir telefonla her şey yapılır ve bence birde doğal gaz gelirse dah da iyi olacak elimizdeki imkanı değerlendirmesini bileliki rusya bize çok yakı ama hiç düşünüp doğal gaz almadı artı uyanalı gençler hiç olmasa büyükler yapmadı sizler örnek olun büyüklerimize aydınlık bir ülke aydınlık bir gelecek siz gençlerin elinde hey uyanın dernekler başkanı tüm göle iş adamları dernek başkanları siz yeterki isteyin hiç olmasa çocuklarınızın geleceği içi var edin bütün imkanları göle için yapılsı hiç bir ilçede geri kalmayı sürekli motizife edin dernek toplantılarında gençleri yanınıza alı anlatın elinizde gelen ne varsa değerlendirin har şey yapılsı iş hanları fabirka yterki bir üniverste yapılsın çaba gösterin hep birlikte göleyle gurur duyalım her şeyiyle bir askeriye var unuda yok etmiyeli başa yarlere gölede askeriyeyi kaldıracaklar diyorlar bizim için esnaf için her şeydi elimizdeki kıyeti bilelim yoksam hiç gelişmez hep göle yerinde sayar zoru başaralım geterki biraz gayret edelim.can

misafir - 8 yıl önce
Bende Katılıyorum bir Göleli Olarak Değerli Hemşerilerimiz ve Kardeşlerimiz Kim Gönderdiye 9 gün önce yorumu bende aynen Katılıyorum Kardeşime ve bundan Dolayı düşünceleri için teşekür ederim kardeşime birde Festival Yapılıyor her sene bence bu parayla her şey yapılır buna halk katılsa dernekler katılsa ve devletimiz dernekler bağoş yapılsa köy hizmetleri ve bunun gibi bir çok kuruluş katılsa okadar güzel şeyler yapılırki ilçemize hesap numarası açılsa devletimiz takibi altında neler yapılmazki okuld yolda çevre düzenlemesi de doğal gazda gelse tüm dediklerimiz ne güzel olur toki girse çarşı pazar alt yapı hepisi olsa ne güzel olur her dediğimiz bence olur dernekler sürekli toplantı yapsa ve gerekirse hepisi bir birini bilgi verse neden olmasıki gerekirse ankaraya gidilsin ve miletvekli ile görüşülsün söz alınsın buda dernek başkanları ve iş adamları vedevletin kuruluşunda çalışan biz göleli hemşerilerimize döşer diyorum sadece bir yol parası verilecek dernek başkanı yine ne düşüyorsa size düşüyor ilçeye gitikce sayın kaymakam beyle ve belediye başkanıyla ve gerekirse askeri kuruluşlarla görüşülüp en azında söz ve beyanlarınızı bildirin diyorumki seçim zamanı gelince oy almaya geliyorlarda sonra vad edilen hiç bir şey yapılmıyor bence bu bizim hatamız muhtar ve belediye valilik ve kaymakamlık iş birliği yapsa hepisi olur diyorum buda sizlere düşer birazcık oğraş ama hiç unutmayınki iyi bir gelecek bırakılrı çocuklarınıza ve gelecek nesinlere zizde ricam bubu biri başarsın kim başarırsa başarsı çok güzel şeyleri başaracağını unutması be sadece fikirimi söyledim bir bayan olarak eğitim çok önemli geri kalmak çok kötü unun için çaba biraz çaba gösterelim ki olsun çağ okadar geliştiki biz bunun kıymetini bilelimki bizden sonrakilerde bilsin Gönderen Orhan

misafir - 8 yıl önce
Göleli Hemşerimiz ve yakın Köylümüz Sayın Erdal DURAK hakın rahmetine kavuşmuştu yakınlarına ve hemşerlierimizin başı sağ olsu alah rahmet etsin bizim için çok değerli biriydi yapmış olduğu bütün çalışmalarla takdir edilen bir kişiydi tüm hemşeriler olarak sizi hiç unutmayacağı Gönderen KARAKOÇ

misafir - 8 yıl önce
durucasu köyü kore mahlesi tuncer koço gökçe hakın rahmetine kavuşmuştşr alla rahmet eylesi gan gani rahmet eylesi ve ailesi akrabaları başı sağ olsungönderen y.karakoç

misafir - 8 yıl önce
bunu sadece gölilçesi için yoruladım sayı kaymakam beyin iyi işler başardığını ve halk tarafında sevildiğini duyumlar aldım bende bir göleli olara yazıyorum sayı kaymakam bey sizden rica bir yüksek okul ve eğitim olarak ne yapılması gerekiyorsa yapmanızı isterim birde meslek dalarında gençlere halk eğitimde imkanlar sağlanıp kursların açılması hey iş adamları büyüş şehirde olupda ilçesin bir şey yapmayan iş adamları burayıda düşünün bir şeyler yapın iş merkezleri buayad açın sayın kaymakam beyde gerekli olanları yapar eminim kurslar düzenlenir meslek dalında yaplıması gerekeni yapar siz yeterki iş merkezi yapın ben deriki şimdiki kaymaamın kıymetini bilin ve ona göre davranın bir şeyler yapmak için çaba gösteriyor sizlerde unun için çaba gösterin sayı kaymakamım gelen birşey yapmadan gitmi sizin birşeyler yapacağınızda eminim yapı ki örnek bir kaymakam olun hem sizin hem halıkın içi ratat etsin yoları düzgün sokakları iyi temiz esnafı temiz düzgün uyumlu işlerle uğraşsın ve memur kesimi gibi olsun gelen birdaha gelsin gelip gitmesini ilçeye her şeyile beğenip geri gitmesin öğretmeni ve askeri memuru polesi herş şeyile örnek ilçe olsun valilik mamıcada ve üst düzeylerde beğeni toplasın uda sizin sayenizde olsun çaba çaba gösterin teşfik edin halkı yapılması gereken işlere azerbaycan yakı rusya yakın doğal gaz döşensin böyle bir şeyde gelirse iyi olur

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Eski Demirkapı, Göle Resimleri

Eskidemirkapı, Göle
6 yıl önce

Eskidemirkapı, Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür. Demirkapı ismi; günümüzde ki Eskidemirkapı ve Yenidemirkapı köylerinin bulunduğu yerlerin...

Eskidemirkapı, Göle, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Ardahan, Ardahan (il)
Yenidemirkapı, Göle
6 yıl önce

Köyün eski adı 1889 yılı kayıtlarında Rum Demirkapı, 1928 yılı kayıtlarında ise Yeni Demirkapı olarak geçmektedir. Köy, Ardahan il merkezine 56 km, Göle ilçe...

Yenidemirkapı, Göle, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Ardahan, Ardahan (il)
Korkut Ata
6 yıl önce

Alman imparatorunun Moskova ve İran elçisi Adam Olearius, Dede Korkut'un Demirkapı- Derbend şehri yakınlarında “İmam Korkut” adlı bir İslam velisinin mezarını...

Dede Korkut, Kazılık Koca Oğlu Yegenek, Basat`ın Tepegöz`ü í–ldürmesi, Kanlı Koca Oğlu Kanturalı, Duha Koca Oğlu Deli Dumrul, Kam Büre Bey Oğlu Bamsı Beyrek, Kazan Bey Oğlu Uruz`un Tutsak Olması, Uşun Koca Oğlu Segrek, Hikayet-i Salur Kazan`ın Evi Yağmalanduğudur, Hikayet-i Bamsı Beyrek, Hikayet-i Han Oğlu Boğaç Han
Derbent, Dağıstan
2 yıl önce

"Demir Kapı" anlamına gelen benzer bir isim Türk halkları tarafından "Demirkapı" şeklinde kullanılmıştır. Derbent'in, Kuzey Kafkasya'da Hazar Denizi ile...

Derbent, Dağıstan, Azeri, Dağıstan, Derbent, Hazar Denizi, Kafkasya, Lezgi, Tabasaran, Taslak, Dargiler
Peçenekler
2 yıl önce

kuzeyden olmak üzere giriş yaptığı görülmektedir. Güneyden gelenlerin Demirkapı yoluyla, doğudan gelenler Karpat Dağları’nın güney geçitlerini takiben...

Peçenekler, 1015, 1053, 1071, Avrupa, Balkan, Bizans, Karadeniz, Kıpçaklar, Macaristan, Malazgirt savaşı
Mersin ilindeki yerleşim yerleri listesi
2 yıl önce

Mut Çivi, Mut Çortak, Mut Çömelek, Mut Çukurbağ, Mut Dağpazarı, Mut Demirkapı, Mut Dereköy, Mut Derinçay, Mut Diştaş, Mut Elbeyli, Mut Elmapınar, Mut...

Gürcistan Kıpçakları
2 yıl önce

Rusya (Kuzey Osetya-Alanya) arasında Kazbek Dağının doğusunda bulunan ve Demirkapı olarak da bilinen Daryal Geçidi (ki daha çok Müslüman Kıpçakların kullandığı...

II. Murad
2 yıl önce

1438'de II. Murad ilk Macaristan Seferi'ne çıktı. Tuna'yı geçerek Severin, Demirkapı, Orsova ve Sebeş kalelerini topa tutup yıkarak Erdel'in merkezi Zeybin...

II. Murat, 1404, 1421, 1422, 1444, 1446, 1451, 15 Haziran, 3 ޞubat, Abdülaziz, Abdülmecit