Eskihisar, Yatağan

Kısaca: Eskihisar, Yatağan, Muğla ilçesine bağlı bir köydür. Sınırları içindeki 5 asırlık Şaban Ağa Camii, yıkılma tehlikesi yaşıyor. Stratonikya antik kenti içinde bulunan cami, Cumhuriyet dönemi öncesinde kilise olarak kullanılmıştı. ...devamı ☟

Eskihisar, Yatağan, Muğla ilçesine bağlı bir köydür. Sınırları içindeki 5 asırlık Şaban Ağa Camii, yıkılma tehlikesi yaşıyor. Stratonikya antik kenti içinde bulunan cami, Cumhuriyet dönemi öncesinde kilise olarak kullanılmıştı.

Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken cami, Osmanlılar döneminde inşa edildi. Rumlarla Türklerin bir arada yaşadığı dönemlerde kilise olarak kullanılırken cumhuriyetin ilanından sonraki mübadelenin ardından, Şaban Ağa isimli bir hayırsever tarafından ibadet yeri eklenerek cami haline getirildi. Yatağan Termik Santralı`na üretim yapan kömür ocağının sahası içinde kalan Eskihisar köyü, yeni yerleşim birimine taşındıktan sonra ise cami tamamen kullanılmaz hale geldi. Antik kentteki tescilli yapılar arasında kalan caminin zamanla ahşap direkleri çürüdü. Kaderine terk edilen caminin yıkılmak üzere olduğu belirtiliyor.

Stratonikeia

Khrysaor birliğinin bir kenti olarak bilinen Stratonikeia`ın eski adı İdrias idi. İ.Ö.281-261 yılları arasında tahtta bulunan Seleukos kralı Antiokhos`un karısı Stratonike adına kent yenilenmiştir. İ.Ö. 133 yılında Pergamon krallığının Roma`ya miras kalması karşısında ayaklanan Aristonikos`un kente sığınması sırasında Romalılarca kuşatılmış, halkı açlıktan kırılmıştır. Bir zamanlar bol bulunan su kaynakları Eskihisar köyüne çınarların gölgesinde ve ilkçağ anıtlarının yanıbaşında bir görsellik veriyordu.

Şimdi terkedilmiş olan Eskihisar köyünün kuzeydoğu köşesinde büyük kesme taşlar ile tahkim edilmiş kalenin yıkıntıları, kentin kuzey kenarında büyük bloklardan oluşan ana giriş kapısı, kentin tam ortasında en iyi durumda olan yapı Bouleuterion(küçük tiyatro), batısında bu alanın anıtsal giriş kapısı(Serapis Tapınağı olduğu da söyleniyor), kentin batısında gymnasion, giriş kapısının önündeki kutsal yolun kenarında da oda mezarlar antik kent gezisinde karşınıza çıkacak kalıntılardır.

Kentin akropolü güneydeki dağın tepesinde. Çevresi surlarla çevrili. Karayolunun hemen altındaki bir teras üzerinde yazıtında imparator için yapıldığı yazılan küçük bir tapınağın kalıntıları göze çarpar. Aşağıda büyük bir tiyatro çıkacak karşınıza. Yapılan kazılarla sahne binasının kalıntıları büyük ölçüde ortaya çıkarılmış.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.