Etiket: Alg

Sitokinin

Sitokinin, bitki hücresinin bölünmesini uyaran faktörleri bulmak için yapılan çalışmalar esnasında bulunmuştur. Bu maddelerin hücre bölünmesi yanında birçok fizyolojik olayı kontrol ettiği gözlenmiştir.

Protozoonlar

Protistler (Latince: Protista, bazen Latince: Protoctista), ayrışık (heterojen) bir canlı grubudur ve hayvan, bitki ya da mantar olarak değerlendirilemeyen ökaryot canlılardan oluşur. Protistler bilimsel sınıflandırma açısından âlem olarak değerlendirilse...

Kırmızı yosunlar

Kırmızı algler ya da Rhodophyta, (Yunanca'da rhodos ve phytos = kırmızı bitki); deniz alglerinin büyük bir kısmını oluşturan bir Protista alemi şubesidir. Klorofil a ve fikobilinler olarak bilinen kırmızı pigmentleri taşırlar.

Kahverengi yosunlar

Kahverengi algler ya da Phaeophyta; çok hücreli alglerin büyük kısmını oluşturan Protista şubesidir. Klorofil a, c ve fukoksantin pigmenti taşıyan, denizel çok hücrelilerdir.

Cosmarium

Cosmarium, genellikle tatlı sularda yaşarlar. 20 - 110 mikrometre uzunluğunda, tekhücreli ya da ipliksi yapıdaki alglerdir.

Absisik asit

Fizyologlar tohum ve tomurcuk dormansisinin bazı inhibitör bileşikler tarafından meydana getirildiğini ileri sürmüşler ve bu bileşiklerin izolasyon çalışmaları sonucunda bunlardan birisinin absisik asit olduğu tespit etmişlerdir. Absisyon ile ilgili yapıl...

Çokhücreliler

Ökaryotlar (Latince: Eukaryota), hücrelerinin yapısından dolayı beraber gruplandırılmış bir canlılar grubudur. Bilimsel sınıflandırmada ökaryotlar, arkeler ve bakterilerle beraber tüm canlıları kapsayan üç ana gruptur.

Çok hücreli canlılar

Ökaryotların tanımlayıcı özelliği genetik malzemelerinin zarla çevrili bir (veya birkaç) çekirdek içinde yer almasıdır. Bu nedenle kelime, Eski Yunanca eu, gerçek ve karyon, çekirdek sözcüklerinden türetilmiştir.

Patellogastropoda

Patellogastropoda, karından bacaklılar sınıfında bulunan ve basık konik biçimli kabukları olan yumuşakçalardan meydana gelen takımın adı. Gelgit olaylarının görüldüğü bölgelerde, yüksek noktalardan, okyanusların kıyılarında bulunan kayaların olduğu yerler...

Organeller

Organel, hücre içerisinde bulunan kendi içinde özelleşmiş yapılardır. Vücut için organ ne ise hücre için de organel olduğu düşüncesiyle organ sözcüğüne Fransızca küçültme eki olan -el eklenerek oluşturulmuştur.

Mikrosistin

Mikrosistinler, bir grup siyanobakteri cinsi tarafından üretilen bir grup siklik heptapeptit hepatotoksinlerdir. Bu siyanobakteri cinslerinin en tanınmışı Mikrosististir.

Denizminaresi

Patellogastropoda, karından bacaklılar sınıfında bulunan ve basık konik biçimli kabukları olan yumuşakçalardan meydana gelen takımın adı. Gelgit olaylarının görüldüğü bölgelerde, yüksek noktalardan, okyanusların kıyılarında bulunan kayaların olduğu yerler...

Çekirdek (biyoloji)

Hücre çekirdeği ya da nükleus, ökaryot hücrelerin çoğunda bulunan zarla kaplı bir organeldir. Hücrenin genetik bilgilerinin çoğu, hücre çekirdeğinin içinde katlı uzun doğrusal DNA molekülleri ile histon gibi birçok proteinin bir araya gelerek oluşturduğu...

Zuni mitolojisi

Zuni mitolojisi Zuni halkının mitolojik inanç yapıları ve bunun içerdiği mitlerin bütünüdür. Zuniler Pueblo insanlarından olan Zuniler, ABD`nin güneybatısında yer alırlar.

Yeşil deniz kaplumbağası

Yeşil kaplumbağa ya da yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas), Chelonia cinsi içindeki tek tür olan bir deniz kaplumbağasıdır. 200 kg ağırlığa, 1-1,5 metre uzunluğa erişebilir ve bu ölçülerle, sert kabuklu kaplumbağalar içinde en büyük olandır.