Etiket: Güneş sistemi

Titius-Bode yasası

Soluk Mavi Nokta

Soluk Mavi Nokta, Dünyanın Voyager 1 sondası tarafından rekor uzaklıktan çekilen bir fotoğrafı. Fotoğraf, dünyayı uzayın sonsuzluğu içinde tek başına gösterir.

Gök birimi

Astronomik birim (Simgesi: AU; İngilizce: Astronomical Unit), gökbilimde kullanılan bir uzaklık birimi. Bir astronomik birim Güneş'in merkeziyle Dünya'nın merkezi arasındaki uzaklık olan 149,6 milyon km.

Gliese 436 b

Gliese 436 b, Gliese 436 adlı kırmızı cüce etrafında dönen, Neptün boyutlarında güneşdışı bir gezegendir. 2004 yılında keşfedilmiştir.

Bulutsu varsayım

Evrendoğum'da bulutsu varsayımı Güneş Sistemi'nin oluşumu ve evrimini açıkladığı kabul gören varsayımdır. İlk olarak 1734 yılında Emanuel Swedenborg tarafından öne sürülmüştür..

Bode yasası

Titius-Bode yasası (ya da yalnızca Bode yasası) Güneş Sistemi'nde bulunan gezegenlerin yarı büyük eksenlerinin basit bir kurala dayandığını ileri süren bir varsayımdır.

Yaratılışçılık

:``"Yaratılışçılık" genel olarak köken inançları altında, veya [http://en.wikipedia.org/wiki/Traducianism Traducianism] kavramına alternatif olarak değerlendirilebilir.``

Voyager 1

Voyager 1 uzay aracı, NASA tarafından fırlatıldığı 5 Eylül 1977'den bu yana hizmet vermeye devam eden 815 kiloluk bir insansız, dış Güneş Sistemi ve ötesi uzay sondasıdır. Jüpiter ve Satürn'ü ziyaret etmiş, bu gezegenlere ait uyduların detaylı fotoğraflar...

Pioneer 11

Pioneer 11,

Perseid meteor yağmurları

Persid meteor yağmuru, her sene Temmuz sonu - Ağustos başı gibi gözlemlenebilen, ancak en yoğun olduğu zaman 12 Ağustos`u 13 Ağustos`a bağlayan gece olan; Dünya`nın Güneş yörüngesinde dönerken Güneş Sistemi`ndeki Perseus takım yıldızı (göktaşı kümesi) nın...

Oxysternon conspicillatum

Bok böceği, kısmen ya da tamamen dışkıyla beslenen böceklerin ortak adıdır. Bu türlerin büyük çoğunluğu, kın kanatlılar (Coleoptera) takımında sınıflanan Scarabaeidae familyasının alt familyalarında Scarabaeinae ve Aphodiinae'nin üyesidir.

Kuyrukluyıldızlar

Kuyruklu yıldızlar, "kirli kartopu" ya da "buzlu çamur topu" olarak anılırlar. Buz (su ve donmuş gazlar) ve (bir nedenle güneş sisteminin oluşumu sırasında gezegenlerde yoğunlaşamamış) kozmik toz karışımından oluşurlar.

Isı Kalkanı Kayası

Helyosantrizm

Günmerkezlilik veya Güneş Merkezli(lik), gökbilimde Güneş'in Güneş Sistemi'nin merkezinde bulunması inanışının adıdır. Geçmişte Yer'in merkezde olduğuna dair (Geosantrizm) inanışın karşı kuramı olarak ortaya çıkmıştır.

Heliyosentirizm

Günmerkezlilik veya Güneş Merkezli(lik), gökbilimde Güneş'in Güneş Sistemi'nin merkezinde bulunması inanışının adıdır. Geçmişte Yer'in merkezde olduğuna dair (Geosantrizm) inanışın karşı kuramı olarak ortaya çıkmıştır.